Almedalen tisdag

Oj, det blev sent igår kväll som vanligt här. Det finns så många att prata med. Vi var ju fem tjejer på Lindgården och vi gick sedan vidare till Donners brunn för mingel. Men det är bara att orka sig upp ändå, dagen därpå.

Har idag bland annat varit på speed dating med SPN, som jobbar med kontakter mellan företagare och politiker. Vi politiker satt på en sida av bordet och företagare på andra sidan. Vi flyttade oss sidled var 4 minut då någon skrek i en megafon. Helt lustigt...men också ganska bra. För man hinner få en insyn i vad den person man möter vill förändra. Och ett möte med hantverkare kommer det nog bli. Sedan många intressanta ideer från företag som  ville jobba med miljöprojekt osv. ´Det var en bra aktivitet.

Sedan var jag medverkande i debatt om införande av ett Hepatit B vaccin. Jag och Nalin Pekgul var på samma sida för en gångs skull. Vi tycker det är en bra grej. Vi klarar inte att bara leta riskgrupper och det kostar förmodligen mer att hantera detta administrativt. Det är inget jätteproblem, men det är ändå så farligt att insjukna i det att vi bör införa det. Och med ökad migration , globalisering och annorlunda sexualmönster får vi nog tyvärr acceptera att vi inte riktigt klarar att hantera detta på ett mer effektivt sätt än att vaccinera. Det är också något som WHO rekommenderar. Jag talade bara för mig själv och som tidigare aktiv i frågan om livmoderhalscancervaccin. Men jag vet att regeringen med kd departement nu utreder frågan om vaccinationer generellt. Det är bra att vår regering tagit frågan på allvar. VI får se vad den kommmer fram till.

Ikväll blir det rosémingel med Prime, lyssna på tal av Maud Olofsson och sedan bufffe hos biskopen. Han brukar ha ett stort mingel varje år. Sedan kan man fortsätta vidare för det är massor med människor som är ute på stan.

---{}---

SEVEN

Har deltagit i min första föreställning på Visby Länsteater. Föreställningen drog fulla hus trots att vi "bara" var politiker" !!! Kanske något man ska tänka på. Ett nytt sätt att tilltala folk om politik. Det var en stark föreställning och någon sa att de grät en skvätt. För de kvinnoöden vi gestaltade är starka!

Nu blir det seminariumet med talmannen om hur man kombinerar familj och politik. kanske hinner med Rosemingel innan kvällens talare. Lindgården ligger bra till sedan inför kvällens matintag!

Vilket väder!!!

---{}---

Almedalen i år igen

I mitt senaste inlägg hoppades jag på en varm Almedalsvecka. Och nog är det varmt allt...pust! Anlände just med båten till Visby och Strand Hotell. Jakob i receptionen sa: "Du bor på fjärde våningen. Tyvärr funkar inte hissen"...Och jag som alltid har bautaväskor! "Ja, men vi kan nog hjälpa dig upp med väskan." Ok-tur att han inte ser väskan under receptionsdisken tänkte jag! Och, visst kom de med  väskan. Juste. I morgon ska det visst funka med hissen ...bra om det funkar på fredag när jag ska hem i alla fall. NU väntar en massa mingel och debatter. Är nog mest nervös för att delta i föreställningen SEVEN i morgon kl 11.15 på Länsteatern. Vi är 7 kvinnliga politiker på scenen. Det har stått om föreställningen i svenskan och DN. Vi ska ju inte vara skådespelerskor, men ändå...Det är ett dokumentärt drama som bygger på intervjuer av sju kvinnorättskämpar från fyra kontinenter. jag ska spela Hafsat Abiola från Nigeria. Att jag fått den rollen förundrar då hon enligt manus är" lång, smal, mörkhyad, talar snabbt, mjuk röst med få pauser. Hon är lätt till sinnes och mycket attraktiv, högutbildad och 30 år." !!!

Det har varit snabba ryck att packa om idag. Kom hem igår kväll från resa till först Sala och Sätra Brunn under onsdagen där jag föreläste på engelska för internationella gäster om jämställdhet i politiken. Sedan torsdag morgon vidare till rikstinget. Rikstinget gick lugnt och stilla till. Inga stora politiska kontreverser även om det hettade till i frågan om kärnkraft, aborter, a-kassan, vårdnadsbidrag mm. Frågor som engagerar många i partiet. Göran Hägglund blev omvald och Anders Wijkman avtackades för sina år i Bryssel. Alf välkomnades och hade ett spännande tal om globaliseringen och förändringen i världen.

 Jag ingår nu i en mobilpanel och kommer att svara på frågor om det som händer eller ska hända här. Får se om det blir spännande. Nu måste jag nog sova snart för att orka med morgondagen!

---{}---

EU ordförandeskapet

TIden springer iväg. Midsommar är över. Om någon tror att jag tagit sommarlov så är det inte riktigt så. Möten hela dagen och kvällen igår. Idag har jag och min kollega Holger varit i kammaren och ställt frågor till statsministern ang Sveriges ordförandeskapsprogram. Sedan har jag grattat SACOs ordförande -Anna Ekström till 50 år. Det var massor med människor och även många man kände igen. Så det var stormingel.

Nu ska jag snart packa ihop här på riksdagen. I morgon bär det av till ett seminarie med kd´s internationella organisation KIC i Sala. De har seminarie för unga personer i politiken från Vitryssland, Moldavien mm. Jag ska tala om jämställdheten i politiken. Sedan till Västerås på torsdag för möte med fackligt sociala rådet, där jag är ordförande. Sedan vidtar rikstinget fram till lördag. På söndag åker jag vidare till Almedalen. Är där hela veckan. Kanske jag kan börja trappa ner lite efter det...?

Jag vet inte hur mycket jag hinner blogga nu, men hoppas höra av mig i Almedalen om inte förr. Tror att hotellet i år har bra uppkoppling på internet.

Ha det bra och vi håller tummarna för en varm Almedalsvecka!

---{}---

Situationen i Iran

Otroliga bilder som kablas ut från Iran. Att så många gått ut och demonstrerat visar på att det är rörelser på gång. Men vilka det är och vad det betyder för demokratins utveckling är väl för tidigt att säga än. Viktigt är ändå att folket i ett land som i alla fall jag uppfattat som väldigt slutet och där mycket lite information har kommit ut nu har beslutat sig för att agera. Väktarrådet har tydligen beslutat att räkna om röster på vissa håll. Ska bli intressant att följa. Obama är ganska reserverad. Kanske hänger det ihop med hela mellanösternpolitiken. Många saker måste ske på flera ställen i regionen för att vi ska få en varaktig fred i regionen. Iran, Gaza, Israel, Irak,Pakistan, Afghanistan mfl Alla påverkar de varandra. Alla kan de kopplas ihop på olika sätt. Det krävs en sjukt slug politiker för att kunna dra i rätt trådar i rätt tid för att vända de negativa krafter som just nu är på gång och som vill destabilisera i området. Är Obama den som ska kunna göra det? Låt oss hoppas...

---{}---

Almedalen

Almedalen närmar sig med stormsteg. Först ska vi har riksting i Västerås i nästa vecka, men sedan blir det en vecka med debatter och mingel. Idag fick jag ett mejl från ett företag som heter Great Connection...de säger att jag "tillhör de vassa opinionsbildarna i Sverige". Låter onekligen smickrande även om jag inte känner mig som en sådan. Men visst, jag har åsikter om det mesta...och är inte rädd att säga dem heller. Jag ska delta i någon slags mobilpanel. Ska bli spännande att se vad det blir....

Sedan har jag nu en massa spännande grejer jag ska vara med på, från kvinno- och jämställdhetsfrågor som debatt hos Kvinnolobbyn, sedan ett drama om kvinnor i andra länder som kämpar-en föreställning med riksteatern som heter SEVEN - där jag "spelar" eller snarare läser rollen av en kvinna från Nigeria. Jag ska vara med på seminarium om tobaksrökning på arbetsplatser, barnvaccin, Samhall-arbetsmarknaden för personer för funktionshinder och middag hos Landshövdingen, mingel hos Biskopen, speed -dating med företagare genom SPN . Detta kommer bli intressant! Tur att man har många bakgrund i både riksdag, landsting och kommunala frågor...

---{}---

Israel

Nu verkar det vara mycket på gång i Israel. Jag hoppas verkligen att ledare från båda sidor nu vågar vara pragmatiska och att USA och EU verkligen sätter ner foten och ökar trycket på båda parter. En fråga som är svår är hur man hanterar Hamas inne i Gaza där ju inte PLO synes styra? Den nöten är svår att knäcka. Om man inte förhandlar med Hamas, vem ska man tala med i Gaza? Men för alla grupper, judar, kristna och muslimer krävs nu fred och framtidsplanering. Något annat gynnar ingen.

---{}---

Veckan som gått...

Sonens student är nu avklarad vilket känns jätteskönt. Det kom cirka 130 gäster på amerikanskt tema och som tur var hade vi ett bra tält utanför huset...maten räckte och alla åt och var glada. Härligt trots kyla och smådugg!

Nu är det klart att det är Alf som åker till Bryssel. Ella som kämpat så bra,får stanna hemma, vilket måste kännas snopet. Men folk väljer gärna personer som man känner till på något sätt. Och Ella är inte känd under så lång tid. Jag har i studenttider varit på flera mottagningar och en del tycker det var kul att Alf kom in. Andra tyckte det var synd att i"nte den unga tjejen fick åka". När en mamma i grannskapet sa att när hon inte såg mig på kd listan så tog hon Marit Paulsen. Då förstår man att många helt enkelt väljer någon man tycker att man känner. Marit har blivit du med hela svenska folket och det har väl Alf Svensson också blivit på något sätt. På sätt och vis är det ganska skönt att Marit och Alf också visar på att man inte måste vara ung för att bli utvald av folket. Så någon åldersdiskriminering finns inte hos folket när det gäller val i alla fall. Nu önskar jag Alf lycka till i Bryssel!

Nu ska jag ta helg och försöka att inte jobba så mycket i alla fall...även om det finns jobb i väskan...

---{}---

Studenttider

Nu är det studenttider igen. Vi har varit på tre mottagningar så här långt och denna vecka är det två till förutom vår egen sons. Ikväll har jag planterat lite nya blommor i krukor utomhus och bakat bröd till mottagningen. Det ska bli härligt att fira sonen som jobbat så bra i skolan. Ja, och sedan har vi väl inget försörjningsansvar längre...eller?

---{}---

Dagen efter

Känns både bra och dåligt så här dagen efter...vi har ett mandat, men det är förstås för lite. Så tråkigt att inte både Ella och Alf kan komma in i parlamentet. Men så är nu läget.

Utfrågningen ikväll på Aktuellt visar hur knasigt det är med ett enfrågeparti. Partiledaren för Piratpartiet säger att han inte har någon åsikt om skatter, abort eller jobben osv. "vi ska bara använda vårat förhandlingsmandat" , ungefär så uttrycker han det. Han vill alltså ge sin röst till de som ger sin till hans parti! Så om främlingsfientliga vill rösta på dom så ger de tillbaka en röst på deras förslag? Eller hur ska man fatta det. Går allt att sälja-och helgar ändamålet medlen? Ja, det ska bli intressant att följa.

Idag har jag och vår lokalavd ordf Mejke tagit ner valaffischer. Och vi har haft verkställande utskott i distriktet. Det har gått hyfsat i Sthlm. Ligger inte sämre än rikstrenden vilket man kunnat befara. I Södertälje går vi back rejält. Förmodligen för att inte Robert Halef stod på listan denna gång. Han drar många röster.

---{}---

EU valet klart- kd behåller ett mandat

Nu står det klart vilka partier som får representation i EU parlamentet. Valdeltagandet gick glädjande framåt i Sverige. Från ca 38-43%.

Valresultat:Kd 4,7 (-1,0) Kristdemokraterna behåller ett mandat. Självklart ville vi ha ett mandat till, men partiet hade valt att ha målsättning att säkra det mandat vi hade, vilket ju lyckades. Jag tycker Ella Bohlin gjort en bra valrörelse med tanke på att hon inte sitter i EU parlamentet idag och det är då tufft att debattera med "gamla rävar". Partiet har dock ett jobb att göra för att analysera hur vi ska nå framgång i valet 2010. Vår¨målsättning måste vara högre i nästa val. Och den stora frågan kommer vara: Ska vi gå mot mitten eller mer högerut?  Kan vi ta bort stämpeln som moralparti och kan vi upplevas som förnyare? Vi måste hur som helst jobba med det man kallar "kill your darlings".

 V 5,6(-7,2). Vänstern har saknat en kandidat som haft ett tydligt budskap och svenskarna är inte lika eu kritiska längre. Troligt är att många från v har gått till Fi och till Piratpartiet i detta val.

S 24,5(+-0) Både s och m står kvar som tidigare. Socialdemokraterna verkar ha fått sina trogna väljare att gå och rösta, men de har inte lockat nya väljare. Ingen tydlig fråga (ingen fattar vad utstationeringsdirektivet är....)och Ulvskog inte tillräckligt intressant.

Mp 10,8(+4,8) En stark framgång. Belönas för det stora miljöintresse som drabbat hela svenska folket från höger till vänster sedan valet 2006. De flesta ser miljöfrågorna som den tydliga frågan som EU bör syssla med. Klart många röstar på mp i det läget.

c 5,5(-0,8) Centern har inte nått ut med någon tydlig fråga.

Fp 13,6(+3,7) Fp har återigen fått en Marit Paulsen effekt. Fp går framåt. Förmodligen på grund av Marit men också för att man haft frågan om integritet och internet uppe i riksdagen.

M 18,8(+0,7) Inte heller moderaterna har kommit ut med någon tydlig valfråga som folk kunnat förknippa med moderaterna. Hökmark må vara rutinerad men har uppenbart svårt att nå fram i rutan.

Junilistan 3,6 (-10,9) Ett parti som visat att man inte gjort sitt jobb under mandatperioden. En har bytt partigrupp och Lundgren har inte synts göra något där nere. Folk är mer positiva till EU och missnöjesröster har istället gått till Piratpartiet.

Piratpartiet 7,1 Storskräll, vilket var väntat när man mötte ungdomar på stan. Ungdomar menade att detta förstod man i alla fall vad det handlade om...De brydde sig inte om att EU jobbar med en massa andra frågor. Ungdomsrösterna gick hit och de har visat att de vill vara med och påverka. Har svårt att tro att de finns kvar som kraft nästa gång. De blockerade förmodligen även SD´s framfart.

FI nådde inte fam till en plats men har ändå kommit långt utifrån sina förutsättningar. Gudrun är fortfarande en person som lockar vissa väljare. Men jämställdhetsfrågorna har inte varit på tapeten detta val alls.

Sverigedemokraterna tar inget mandat vilket känns bra.

Totalt sett har alliansen fått fler mandat än det röda laget. Bådar gott för framtiden. I hela EU har EPP som kd tillhör gått framåt.

Nu är det bara att börja ladda för nästa valrörelse!

---{}---

EU debatt Agenda

Ella Bohlin klarade sig bra i kvällens agenda. Fick fram betydelsen av samarbete mellan länder.

Men ser man till helheten så var det mycket prat i munnen på varandra. Jag vet inte om någon blev klokare. För i princip alla talade emot sig själva hela tiden. Man vill inte att EU ska syssla med det och det, men sedan vill man att EU ska reglera det och det...Schlyter som vill gå ur EU tycker EU ska göra mer. Men om vi går ur EU, kommer det bli effektivt miljöarbete med ett frivilligt samarbete mellan länder i Europa? Knappast! Och arbetsmarknadsfrågor ska skötas av staterna själva. Men sedan vill man ha en fri rörlighet för varor och tjänster. Men vill vi då inte att dessa tjänster på något sätt ska regleras? Som rätt till en sund arbetstid, rätt till föräldraledighet oavsett vilket land vi jobbar i, rätt till en bra arbetsmijö osv. Det som EU försöker att stärka. Folk måste bli förvirrade.

Frågan om man röstar på kandidat, parti eller partigrupp i EU är inte heller så lätt att svara på.  Själv anser jag det viktigaste vara att delta i en grupp med inflytande. EPP är en sådan grupp. Sedan måste man kunna förhandla och skapa allianser. Man måste kunna språk för att kunna mingla med många länders MEPar.

Synd att inte Piratpartiet var med. Idag mötte vi Falkvinge vid Centralen när vi kampanjade. Han sa att han inte hade åsikter om något utom i fildelningsfrågan. Man undrar då hur de ska agera när andra frågor kommer upp i EU...Och varför är man rädd för att reglera internet. Vi kommer väl snarare behöva fler trafikregler på denna nya form av infrastruktur. De som tjänar på oreglerad internet är de som vill fortsätta barnporrsurfa ifred, och de som inte vill betala för vad det kostar att producera en musikvara. Det är sorgligt att vi hamnat i det läge att politikerna här ikväll inte kunde ge mer svar på hur framtiden ska te sig här vad gäller internet.

---{}---

Möte med Frankrikes jämställdhetsminister

Idag hade jag förmånen att få representara riksdagen på en lunch med den Franska jämställdhetsministern Valérie Letard. Lunchmötet ägde rum på den franska ambassaden och vi var fyra svenskar inbjudna. Jag, Sveriges kommuner och landsting, LO och Almi företagspartner(som jobbar med regeringens arbete för fler kvinnor i näringslivets styrelser). Vi var 16 runt bordet och jag fick berätta om det svenska jämställdhetsarbetet. Ministern ville höra om arbetet för att förebygga våld mot kvinnor, om hur man förenar familj och arbetsliv och hur vi arbetar för att få fler kvinnor i företagsstyrelser. Letard var en mycket trevlig person och hon var lätt att samtala med och vi hade ett mycket öppet och bra samtal. Hon inbjöd oss att komma på besök till Frankrike flera gånger och jag lovade ta med mig frågan tillbaka till riksdagen. Min franska är inte den bästa, så jag var glad för de duktiga tolkar som fanns med under lunchen. Jag tackade avslutningsvis för en fantastisk lunch och för initiativet till denna lunch. När vi skulle skiljas åt, fick vi med oss en varsin kartong med små franska kakor från ett bageri i Paris. De var ljuvliga!

Sedan skyndade jag vidare för ut till EU kampanjandet med partiet! Nu väntar åter igen EU nämnd i morgon. Det är många frågor på daordningen i morgon och flera hundra, ja kanske upp emot 1000 sidor handlingar att läsa om man vill läsa allt. Gäller att vara påläst innan ministerarna kommer in en efter en för att utfrågas. Det blir jämställdhet, arbetsmarknad, finans, transport mm mm.

---{}---

Barack Obama for change

Idag höll då Barack Obama det tal som så många väntat på. Det som riktade sig till arabvärlden. Jag gillar hans vilja att faktiskt försöka göra skillnad. Obama är annorlunda mot tidigare presidenter i USA och känns mer europeisk. Det viktigaste vi som politiker kan göra just nu är att försöka överbrygga klyftor mellan syd och nord, mellan religioner och mellan olika kulturer. Om Obama kan nå fram till länder i Mellanöstern så är det inte en dag för tidigt. Att förebygga konflikter genom dialog måste välkomnas, till skillnad från vapenmakt. USA har inte råd att lägga miljarders miljarder på att lösa konflikter via vapenmakt. Och frågan om vapenförsäljning är essentiell här. Många vill hålla konflikter igång som tjänar på dem. Men precis som vi måste agera mot klimatförändringarna måste vi börja nedrusta. För alla  civila som drabbas och som lider i olika konflikter världen över. Vi måste också än starkare lyfta mänskliga rättigheter och värden som alla människors lika värde. Hur kan vi göra det med länder som anser att man på 2000-talet kan stena människor till döds eller hugga handen av en tjuv? Ja, det är utmaningen. Obama gjorde ett försök idag, att brygga över konflikten mellan öst och väst, nord och syd, vilket ska respekteras. Han försöker nu också tala klarspråk i frågan om Israel och Palestinas framtid. Efter att ha besökt Israel så var min reflektion att många Israeler själva känner sig osäkra på vart de är på väg. Och många mår dåligt av att behöva bryta mot internationella överenskommelser på olika plan. Vi mötte  många unga, medelålders och äldre judar som längtar efter fred och försoning. Och dessa människor finns även på den palestinska sidan. Och om inte dessa krafter understöds från båda parter så kommer varje självmordsbombare att stärkas. Nu måste båda sidor bestämma sig för att gå starka mot freden, och inte låta enstaka terrorister få sätta dagordningen. Det är inten enkel utmaning precis. Men vad är alternativet?

---{}---