Uppdrag granskning...

Oj, såg "Uppdrag granskning" om ungdomar som reser med EF och vet storyn bakom ett av fallen, som till och med är värre än vad som framgår i avsnittet. Våra söner åkte med Rotary till USA vilket funkade jättebra därborta. Men de som skickades till Sverige var inte mainstream ungdomar. Vi har träffat fler som tycker att det finns mer att önska. Jag har åsikter om hur man hanterar ungdomsutbyte i dom här organisationerna. Problemet är att de inte har personal som har utbildning och kompetens att hantera problem.

Idag hade vi debatt om jobbgaranti för unga i riksdagen. Socialdemokraterna fortsätter att hävda att allt var bättre förr...

---{}---

På Kungabesök...

Ja, nu var det länge se´n jag skrev något. Jag har så mycket jag vill skriva, men så blir det inte av. Skulle önska att jag fick till att skriva något kort varje dag istället för ibland och längre texter. Men det snurrar så snabbt.

Vi har hade partifullmäktige och där tog vi bland annat upp bidragen till de associerade förbunden. Jag blev irriterad eftersom man ville ta pengar från oss om vi får högre statsbidrag. Det var ju inte riktigt så det var tänkt. Men så hade andra tänkt...

I torsdagsmorse hade jag och Birgitta Ohlsson från Liberala kvinnor inbjudit en kvinna från Moldavien till frukostseminarium i riksdagen. Båda våra politiska sekr känner nämligen Veronica Lupu som är jurist och arbetar med en organisation som försöker få hem kvinnor, som drabbats av människohandel för sexuella ändamål, från utlandet. Ibland får de till och med åka och "köpa" hem dem från länder i Mellanöstern. Svd kom och gjorde ett reportage men även Svt har träffat henne. Adina som är min pol.sekr följde med till SVT eftersom hon talar rumänska precis som Veronica Lupu. Vi ska fortsätta jobba med frågan.

Var med på TV programmet Axess Debatt i söndags kväll med rutinerade debattledarenLennart Persson. Debatten handlade om Rödebyfallet och ungdomsvåld. Vi var 7 personer på 40 minuter så det gällde att försöka få ordet...

har annars hunnit med besök av min lokalavd i riksdagen, haft tjejkväll, talat på kvinnoförbundet i Sthlm om kvinnors entreprenörskap, och även varit på Arbetsmiljöverkets Arbetsmiljöriksdag i fredags fm. Det var paneldebatt bland annat. Igår var jag ute i Tensta och kampanjade med Nybyggarna och Almi företag. Vi skulle locka invandrare att vilja starta eget. Var idag hos kungen på slottet för att delta i prisutdelningen av Årets Nybyggare. En spännande story om killen som vann. Kolla gärna mer på deras hemsida www.nybyggare.nu

Och jag som inte är särskilt sportintresserad har noterat att Brommapojkarna vann över Djurgården i helgen. Till min ena sons förtret, ska jag säga. Men han borde vara glad för Philip Haglunds skull, även om inte han spelade i matchen nu i helgen. Philip är ju en gammal dagiskompis men nu en av the coming boys i Brommapojkarnas lag. Grattis Philip-du har kämpat i många år för att komma dit du är. Alla härute i området såg ju din talang tidigt- men det gjorde ju även Brommapojkarna som satsade på dig. Det gjorde dom rätt i. Lycka till!

---{}---

Partiledardebatt

Idag var det partiledardebatt. Tycker den var ganska tråkig faktiskt. Men Mona hade spottat upp sig och hade skaffat sig bra one-liners. Sören Holmberg säger i tidningen att alliansen förlorar nästa val. Det får blir till en sporre att motbevisa detta. Jag tror att vi kan klara det eftersom vi gör en massa bra saker, men det krävs en strategi. Som han säger i Jönssonligan: "Jag har en plan..."

---{}---

Våldtäktsdomen

Det blev en fällande dom i Hovrätten idag för de s.k. "Stureplansprofilerna". Som lagstiftare undrar man hur man kan komma fram till så olika beslut i olika domstolar. Är lagen så otydlig eller värderar man bevis olika eller vad?Hur som helst så är det viktigt att tjejer vågar anmäla, sedan ska vi ha ett rättssäkert system som svarar upp lika mot båda parter. Tyvärr hamnar oftast kvinnan i ett svårt läge eftersom hon måste kunna bevisa att hon inte var med på det. Så all bevisföring ligger på henne...en person som är i kris, det är tufft. Blir som ett nytt övergrepp, om man inte blir trodd! Det konstiga är också att man tydligen i Jämtland lyckas med att föra så många fall till åtal på grund av en bra samverkan mellan olika parter där man får fram bevis, medan Stockholm inte klarar av det. Vi får nog fundera på vad vi mer kan göra för att hitta en mer rättssäker prövning...men tills dess killar...fråga tydligt efter ett -ja!

Tjejer säger ofta nej till erbjudanden om platser i styrelser uppger Maud Olofsson i programmet med KG Bergström ikväll. Här skulle man vilja att fler kvinnor säger Ja till att ta plats!

Nu måste jag börja förbereda ett anförande till den allmänpolitiska debatten...

---{}---

Ungdomsvåldet

I fredags var jag och yngsta sonen på demonstrationen i Kungsträdgården mot ungdomsvåldet. Det var otroligt mycket folk och det kändes bra att vara där. ÄVen om inte det i sak förändrar något så får det oss alla att tänka till, vad kan vi göra. Själv handlar det förstås först om att finnas till hands för sina egna barn, men också för andra i vår närhet. I politiken debatteras frågan då och då. Tänker på förra mandatperioden då vi i Stadhuset hade diskussion om mitt förslag om ett ungdomens hus i Västerort och som röstades ner. Två killar som utredde tillgången på stöd till ungdomar i Staden hoppade av för att de inte tyckte att deras utredning togs på allvar. De beskrev just hur vi undre lång tid dragit ner på stödet till ungdomsgårdar etc. Idag har dessa ungdomsgårdar blivit mer för dem med problem, men samlingsplatser för alla ungdomar med olika intresseområden finns det väldigt¨få utav. De enda ställen där de faktiskt kan umgås över "klassgränserna" är nog på Internetcaféerna där man spelar olika dataspel. I socialnämnden möter man också frågan om, vad vi gör för de barn/ungdomar som hamnar utanför. Hur får vi med dem på banan igen. Och viktigast, vilket stöd får barn och ungdomar som har det stökigt hemma socialt. Vi behöver jobba på flera fronter: stöd till föräldra barn relation(finns bra projekt i staden men mer behövs), ungdomsgårdar i "ny" tappning med stor bredd, samtalsgrupper för unga som mår dåligt psykiskt-en grupp som växer osv. Det finns hur mycket som helst att stödja. En fråga som vi politiker nu inte får släppa.

---{}---

Religionsdialog

SVT har en serie om demokrati just nu. Inte riktigt klart för mig hela upplägget men det verkar handla om: Vad är demokrati och hur stärker vi demokratin. I fredags var jag inbjuden till SIgtunastiftelsen för att delta på ett seminarium där tre kvinnor från de tre stora religionerna kristendom, judendom och islam berättade hur de tolkade skrifterna ur ett kvinnoperspektiv. Det var Birgitta Larsson från Sveriges Ekumeniska kvinnoråd, Naomi Graetz från Ben Gurion Universitetet i Negev, Israel och Haifa Jawaad från Universitetet i Birmingham, England. De hade valt ut några texter som de tolkade utifrån ett feministiskt synsätt. Det är minsann inte lätt att tolka alla texter välvilligt ur ett kvinnoperspektiv. Men temat för seminariet var :"Kvinnors texttolkning som en resurs att förändra världen".  Och i samtalet kom fram vikten av att vi i Sverige och i andra sekulariserade länder blir alltmer "religionsanalfabeter" och att det försvårar integrationsprocessen. Vi behöver i en globaliserad värld där vi möts mellan kulturer och religioner kunna orientera oss i terrängen så att säga. Ja, det fanns många olika dimensioner som kom fram under dagen, och viktiga sådana. I SVT har också detta med kunskap om religion vävts in. En dimension vi inte får glömma när vi talar om integration.

---{}---

De nya företagen...på studiebesök i verkligheten

Det är ju plenifri vecka i riksdagen vilket innebär lite mer chans att åka ut på studiebesök. Jag och Emma, Mikael och Lars Linden från riksdagsgruppen (vi sitter i arbetsmarknad-, närings- och finansutskottet- en bra kombination) besökte igår två snabbväxande företag i Uppsala. Vi hade fått höra av Lars om jobbet.se och ville höra mer. Det var två unga kvinnor som startade företaget 2003. En är kvar i företaget som VD Sofie Skaränger, hon är civilekonom. De var nu 11 anställda och räknade med att vara 17-18 nästa sommar. De säljer snabb matchning mellan företag och arbetssökande. Rekordet var en halvtimme! Idén är att man istället för dyra annonser och en process på 5-6 veckor kan snabba på det genom att de söker fram rätt kandidat som får ett sms. Ja, ungefär så. Jättespännande företag.

Sedan for vi till Enköping och träffade näringslivschefen på kommunen som tog oss till ett företag som nyligen etablerat sig i Enköping, för att de fått så bra stöd av kommunen. Företaget heter Matfabriken och startade för bara några år sedan med att två killar köpte en cateringfirma i Strängnäs. Den omsatte 300 000 kronor. Nu kommer de att omsätta 45 miljoner i år. Nästa år beräknas kontrakten till 130 miljoner kronor. OJ, Oj vilken fart. De har stora kunder som de leverar framförallt smörgåsar och sallader till. Jag förstår att Enköping tycker man gjort rätt satsning. Även den bank som gått in kanske är nöjd. Men det måste vara tufft att växa så snabbt som företag. Många med invandrarbakgrund tog jobben, som är liknande legoarbete vid ett löpande band. Ägarna menar att svenskar inte vill ta jobben. Det är för lönsamt fortfarande att vara arbetslös. Ja, man vet inte vad man ska tro. Vi frågade om kollektivavtal, vilket de sa att de hade. Ja, Enköping kan vara glada för de hade fått ett 80- tal nya arbetstillfällen till kommunen.

---{}---

Debatt Sahlin vs Reinfeldt

Jag håller gärna på kvinnor, men jag är ledsen Mona- Reinfeldt var skitbra! Du hade inte en chans idag.

Socialdemokraterna kommer att få äta upp en dålig politik lång tid framöver. Vi har sjukvårdssystem, arbetsförmedlingar och försäkringskassor som vi lägger miljarder på. Ändå känner folk att de inte får hjälp! Vad har gått snett i sossarnas välfärdssystem? Jag hoppas vi kan bygga något nytt där individen får mer makt över sitt liv. Det där med egenmakt är inte så dumt. Och vi ska även se till att få fler med i gemenskapen. Det är den stora utmaningen i förhållande till sossarnas tid.

Och på tal om utanförskap. Ikväll ringde min kusin från västra Sverige. Han berättade att han bor inpå en flyktingförläggning. Han undrade varför dessa människor som kommer hit inte får någon hjälp. De lämnas av 6 km från samhället och där ingen buss går på helger. Svårt att handla om man behöver. När någon blir sjuk finns ingen som kan hjälpa dom. "De får väl ringa 112" Och för en sjuktransport- "då får de ringa och boka en dagen före..." svarar Migrationsverket. Men om man inte fattar nåt om vårt system och inte kan språket-hur lätt är det. ..Den situation han beskriver om flyktingarnas vardag i övrigt är helt horribel. Vi måste göra något åt flyktingmottagningen...ett annat system där sossarna glömde människorna...

Var idag på KdU och pratade om familjen och jämställdhet inför deras distriktsordföranden. Det var ett spännande event! Jag var uppenbarligen en ganska tvär kontrast till talaren dagen före- Elise Claeson, krönikör på Svenskan.

---{}---

Hänt i veckan...Ranelidfrukost

I måndags var det Internationella barndagen. Så vi var några från kvinnoförbundet som besökte kvinnojouren på Svartensgatan och fick information om barnens situation i familjer där pappa slår mamma. Och hur man jobbar med de barn som kommer till jouren genom sina mammor. Barn är oehört utsatta och hjälplösa och det är förstås skrämmande att tänka på hur barn har det under sin uppväxttid i dessa familjer. VI måste göra mer för att komma in i ett tidigt skede och få slut på våldet. Skrev sedan en motion i frågan.

Ja, denna vecka var den sista att lägga motioner under allmänna motionstiden. Man tänker att man inte vet vad man ska skriva om, men så kommer jag på en massa. JAg hann skriva ungefär 17 och vara med på 3 som andra varit huvudansvariga för. Det är barn, miljö och jämställdhet, mammografi, barnomsorg på obekväm arbetstid, människohandel, könsstympning mm. Det har varit många arbetstimmar. ÄVen för min politiska sekr Jennifer som gjort ett fantastiskt jobb i att gå igenom, skriva, redigera och slutföra. TACK Jennifer!

I tisdags var jag på TCO och träffade kulturarbetare men även ensamstående föräldrar som vill ha möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid. Om båda jobbar på exempelvis operan-hur gör man med omsorgen. Ska man behöva anlita svart arbetskraft? Jag tycker inte det. Vi måste försöka hitta lösningar som ser till både föräldrarnas men också barnens bästa. Se gärna min motion som går att läsa senare via min hemsida.

Jag som är morgontrött bestämde mig för att i torsdags morse gå på Ranelidfrukost i riksdagens bibliotek! Jag gillar hans böcker på nåt sätt. Den första jag läste, som jag tror jag fortfarande tycker är den bästa; Kärlekens Innersta rum fick mig att börja läsa Ranelid på allvar. Ranelid är svår att kategorisera. Han har absolut en kärna som är viktig, med filosofiska funderingar. Han låter livet komma emot honom, utan skygglappar. Och det är ganska fascinerande. Några av hans böcker tycker jag ibland känns lite banala, men så har han en sens moral som ändå gör att boken är riktigt bra. I torsdags morse talade han om sin nya bok: Öppet brev till George W Bush. Han talade om den stora människan, och den lilla människan, om ondskan och kärleken. Om makt, maktlöshet och lycka. Han talar mycket om mobbingen som han själv varit och är utsatt för. Men han tycker det viktigaste är att inte bli likadan...Ja, han fångade publiken även om det var kl 8 på morgonen! När han signerade sin bok till mig efteråt så berättade jag att min kompis har ett litet Ranelidsällskap i Jönköping. Oj, då kommer jag gärna dit! Så Karin -förbered er....

---{}---