Jämställdhet fortfarande hett

Var i onsdags morse på frukostseminarie där Pär Ström talade om sin omdebatterade bok "Mansförtryck och kvinnovälde". Klas Hyllander från organisationen Män för jämställdhet fick kommentera och sedan fick publiken ställa frågor. Jag vet inte vad man ska säga om boken, man blir så förbryllad över hur man helt kan lämna analysen hemma. För vem slår han på i boken? Är det kvinnors och feministers fel att det inte finns fler kvinnor i det militära, att män inte får vårdnaden om barn lika ofta som kvinnor(om de inte tar lika ansvar för barnen) osv osv. Han ställer sig inte en enda gång- vad gör männen för att förändra? Hans lösning är då att alla ska behandlas som individer. Självklart- men man måste ju våga se mönster. Och det innebär att både kvinnor och män måste förändra synen på könsrollerna. Men att slå på feminismen- skjuta på pianisten eller vad du vill. Alltså lite mer analys kan man förvänta sig...Klas HYllander gjorde bra inlägg och hade en analys i alla fall.

Idag var jag på finansutskottets hearing om Statliga arbetsgivarpolitik och jämställdhet. Arbetsgivarverket, ST, forskare Anita Göransson och Mats Odell medverkade. Det blev en debatt om lönekartläggning, där ju arbetsgivarverket tycker det är fel väg. Jag håller med om att det är krångligt. Men det innebär ju inte att vi ska avskaffa mätinstrumenten. Siffror från Göransson hade jag hört men de är häpnadsväckande. Att i privat sektor har vi inte kommit någonstans när det gäller kvinnor på ledande poster. Ta ex att chefredaktörer ute i landet. Det är 99 % män! I Storstad 83%. Det kan inte vara en slump!

I kväll ska jag till TV3 för debatt om man ska få gå med bara bröst i badhus...är det en jämställdhetsfråga?

---{}---

Åter efter påsk

Har nu firat påsk med kyrka, middagar med både släkt och vänner. Hållt och gosat med barnens första kusinbarn som anlänt. Hans föräldrar hade redan gett honom en Djurgårdsnapp!  de är fanatiker....Jag hann också se de tre filmer som jag hyrt hem för helgen men var också med killarna  bio och såg-Morgan Pålsson- reportern. Ja, den var kul. Men var väl inget man ser om en gång till kanske. Jag har hunnit med promenader och läst min Obamabok. Ja, lite av varje.

Idag hade vi Jämo och arbetsförmedlingen på besök i arbetsmarknadsutskottet. Jämo har ju för att komma med förslag på regelförenklingsområdet föreslagit att man ska göra jämställdhetsplaner vart annat år istället för varje för att minska arbetsbördan för företagen. Nu föreslår ju regeringen att det ska göras vart tredje år. Och detta är det nu ett stort hallå om både här och där. Jag tycker man ska jobba med jämställdhet, men kan faktiskt inte hetsa upp mig över detta. Man lägger ju en längre planering bara. Många företag hyr in konsulter som gör planerna eftersom det är ganska komplicerad lagstiftning.

Sedan kom af och berättade om deltidsstämplingen. Ja, det är tur kan man säga att vi gjort något på det området nu. Marks kommun som jobbat med att se över de som arbetar deltid har fått bra resultat. De menar att många haft ersättningar i över 3000 dagar! Och en stor andel gick ur systemet när de ställdes inför jobbmöjlighet på heltid. De sa att de ville ha sin fredag ledig osv. Att det var så många....Många arbetsgivare vet inte heller att personerna stämplar och när de får reda på det och erbjuder dem heltid så tackar personen nej och accepterar att lämna ersättningen.

Barnbidraget behovsprövat? Centern tycker det i tidningen idag och i Aktuellt ikväll. Man kan ju tycka att miljonärer inte ska få barnbidrag. Men frågan är om det inte ska fortsätta att vara ett generellt stöd för dem som skaffar barn trots allt. Det där känns som vi utrett inför flera riksting och inte hittat något bättre förslag....

---{}---

Studenter på besök

Idag hade jag två unga tjejer från en gymnasieskola i Sollentuna på besök. De skriver ett arbete om hur politiken påverkar individen och tvärtom. Det var avancerade frågor om både stort och smått. De har intervjuat politiker från alla partier och det ska bli spännande att se vad de kommer fram till. Denise Rudberg som en av tjejerna heter gav mig också ett arbete som hon gjort där hon jämfört kristdemokraterna och vänsterpartiet vad gäller feminism. Hon tycker att vi är ganska lika(!) i mycket av våra politiska förslag men att vi kristdemokrater inte vågar kalla oss feministiska bara- ganska kul sammanfattning eftersom jag tycker likadant!

Nu har kanske flera ledamöter tagit påskledigt då det är plenifri vecka, och jag ska snart göra detsamma. Glöm inte att tänka på vad påsken handlar om-och gå gärna till någon kyrka och känn in budskapet. Det gör vi nog två gånger denna helg. Skärtorsdag kväll och långfredags förmiddag. Vi ska ha pappa och min svåger med barn hemma på middag på långfredag. Då ska det enligt maken vara ett "avskalat" bord och så blir det nog inkokt lax. Det sköter maken...skönt. Sedan är vi bortbjudna på påskafton och sen kommer granngänget på mat på påskdagen. Sedan ska vi vila på annandagen.... Ska bli härligt! Ska försöka hinna med lite långpromenader och en bok också. Och sist men inte minst, äldsta sonen kommer att bo hemma i påsk. Ja, han har flyttat hemifrån.Ja, det har jag inte berättat-för det är ju jobbigt. Jag vill att han ska ha det bra och bo själv, så det är inte det. (Han har en lägenhet i andra hand under ett halvår till att börja med. )Men jag går in på kvällen och kollar i hans rum-och tänker varje gång. Oj, vad tomt! Det ska bli mysigt att få vara tillsammans och äta frukost alla fyra i helgen...

Glad Påsk!

---{}---

Kristna i Mellanöstern

Talade igår på en demonstration på Mynttorget som den assyriska gruppen anordnat utanför Riksdagen. En biskop (Paulos Faraj Raho har mördats i Irak och det är bara ett led i flera av attacker mot kristna i regionen. Vår fd riksdagsledamot Margareta Viklund jobbar hårt för att lyfta denna grupp men igår lovade jag att tala på mötet som samlade ett stort antal personer. Gruppen assyrier, kaldeer och syrianer är en grupp som har rötter i regionen sedan lång tid tillbaka. Det vore fruktansvärt om alla skulle fördrivas, något som idag sker på bred bas. Ingen vågar vara kvar under nuvarande omständigheter. GRuppen vill ha en egen autonom region som kurderna i norra Irak. Och det är förståeligt. Man kan inte se annat än att deras fruktan är relevant. Så något måste världssamfundet göra för att skydda gruppen. Och det gäller alla kristna i regionen Mellanöstern som idag har en svår situation. Jag har tidigare tagit upp frågan om kristnas situation även i Palestina och att radikaliseringen i området är oroande för hela den kristna befolkningen i området.

---{}---

All ondska

Vaknar med nyheten om att två barn, två och fyra år har knivskurits i hemmet till döds. Mamman är svårt skadad och ligger på sjukhus. Vad är det gör att människor beter sig på detta sätt? Hur kan man ge sig på oskyldiga barn? Förmodligen avundsjuka och hämdbegär. Men hur kan man? Det är så fruktansvärt så det finns inga ord.

I söndags kväll var jag och talade på en minneshögtid arrangerad av Womenaid,  "20 år efter Halabja". Ni vet gasattacken som dödade flera tusen personer i Halabja Irak, varav många kvinnor och barn var offer. En attack mot kurder som bara var en del i en större utrensningsaktion från Saddam Hussein. Hans kusin-kemiske Ali ledde det som kallas för Anfalkampanjen mot kurder. Även här undrar man över den ondska som finns och som är många människors näring. 

All ondska- sedan årtusenden har lidande och ondska funnits, men som tur är har det har alltid funnits motkrafter. Vi måste stå upp och vara motkrafter så mycket vi bara kan och förmår. Påsken är i antågande och påskens budskap har fortfarande relevans...

---{}---

Debatt i SVT

Såg debatten igår kväll med Dabrowski på svt. Debatten handlade om det jag delvis var inne på i min blogg häromdagen-är det vettigt att ställa upp på debattprogram och får tittarna ut något av det? Eller är det bara ett "tjatter" som svenskans Maria Abrahamsson sa? Ja, egentligen tycker jag det är kul med debatt. Folk får gärna ha andra åsikter, och det är kul att debattera, men jag skulle inte vilja bli inbjuden till ett program bara för att programledaren ska ha någon syndabock och någon där som man kan vara spydig mot eller så. Så var det nu inte i Tv 4 där jag var med sist, men vi var tre som sattes på en sida och en sex sju personer på andra sidan. (Vi skulle debattera hedersrelaterat våld)Vi tre (jag, polisen och Feministiskt Initiativ) skulle helt klart vara "the bad guys" och de andra skulle vara "the good guyes". Så vår humanist Christer Sturmark fick tillhöra det goda och satt så placerad(som om ingen ateist varit skitstövel mot kvínnor typ...bara vi blir av med religionen så är frågan löst? Eller?) Ja, hur som helst så tycker jag man ska ha debattprogram kvar. Jag vill nog inte avskaffa dom i alla fall. Men måste allt vara så förutsägbart när man kommer dit?

---{}---

Besök i Övik

Igår var jag uppe i Örnsköldsvik, inbjuden av den lokala partiorganisationen. Träffade ordf för kvinnojouren, åt lunch hos Abbas som har en jättefin Libanesisk restaurang i simhallen. När jag och Per Sundin, som guidade runt mig under dagen, kom till badhuset så sa de i receptionen:"Ja, men om ni ska äta i restaurangen så måste ni ha badkläder! "Oj, nä men det var ju inte riktigt så vi tänkt denna hastiga lunch.... Men så småningom löste det sig och vi kom in en annan väg och fick en fantastisk meze- tack Abbas! Jättegott och vilken fin inredning i Paradisbadets restaurang! Kan rekommenderas. Sedan skyndade vi vidare till arbetsförmedlingen. De hade ställt upp med sex personer som berättade om olika verksamheter. Jättebra att få medskick kring hur de ser på sin arbetssituation och på våra åtgärder. Efter det var vi på Sekab som tar fram etanol och gör just nu utveckling av nästa generations drivmedel. Spännande inför framtiden. Och sist på kvällen fick vi en kort briefing av Anders Hellström VD på Öviks allehanda(heter det väl?) som berättade om framtiden och vad som krävs av tidningsbranschen för framtiden. Sedan talade jag för partiavdelningen om vårt arbete i riksdagen och våra ministrars arbete men också om alliansen. Gick sedan vid 21.30 tiden till hotellet för att sova eftersom taxin skulle komma 6.20 i morse för att ta mig till flygplatsen och åter hit till riksdagen. Nu är kl snart 19 och jag ska åka hem...men som vanligt åker papper med hem....

---{}---

Internationella kvinnodagen

Åkte efter partistyrelsen i fredags direkt upp till Skellefteå. Alliansens kvinnoförbund hade på fredagskvällen ordnat ett gemensamt arrangemang. Jag talade på fredagkvällen om vad som händer på jämställdhetsområdet just nu och om hur vi kvinnor samarbetar i riksdagen. Satte även in det i ett EU perspektiv. Ett område som jag särskilt fokuserade på var kring unga tjejers ohälsa och de negativa siffror som nu kommer vad gäller veneriska sjukdomar, alkoholkonsumtionen, tonårsaborter, självskadebeteende och den psykiska ohälsan i stort. När det gäller mäns våld mot kvinnor så är det ett stort antal våldtäkter som begås mot unga. 30% av alla våldtäktsanmälningar kommer från tjejer under 18 år. Unga tjejer drabbas också av det hedersrelaterade våldet som innebär stora inskränkningar i dessa flickors liv och man kränker deras rätt till de grundläggande mänskliga rättigheter. Svenska tjejer tvingas leva upp till ideal som de inte orkar med, och invandrar tjejer tvingas leva upp till normer med ständig kontroll. Både innebär en sorts ofrihet även om den senare definitivt absolut inte ska accepteras. Det finns mycket kvar att göra för att de ska känna sig jämställda och fria.

På lördagen talade jag på torget och vi delade flygblad som undertecknats av hela alliansens kvinnoförbund. Sedan hade vi fika och samtal på ett café. Känns bra att vi ibland gör aktiviteter tillsammans i alliansen. Även vi kvinnoförbund bör hålla ihop. Det var bra stämning och kul att vara i Västerbotten.

Såg annars på SVT på fredagmorgonen när Stig Malm i Tv soffan gjorde en groda igen. Uttalade typ här i Sverige snackar vi om struntsaker som kvinnor i bolagsledningar, men kvinnor i fattiga länder -där är det eländigt...Jo,visst håller jag delvis med... men min haka ramlade ändå ner i golvet när han pratade -för det kändes som att -fattar han inget. Eller ingår vi fortfarande bara i ett "fittstim"??? Att allt hänger ju ihop- kvinnor diskrimineras runtom i hela vår värld, hela tiden. Man behöver inte förminska svenska kvinnors problem...vi behöver inte ställa kvinnor mot varann med "men dom har de sämre". För då kommer vi aldrig någonstans. Så vi får nog fortsätta att fira( fira? att kvinnor står ut...?eller?) Internationella kvinnodagen ....även om det ibland känns som en kamp som inte går att vinna. Det finns MYCKET motstånd!

Kom hem vid fem tiden på lö em. Tänkte när jag åkte hem på en skämtteckning jag såg i en tidning nyligen om riksdagsledamöter och att vi kanske inte tar ut karensdagar - ja nånting i den stilen. Men om jag är egen uppdragstagare, vilket man får veta när man kommer till riksdagen, och inte har rätt till semester, jobbar minst 60 timmar i veckan(om det räcker...men vågar inte säga mer men jag vet att jag inte slutat jobba före nio någon kväll hela denna vecka) och sedan om jag skulle vara sjuk en dag så ska jag anmäla karensdag? Tur man är en frisk typ.

Gick i alla fall en långpromenad när jag kom hem (skönt att rensa hjärnan och ställa om )och sedan lagade vi mat och käkade hemma tillsammans, kollade schlagerfestivalen(röstade på Ola som jag tyckte var bäst). Skönt att bara slappa...

---{}---

Ekdal och hedersrelaterat våld

Var med igår kväll på TV4 Ekdals debattprogram om hedersrelaterat våld. Där var flera med i debatten som jag känner. Varje gång jag sa något kände det som att Ekdal förminskade det jag sa, så jag sa till efteråt att jag inte gillade det. Flera reagerade likadant. Hur som helst så är dessa debatter nästan omöjliga att få något vettigt utav. Som sonen så klokt sa hemma. De ställer en massa frågor men lyssnar inte på svaren!  Och så är det verkligen, alla trådar löper ostrukturerat runt i ett virrvarr och sedan ingen som drar ihop säcken. Egentligen ganska värdelöst. Eller också har jag väl missuppfattat hela grejen med debatt...eller får man mer ut av det än man tror...

Sedan kom den här killen Schulman in i bilden med sin "terapeut" i programmet. Trevlig, lite osäker kille som skulle visa när han gick till sin "shrink"! Ok -det verkar lite konstigt tycker jag. Ställer verkligen en terapeut upp i tv med sin klient? Okeeeeyyy... Döm av min förvåning när det visade sig att terapeuten var P-G Lundberg, kristdemokraternas tidigare informationschef. Och han har gått Huma Nova utbildning vad jag vet. Men jag tror inte han är riktig terapeut. Konstigt att de inte får något namn som "coach" eller nåt, för det är ju det det handlar om...

Det var roligt att få träffa Tugba Tunc i studion, eftersom jag tagit upp hennes fall i riksdagen i en fråga till justitieministern 2006/2007. Det handlade om målsägarbiträde utomlands. Nu löste sig frågan som tur var ganska snabbt ändå och hon fick rättshjälp via rättshjälspmyndigheten. Men det var kanske efter offentligt tryck i frågan. Beatrice Ask sa att hon ska följa frågan vilket är bra. Men rättegången drar ut på tiden i Turkiet. Kanske man ska mejla någon parlamentariker där...

---{}---

Utrikespolitk

Igår var vi fyra EU nämndsledamöter som bl.a träffade Tjeckiens EU minister som var på besök i Sverige. VI ingår ju i Trojka med Tjeckien inför vårt EU ordf skap 2009. Det är intressant att höra andra länders tankar och funderingar. Och man inser att vi är inte så olika som man tror. Han såg för övrigt Carl Bildt som den lysande stjärnan bland utrikesministrar. Mer vet jag inte vad man får säga om dessa överläggning.

Sverige har erkänt Kosovo, vilket väl var väntat. Det är väl inte helt okomplicerat men vi får väl följa händelseutvecklingen...

Situationen på Gaza är ohållbar. Regeringen bör göra allt den kan för att stöta på de stora aktörerna. Själv har jag ju haft en interpellationsdebatt med Bildt i frågan men det räcker inte särskilt långt. Nu är det inte klokt hur det utvecklas... Såg en fransk dokumentär häromkvällen från Gaza. Människor som stängs in i en bur mår inte bra! Och inget gott kan komma av detta. Alla barn som ska växa upp i detta- helt vansinnigt.  Hur kan vi låta det fortgå. Jag fattar inte varför inte det går att komma fram i denna fråga. Detta kommer gå till historien som det stora sveket. PRecis som vi svek judarna under andra världskriget. Det är inte klokt.

---{}---

Agenda

Agendas program igår kväll var intressant. Exempelvis debatten mellan Mona Sahlin  och Filippa Reinfeldt. Jag tycker det är bra att Sthlms landstingspolitiker vill förbättra tillgängligheten. Jag har dock bara en undran och det är hur man klarar kostnadskontrollen då det verkar finnas en fri etableringsrätt och fri tillgång att gå till vården. Det är ju bra för patienterna. Men går det utan begränsningar och med någon form av kostnadskontroll?Jag kanske inte fattat det hela. Men de frågor jag ställt har inte fått ett tillfredsställande svar än så länge. Så båda har nog en poäng. Vi behöver utveckla vården och göra den mer tillgänglig och att patientens val ska få öka. Men vi har inte hur mycket pengar som helst. Just nu har landstinget god ekonomi med en miljard i överskott. Men som sagt. Det återstår och se om alla patienter kommer känna sig nöjda men också att landstingets plånbok håller...SJälv tror jag att många skulle behöva mer psykosocialt stöd med kurator och psykologer. För att ta tag i sina liv och se helheten i sitt liv. Satsa mer pengar där.

Intressant att få höra de stora styrelseproffsen tala om kvotering i bolagsstyrelser. JAg är egentligen emot kvotering här, men jag tycker det är intressant att Birgitta Johansson Hedberg föreslår detta efter att ha gett upp frivillighetslinjen efter många års motstånd. Så är det nog att många av oss kvinnor blir klokare med åren när vi står med facit i hand... Men vi kanske kan följa Norge ett tag först innan vi tittar på kvoteringsförslag kan jag tycka. Samtidigt verkar det som att det alltid behövs tryck i jämställdhetsfrågan, annars händer ingenting...det är det som är så trist.

---{}---

Partiets siffror

Partiet ligger på 3 procent i opinionssiffror från Synovate. Man ska inte se till bara en mätning. Men det är en negativ trend som måste tas på allvar. Jag tror precis som jag sagt tidigare i en intervju i Svd att vi måste börja en förändringsprocess för att nå framgång i valet 2010. Centerpartiet har tydligen gjort ett stort internt förändringsarbete. Om det kommer leda till bättre siffror återstår att se. Men som Obama säger i sin valkampanj: Change. Förändring är viktigt för alla partiet, men samtidigt utgå från sina grundläggande värderingar. Men kristdemokraterna behöver göra något nu, när det finns tid före kommande val.

---{}---