Kvinnorna i Finland är starka...

Så har vi då kommit hem från kvinnokonferens i Finland. Vi var ett 40 tal nordiska kvinnor som samlades i Helsingfors. Det var varmt som i en bastu i den lilla lokalen på hotellet men det kanske ska vara bastulikt när man är i Finland... Det var många intressanta inbjudna. En samiska man, en romsk kvinna(som han för övrigt var gift med), en dövblind kvinna, en EU handläggare som pratade jämställdhet inom EU osv Vi hade ju tema "lika möjligheter", som är ett EU tema i år. Så det var nationella minoriteter, handikappade, invandrarperspektiv och andra som utsätts för diskriminering i Finland men också i hela Europa. Vi hade också ett genderperspektiv på de olika frågorna. Vi delade också med oss av olika erfarenheter i olika länder vad gäller vår politik och kvinnoförbundens situation. I Finland, där man var först med kvinnlig rösträtt, får exempelvis kvinnorna 8% av partistödet (gäller lika för alla kvinnoförbund i alla partier) och norskorna får 7% av KrF. Vi får 1,2% i vårt parti! Ändå vill många män att vi ska ha ännu mindre... Nu får vi ser hur det går med den utredning som lagts på regeringens bord angående bidragen till de politiska kvinnoförbunden. Om det förslaget genomförs får alla politiska kvinnoförbunden ett ekonomiskt lyft. Utredaren föreslår ca 30 miljoner för alla tillsammans. Det är inte mycket.  Det är väl bra att kvinnor organiserar sig så vi får fler aktiva. De kvinnor vi har aktiva får än mer kunskaper via kvinnoförbunden och blir bättre skickade i sina uppdrag som de redan har i partierna.

Slutligen en sann historia som en av våra styrelseledamöter berättade på vårt förbundsstyrelsemöte på Finlandsbåten och som vi skrattade åt hela helgen...Jo, hon har skrivit landstingets Skärgårdsprogram, bor i skärgården och bor med en sjöman...men när man skulle fördela politiska poster efter valet, så fanns en plats i Skärgårdsstiftelsen. En man tyckte, när en kvinna föreslog just vår kvinna till posten, att "Min åsikt är i alla fall att man måste ha en båt och det ska vara en STOOOOOR båt!". Det var nog många som tyckte det där lät ganska kul. Så på hemresan säger en annan manlig kollega. "Du Sara-har du sett filmen Göta Kanal?" Ja, svarar hon. "Ja, då tycker jag du är kvalificerad för posten"-säger han och så skrattar dom båda åt det komiska i hela situationen. Med alla storys jag hört av kvinnor skulle det kunna bli en hel bok. Det är så många tragikomiska grejer så vi brukar skratta åt eländet. Det är liksom minst skadligt för den egna hälsan. Man orkar inte vara arg hela tiden på dumheter i politiken.

---{}---

Åker nu till Finland...

Idag åker jag med kvinnoförbundet till Finland på Nordisk kvinnokonferens. Vi ska på konferens med kristdemokratiska kvinnor från Norden. Även Estland deltar. Vi ska bland annat prata om "Lika möjligheter" som EU har som tema i år.

---{}---

Lite av varje i morgontidningarna...

"Rött kort för de nya moderaterna" skanderar 12 kristdemokrater på Brännpunkt Svd idag . Noterar att det är 11 män och 1 kvinna! Skribenterna vill att vi ska bli mer blåa i alliansen men också i kristdemokraterna. Själv tror jag inte svenskarna vill ha revolution utan att vi reformerar systemen efter att noga övervägt olika alternativ. Att regeringen inget gjort vad gäller arbetslinjen är ju helt fel. Vi har tagit stora reformer inom a-kassan men även andra förslag. Kristdemokraterna har tagit ställning för en allians för Sverige. Det är inte en vänster regering. Vill vi ha fortsatt mandat efter valet 2010 ska vi nog gå ett steg framåt i taget. Om det blir en sosseregering nästa gång har vi kanske hunnit fyra steg framåt och går sedan åtta bakåt. Vem tjänar på det? Inte alla svenskar som inser att vi behöver göra förändringar men som ändå tycker att mycket är bra i Sverige och som man värnar om. Nej kära vänner. Det är bra att alliansen står för de små stegens politik. Det tjänar vi på i längden! De stegen kommer vi att fortsätta ta även efter 2010 om vi gör förändringar som har folkligt stöd och som ger oss ett gott företagsklimat med stabilitet på arbetsmarknaden.

Blir glad när jag ser att VD för Viking line berättar att de inte dumpar avfallsfatten ute i Östersjön. Tack!

Sloggi underkläder har gjort bort sig. De uppmanar på nätet killar och tjejer att lägga ut sig själva på nätet i underkläder. Den som vinner kan bli modell! Ingen bra ide att lägga ut sig själv med sådan bild på nätet. Skärpning Sloggi!

---{}---

Arbetsmiljö och Laval

Var igår på arbetsmiljöseminarium i Rosenbad. Littorin hade konferens om en tankeram kring arbetsmiljön. Det är bra att han tar upp denna fråga. Det är dock inget enkelt område med enkla mätmetoder precis, säger jag som jobbat med det under flera år. Det är många delar som går i varandra. Arbetsmiljö är ett vitt begrepp som går in i lagar om systematiskt arbetsmiljöarbete, verksamhetsplanering, arbetarsskydd som idag ofta handlar om ergonomi, krishanteringsarbete, jämställdhetsarbete, mångfaldsarbete, arbetsmiljöenkäter, företagshälsovårdsavtal, rehabiliteringsarbete osv osv. Vi har tillräckligt med lagar, jag lovar. Men hur man får ihop allt till ett enkelt system där alla går i synergi är klurigheten. Men det är ett viktigt arbete så det är välkommet att diskutera. För många mår dåligt på jobbet. Men några qick fix kan vi inte vänta oss.

Sprang efter arbetsmiljöseminariet till ett annat som hölls av Rättsfonden(tror jag det hette) om Lavalmålet. Det var mycket intressant. Även parternas ombud närvarande. Där satt gräddan av alla arbetsrättsexperter och man förstår att det är inte enkel materia att tolka EU lag och vår egen kollektivavtalsmodell på arbetsrättens område. Det handlar om flera delar som ska fungera. Rätten att verka med företag i hela europa, att skydda arbetstagare och att skydda jobb. Alla dessa frågor jobbar i alla olika riktningar och går inte alltid i takt. Nu väntar vi på utslag från EG domstolen i Lavalmålet. Men det kommer förmodligen ändå bli AD som får tolka utifrån svenska förhållanden. Men som sagt ett mycket bra seminarium.

---{}---

Semester...

Läste Lisa Bjurwalds ledare om "Ingen semester utan spinn". Den handlar om hur Putin, Sarkozy och grabbarna firar semester och att deras semestrar hamnat i spinndoktorernas händer. Semestern är en markör för något. Putin kör stilen av "Sibiriens Marlboro Man" och Sarkozy semestrar med fru i New Hampshire som ligger nära Bush semesterställe Kennebunkport(som jag själv kört utanför en gång på USA semester för övrigt). Paret Sarkozy har därmed markerat sin mer USA vänliga stil och Putin nu sin tuffa stil. Ja, vad har man då själv angett för stil? Att vara hemma och resa runt lite i Sverige som jag gjort i år. Vad säger det? Att jag i år kör den lokalpatriotiska stilen? Att Sverige är värt att tas på allvar! Tja, varför inte?

Men när jag talar om semester...har politiker semester? Det är ju ett förtroendeuppdrag dygnet runt...Ja, egentligen har vi inte semester. Jag får ofta frågan:Har du semester nu? Det är alltid lika knepigt att svara-för jag har inte någon semester. Talmannen säger att vi får ha sex veckors ledigt i tidningen- den tid då riksdagen har stängt. Men jag jobbade med fullt ös till den 13 juli även om riksdagen gick på s.k. sommarledighet den 21 juni. Och det ringer människor även under sommaren,man läser mejl från jobbet och jobbar hemifrån, skriver artiklar osv. Man är nästan alltid uppkopplad på telefon, mejl, TT eller något annat nyhetsmedia. Kanske finns det personer i riksdagen som tar "ledigt" hela sommaren. Vad vet jag. Själv har jag försökt "gå ner på lågvarv" som jag kallar det i fyra veckor. Det har gått ganska bra. Om man ser till behovet av ledighet så skulle det nog med 60-70 timmars arbetsvecka åtminstone 8 månader om året bli flera månaders ledighet sommartid. Men det skulle inte accepteras. Men man har ju valt detta själv, så är det ju. Och det är ju så otroligt kul att vara med i politiken och bitvis kan man styra någorlunda över sin agenda. Men det får inte innebära att man låter bli att varva ner då och då. Jag har hört alldeles för många politiker, riksdagsledamöter som "gått in i väggen" och jag vill inte bli en av dom. Frågan om avgränsning, arbetstid och familjeliv osv behöver diskuteras mer i partierna egentligen. Men nu ska jag jobba vidare med en artikel. Jag har nog inte semester nu...Ha det så bra- ta det lugnt!

---{}---

Våld mot kvinnor...ska det aldrig ta slut?

Sommaren är en tid då våldet mot kvinnor verkar öka dramatiskt. Våldtäkter och mord har toppat tidningarnas sidor under hela sommaren. Vad är det som gör att män måste gå på kvinnor. Vad är det för mekanismer som är så destruktiva? En sak är säker och det är att många män verkar tro sig ha rättigheter som övergår kvinnornas rätt till fred och frihet. Det är inte ok att " banga på" en kvinna för att man vill få ur sig lite skit. I Sverige är det förbjudet att "köpa sig sex". Men i andra länder kan man säga att man ska gå och "köpa sig en kvinna till kvällen". Alltså, det är så vidrigt. Att män anser sig överordnade och kan ta sig sådana friheter - är en skandal utan dess like på 2000 talet. Ja, jag vet. Alla män är inte sådana. Men hörrni män- vad gör ni? För många killar tycker att kvinnor är hysteriska i dessa frågor. Men om män bara blev "lite upprörda" åtminstone...kanske något skulle hända. ..

Tidningen i Norrbotten som hänger ut män som dömts för våld mot kvinnor-vad ska man tycka om det? Ja, i New York kan kvinnor gå in och se män som är kriminella våldsmän på polisens hemsida. En kvinna i USA hittade sin nya kille där-efter att ha googlat på hans namn. Det var ju en klar varningssignal som hon var tacksam för, om man säger så! 

Ja, jag vet...jag hör många män nu...Hörru- män blir också slagna! Eller... kvinnor slår också män! Ja, män blir slagna av andra män ute på krogen. Det är också hemskt. Men de blir inte slagna av en man som de har en kärleksrelation med och kanske har barn med och som de måste förhandla med och lita på. Det är inte män som nästa dag säger- ska vi gå hem och glömma det här nu- det ska aldrig hända mer!  Och angående de kvinnor som slår män- är det en procent eller nåt sånt? Det är inte oviktigt. Men vi måste ha proportionerna klara för vad vi som politiker måste prioritera.

Självklart -ingen ska utsättas för övergrepp- Vare sig man är kvinna eller man. Debatten har tagit fart igen i riksdagen- det är bra. Det finns mer att göra...innan kvinnor och män är befriade från våld och övergrepp i alla dess former.

---{}---

Yamato

Alltså, vilken föreställning! Underbart häftig! Såg i tidningen att Yamato- the drummers of Japan skulle komma till stan och kulturfestivalen. Har inte hört dom, men en gång i Sydkorea på en restaurang hört en trumkonsert och det var enormt.

Eftersom vi på skoj har en kulturförening i vårt ska granngäng så ringde jag och sa att nu har vi ett nytt evenemang för kulturföreningen! Vi ska på trummfest. Så vi åkte in med Sören och Kerstin till Gustav Adolfs torg där man gratis kunde lyssna på denna fantastiska grupp. Det var fullt med folk på torget. Och det var inga småtrummor vi pratar om... Det var värstingtrummor. Fattar inte hur man får hit dessa enorma trummor. Hur som helst, med en elegans som bara japaner kan- blev det som en vacker dans, med trummor som slår som hjärtslag-rätt in i bröstet! Gruppen med 5 killar och 5 tjejer hade också humor och skojade med publiken. Fick med sig publiken på att applådera i takt osv. För er som inte var där. Stackars er...

---{}---

Nämndemännens utsatta situation

I morse satt Lena Berke som är chef på tingsrätten i soffan med en nämndeman som blivit hotad. Viktig fråga vad gäller nämndemännens skydd togs upp. När jag jobbat med krishanteringsfrågor i tingsrätten så är det ju ett speciellt förhållande för nämndemän. De är inte anställda av domstolen, men får ersättning därifrån. Det innebär egentligen att partierna har ett ansvar för uppföljning av hur de mår osv. Man omfattas av vissa försäkringar om jag inte minns fel, men det finns nog mer att göra.(Tittar man på lagstiftningen för inhyrd personal så ska arbetsplatsen erbjuda en god arbetsmiljö, men långsiktig rehabilitering ansvarar bemanningsföretaget för som hyrt ut personen. kanske jämförbart.) Frågan kom upp i samband med Estonia, när en hel nämndemannagrupp i Uppsala omkom på resa. I vårt krishanteringsprogram skrev vi in (efter att jag ganska länge sökt svar på Domstolsverket och fått lite vaga svar om vad som gällde) att nämndemän också ska omfattas av det akuta krisomhändertagandet, liksom advokater och andra som befinner sig på så att säga brottsplatsen. Det vore ohållbart om inte alla där skulle erbjudas debriefing, och få tala ut om vad som hände vid exempelvis ett fritagningsförsök eller där ett mord kanske begås i rättssal. Vi har ju haft bombmän och annat inne i rättssalar också. Men det är upp till domare och säkerhetschefer på domstolarna att bevaka att personerna får rätt hjälp.  Detta är en viktig fråga att följa upp även för partierna. Hur tar vi hand om personer som ex drabbats. Har vi hjälp av professionell personal? Jag uppfattade Lena Berke som att denna fråga behövde borras vidare i. Det har hon alldeles rätt i.

---{}---

Utbrända som inte ska få sjukskrivning

Läste idag i tidningen att utbrända inte ska få sjukskriva sig utan tvingas jobba från första dagen. Eftersom jag jobbat med utbrända vet jag att det är en omöjlighet. Man kan själv sjukskriva sig en vecka, så från dag 1 behövs inte intyg. Har fått info från partikontakter idag att medias bild inte stämmer. Men att man ser över sjukskrivningsrutiner, en utredning som sossarna tillsatte. Det är i och för sig inte konstigare än att man gjort en "kloka listan" för vilka mediciner man bör pröva i första hand och sedan går man vidare med mer kvalificerad medicin om inte de billigare enklare medlen funkar. Det kan ibland dock innebär att de som behöver mer kvalificerad medicin direkt får vänta och lida i onödan. Dessutom är inte generikan(medicinkopian)alltid en exakt kopia. Den kan ha ett hölje som är annorlunda färgämnen, ex producerad i ett annat land där man använder andra färgämnen än i orginalet etc. Jag vet personer som fått generika och blivit sjuka. När de fått orginalet har de blivit bra. Hursom helst så tycker jag att man ska ge rätt vård och behandling till utbrända och man kan inte säga bara: Gå och jobba - om personen kollapsat. Min erfarenhet är att det för de flesta kan ta upp till 2 år innan man är tillbaka, om man blivit riktigt illa däran och inte får rätt behandling. En annan sak som måste ändras är att det måste bli lättare att koppla in arbetsförmedlingen för personer som är utbrända och där det beror på jobbet. Massor med personer behöver byta jobb.

Idag blev det en hel arbetsdag vid datorn. Var inställd på att vänta till nästa vecka...startade dock morgonen kl 7 för att ha två timmar med boken som alla läser just nu: MÄn som hatar kvinnor av Stieg Larsson.

I morgon ska jag träffa några av alla mina kusiner på Pethrus-sidan. Vi ska starta en släktförening har vi tänkt. Vi är väl redan några hundra personer(!) i släkten- som tänkbara medlemmar i föreningen. Vi får se om vi kan hitta stadgar som vi är överens om.

---{}---

Fastighetsskatt och arbetsrätt

Nu är det många bud om fastighetsskatten i media. Viktigast är att den avskaffas i nuvarande form men den måste vara förutsägbar. Den startade som en kommunal fastighetsavgift s¨det är ju inte så konstigt att föra tillbaka det dit, men med statlig reglering.

Maud har varit ute igen om konflikträtten. Jag fattar inte vad hon menar. De som inte är fackligt aktiva ska inte drabbas av konflikter...ja, men då får vi ju lagstifta. Eller ska dom icke- fackligt anslutna inte heller få del av förmåner som facken får till stånd? Arbetsgivarna vill ju tydligen ha kvar nuvarande system med kollektivavtal men möjligtvis förändra i konflikträtten. Men det är inte det Maud talar om. Så för mig är det förvirrat när vissa centerpartister uttalar sig, minst sagt...

---{}---

Släkten i media

Idag kan man läsa om farfar i DN - på kultursidan. En artikel av Ola Larsmo som recenserar boken "Lewis brev" av Joel Halldorf. Liksom i PO Enquist´s bok "Lewis resa" beskriver Larsmo att det mesta i breven har en stark betoning på det sociala arbetet som hela tiden var en ledstjärna vid sidan av hans pastorsarbete. Dessa två verksamheter skulle alltid gå hand i hand. Som Larsmo skriver så är det synd att han inte tar upp frågan om Kristdemokraternas tillblivelse. Som jag kommer ihåg det var farfar i förstone skeptisk till att man skulle arbeta med politik( inget parti kunde ha patent på att tolka det kristna budskapet) Det fanns säkert flera orsaker till det motståndet. Den ena att han själv inför andra världskriget stod på kommunisternas dödslista, varför han hade som tanke att föra hela familjen till USA. Men han var ju tidigt också "förföljd" av partiet socialdemokraterna(trots sitt stora sociala engagemang). När han exempelvis skulle starta en fri radio (IBRA radio) så talade statsministern allvar med farfar. Det farfar då gjorde var att etablera radion i Tanger istället -om jag inte minns fel. Han kallades också till en psykiater för att de skulle se efter om han var galen. Men det kunde man inte heller finna belägg för. Men därutöver skötte tidningarna jobbet med att hänga ut pingstörelsen som mer eller mindre stolliga. Och visst-jag har själv svårt för övertoner och är numera med i Missionskyrkan. Men det konstiga var att jag aldrig själv hörde farfar höja rösten i extas eller tala tungor i talarstolen när jag var liten. Han var mycket jordnära. Men andra pastorer gjorde ju det i stället- destomera. Och man ska ifrågasätta religiösa rörelser om man ser att det skadar människor. Vi ska dock värna religionsfriheten liksom yttrandefriheten i vårt land så långt det är möjligt. Vi måste få tänka fritt. För vem har sanníngen? Men vad gäller politik och kristendom ansåg han till slut att socialdemokraterna hade glömt bort värderingsfrågorna. Det var det KDS skulle ta upp. Det tycker jag är ett bra komplement. Inspiration av det kristna budskapet men ingen utilitaristisk syn på vad ett parti kan åstadkomma i samhället. Men vikten av grundvärderingar i samhället var det han slogs för när han var med och startade partiet. Så har i alla fall jag tolkat det. Ja det finns mycket mer att säga om detta men det får bli en annan gång.

---{}---

Sverige runt...

Nu har vi haft lite Sverige semester. Maken kom äntligen ifrån några dagar. Att leva med en egenföretagare har sina sidor...och om de arbetar med ekonomi är det alltid någon kvartalsrapport eller halvårsrapport som ska in... seeee´n kan de vara lediga. Men så uppstår det alltid något som de bara måste lösa omedelbart osv. Som tur var är man luttrad efter 23 år. Men som sagt- sist jag bloggade var vi på Åstol. Vi hade fantastiska dagar med sol och värme. Ingen vansinnig värme, men lagom varmt. Havet var vackert och fisken var underbar. Kvällen på det trånga rökeriet med räkfrossa och skotsk musik(gruppen LAU som spelade,lanserade visst sin skiva här nu) och solen som gick ner i havet-ja, det var grejt. Tisdag morgon gick vi ut med båten och fiskade. Vi fick tre makrillar. De panerade och stekte Rosita med några fiskar hon hade sedan förr. Med kokt potatis, spenatstuvning och citron smakade fisken alldeles utmärkt. Hasse´s mamma Hilda 83 år som bor kvar i huset åt med oss. Sedan begav vi oss mot fastlandet igen...Åstol med 200 fasta innevånare hade nu intagit en plats i våra hjärtan.

Sedan for vi mot Vadstena- där vi skulle träffa några i "granngänget". Vi besåg Alvastra kloster, den vackra naturen vid Omberg och Örberga ett område där Prins Eugens tydligen målade många av sina landskapstavlor. Vi checkade in på Klosterhotellet, där man bor i kulturmiljö. På kvällen hade jag bokat bord på Munkklostrets restaurang och sedan en nattvandring på slottet. Dagen efter tittade vi på Vadstena stad och shoppade lite grann. Sedan besökte vi Klostermuseet och Kyrkan. Det är spännande historia -att Birgitta- kunde bli helgonförklarad(1999) trots att hon varit make och mor. En stark kvinna minsann. På vägen hem besökte vi Löftsta slott nära Norrköping för en fika och promenad i parken. Kulturföreningen i grannskapet har nu startat sin verksamhet på allvar...

Så igår lördag-for vi upp på 50 års fest till Våtnäs i Hälsingland. Bitten som är min vice ordf i Kvinnoförbundet fyllde år och hennes man och barn hade bjudit in oss. En fin dag ute vid kusten, nära Hudiksvall. Ett gammalt fiskeläge-där Bittens farfar varit fiskare(lite kul eftersom Rosita farfar också var fiskare). De får starka självständiga kvinnor... Det var mat hela tiden. När vi kom var det lunch med rökt fisk(som Bitten rökt), inlagd fisk mm. Sedan blev det middag med grillat och tillbehör. Sedan tårta och senare Hälsinge- ostkaka! Solen sken och vattnet blänkte.Båten i båthuset som kluckade och den vackra naturen. Vad kan man mer önska? En tipspromenad till fyren och sedan kunde man lätt konstatera att -ja, Sverige är verkligen fantastiskt! Bitten hade nog inte kunnat få en bättre dag än det som alla i hennes familj ordnat. Man och fyra barn! ( Rosita har också fyra barn- och min nya vice ordf i kvinnoförbundet har 7 barn! Kära nån...jag med bara två...) Bitten med familj är dessutom jourhem och Bitten är också dagbarnvårdare. En så bra och lugn person som hon är- vilken lycka som  alternativ till dagis! Ja, det är mycket med barnen i vårt parti!

Nu sitter jag och rensar mejl och papper hemma lite igen. Men i nästa vecka ska jag försöka ta ut pappa på något utomhusäventyr medan vädret är bra. Ha det bra!

---{}---