Tingsrätten Invigd

Invigningen av det gamla Rådhuset var fin. Fantastiskt fint i ordninggjort, även om det är ett kraftigt ingrepp i den gamla byggnaden som gjorts under ombyggnaden. Nu gäller det att man fortsätter använda det som domstol bara, annars vore det ju meningslöst att förändra en så gammal byggnad.

Kronprinsessan hade en snygg svart dräkt med ett par leopardfärgade skor! Tufft! Hon invigde med glans.

---{}---

Tack Kattis Ahlström

Tack Kattis Ahlström för att du på lördagens DN debatt, reagerat på alla nya "dokusåpor" där barn i kris hängs ut. Det är precis det jag tagit upp i en riksdagsmotion om otillbörlig exponering av barn i media. Det måste få ett stopp. Jag är förvånad att inte psykologförbund eller andra som jobbar med barn skriver och reagerar. Jag har fått höra att man inte ska röra i yttrandefriheten. Men hallå, så sa man när kd ville förbjuda barnporr i media också. Nu är alla med på kd linjen.

I SVT programmet, "Ett fall för Louise", visades nyligen en pojke som gråter rätt in i TV kameran. Han berättar hur han lider, nämligen av pappans agressivitet. Det är så utstuderat att visa just när den lilla pojken gråter. Jaha och sen blir allt bra då efter programmet? som Kattis också ifrågasätter...alltså, man undrar varför barn ska behöva gå igenom detta. Hur ska ett barn kunna bedöma vilka konsekvenser det kan få att medverka.(Tänk- anställningsintervju om ett antal år...) Det började i de kommersiell kanalerna med Supernanny och Nannyakuten. Redan då reagerade jag på att utagerande barn visades mitt i sina reaktioner. Vi som TV publik, kan aldrig veta vad som ligger bakom ett sådant krisbeteende. I Supernanny fallen upplevde jag det som att vissa barn skulle kunna ha neuropsykiatriska funktionshinder som ex ADHD. Och att då hänga ut dessa barn, som "lite besvärliga och som vi nu ska lära ett annat beteende". Det är ju kränkande mot barnet , men också mot föräldrar som kanske inte får adekvat hjälp.

Barnkonventionen ska skydda våra barn, men gäller barnkonventionen media? I Norge har man tagit fram Pressetiska regler för barn i media. Och nog kan man tycka att ett Public Service företag skulle ta mer ansvar för barns situation och utsatthet. Det började med de kommersiella kanalerna, men nu är det inne i Public Servicekanaler. Det känns som en skrämmande utveckling.

Jag ska säga att jag tycker man ska diskutera barnuppfostran på TV. Men varför måste vi se barnet live gråtandes? Kan man inte prata om det ändå och med föräldar? Blir det inte lika effektfullt. Nähä, då tar vi väl med barnet då...verkar man resonera...

Jag kan tycka det är ok med barn som är lite äldre, och som är över 15 år. Men ett litet barn- nej.

Våra media måste agera nu, sätta upp regler. Annars kanske vi politiker måste göra det.

---{}---

Politik är verkligen variation

Jag har inte skrivit på länge- ibland blir det mest facebook och ibland bryr jag mig inte om vare sig bloggen eller fb. Tiden rusar fram...det har varit partiledardebatt i riksdagen, som väl var så där. Man får tyvärr medge att det är debatt mellan Fredrik och Mona som är roligast.

Ett EU nämnds möte på fem timmar där vi grillade fyra ministrar och en statssekreterare om framförallt Klimatkonferensen och regeringens arbete med att få det att gå framåt var intressant och bra. VIktigt att vi som riksdagsledamöter kan vara med och påverka våra ministrar innan de åker och förhandlar.

Talade i lördags på en stor irakdemonstration, för framförallt olika minoriteter i Irak som kommer i kläm, framförallt kristna. Intervjuad i någon arabisk kanal...

Annars är det fullt upp med jobb i arbetsmarknadsutskottet. Man måste säga till alla som kandiderar till riksdagen- tänk på att det är en lagstiftande församling och inte går att jämföra med landsting och kommun. Det är detaljer om ord, stavelser you name it. Och att läsa och tolka lagtext är inte lätt, men jag tycker det är spännande. Kan grotta ner mig ordentligt ibland i ett förslag. Nu håller jag på med tjänstedirektivet...oj det är mycket där att försöka förstå...JAg förstår sedan att riksdagsledamöter inte kan svara på alla frågor, för det är ofta komplex materia. Men det är å andra sidan det vi har betalt för att göra-att granska regeringens förslag. Vi har otroligt duktiga tjänstemän på utskottskanslierna till hjälp. De flesta är duktiga pedagoger också, vilket underlättar. Idag drog de dock om hur semester och semesterersättning beräknas...jag kände mig inte så jätteupphetsad av detta ämne tyvärr...

Jag har blivit utsedd till kd ledamot i en av alliansens arbetsgrupper inför valet 2010, vilket känns som en spännande utmaning. Nyamko Sabuni har hört av sig och sagt att vi snart ska börja arbeta.

Har hunnit med besök i verkligheten också- vår lokalavdelning i kd Bromma, bestämde att besöka en förskola i vår s.k. höstkampanj. Alltid bra att komma ut. Vi frågade lite om varför privata kan göra vinst. Det svar vi fick var att stadsdelsnämnderna tar ut overhead kostnader som de privata inte behöver. Så de får ut mer pengar direkt, som de bestämmer vad de ska göra av dom på.

Ja sen är det förstås en massa partimöten och utskottsmöten,så man sitter och sitter. Man är verkligen mötesproffs! I morgon ska jag till en arbetsmiljöriksdag som är en årligt återkommande grej. Arbetsmiljöverket arrangerar. Ska vara med i en debatt i slutet.

På em ska jag till mitt gamla jobb, tingsrätten och får vara med på invigningen av det ombyggda Rådhuset. Vårt vackra hus på Kungsholmen. Kronprinsessan närvarar. Är också inbjuden till kvällsfest med gamla arbetskamrater då jag är tjänstledig från tingsrätten.

Sedan är det torgmöte med partiavdelningen Östermalm på lördag, och så tala på FN förbundets aktivitet på centralen. Ska bli spännande! Sedan blir det lite ledigt.

---{}---

Det här med utkvittning

Ja TV4´s Kalla fakta om utkvittning i riksdagen, dvs att man är borta från en omröstning i riksdagen har skapat debatt bland riksdagsledamöter. Det är bra i och för sig. Men det är nästan omöjligt att förklara för folk hur arbetet går till i riksdagen. Varför sitter inte alla ledamöter i kammaren när någon talar, varför är man borta från votering, har man ledigt hela sommaren osv...

Jag känner själv, som jag tidigare förklarat på min blogg att det är viktigt att kvittningsmännen ger tydliga riktlinjer om när man får vara borta. Jag antar att alla partier gör lite olika. Själv har jag varit sjuk någon gång, borta för riksdagens eller mitt partis räkning och då först förklarat vad jag ska göra för min kvittningsman. Han som bestämmer om jag får utebli från omröstning eller ej. Men att säga att jag bara ska vara borta-det går inte. Jag måste uppge för vad, och det tycker jag är bra och rimligt. Men sedan går det ibland ut påbud att någon från vårt parti måste låta bli att rösta för att det ska bli jämvikt mellan partierna. Jag som sitter i rummet bredvid kvittningsmannen brukar säga att jag kan låta bli om det behövs. Men nu funderar man ju på om man ska göra det. Tänk om det är för att Thomas Bodström ska gå till rätten som jag ska låta bli att rösta. Nej, det tycker inte jag är okej faktiskt. Jag vet att vi har en person som jobbat på somrarna för att hålla kontakt med verkligheten. Hon gör det då riksdagen är plenifri. Och det tycker jag är okej. Och tanken med plenifria måndagar och fredagar är att vi ska vara ute i verkligheten ex. Och sedan kan man sommartid lägga in besök i och utanför landet. Men tisdagar till torsdagar är det riksdagen som gäller om man inte måste ut för partiet eller riksdagens räkning på uppdrag. Nu fick jag idag förfrågan från partisekreteraren om ett partiarrangemang i december i två dagar, utrikes. Ja, jag missar 4 voteringar då, sa jag. Men det får partiet avgöra vad som är viktigast. Och jag har inte koll på vad vi kommer votera om då. Ja, vad gör man.

---{}---

Alliansens arbetsgrupper

Idag har alliansen presenterat sina 10 arbetsgrupper inför valet 2010. Jag är glad att få delta i en arbetsgrupp, för kristdemokraternas räkning. Den kommer att jobba med jämställdheten inför nästa mandatperiod. Här kan du läsa mer om arbetsgrupperna.

Idag har vi haft gemensamt gruppmöte med alla alliansens riksdagsledamöter. Vi fick mer information om hur oppositionens budget slår -och det slår ganska hårt på jobben. Fredrik Reinfeldt berättade sedan bl.a. lite om turerna i dramat kring Lissabonfördraget och ratificeringsprocessen. Ja, det lät inte lätt det här med Tjeckiens position...och vad som ska hända omkring det här med kommissionärer osv.

---{}---

Min motion om miljöblöjspremie

Som kontrast till miljöbilspremie lägger jag i riksdagen nu ett förslag om att gynna familjer som väljer miljövänligt, dvs ett förslag om miljöblöjspremie. Staten har betalat ut 450 miljoner i miljöbilspremie. För de familjer som väljer tygblöjor kan en premie också utgå.Vi skulle kunna spara 63 000 ton sopor som kommer från 420 miljoner blöjor per år. Vi sparar in 14 000 sopbilstransporter. Vi har alltså ett stort sopberg som kommer från blöjor. Faktum är att Belgien, Storbrittanien och FInland redan uppmyntrar till att använda tygblöjor. Här kan du läsa en artikel om mitt förslag.

Vill du läsa mer om motionen så kommer den att läggas upp på här och sök på mitt namn bland ledamöter och sedan mina motioner riksdagsåret 2009/2010

---{}---

Barns utsatthet i media

Igår fanns en artikel på Aftonbladet med rubriken "Experter rasar mot barnen i reality-tv".

Den handlar om hur utsatta barn är i media, som ex i Supernanny program osv. Många barn används av sina barn som en del i att sälja sina problem inför TV kameror. Barn kan inte skyddas sig och kan nu med all ny media och teknik inte värja sig mot att någon i framtiden använder detta emot dom. Ex ett barn med uppenbara problem söker jobb hos ett företag, som känner igen eller hittar personen på nätet långt efteråt. Det kan inte göras ogjort för barnen och kan inte raderas. Barnet får leva med detta i vuxen ålder vare sig han/hon vill eller inte. Det är inte rätt att inte försöka skydda barnet på något sätt tycker jag. Det måste åtminstone finnas tydliga etiska regler som tar upp detta med barn i kris, trauma eller andra utsatt situtioner.

 Jag skrev redan förra året en motion om detta till riksdagen men även i år, då jag inte tycker att det händer något på det här området. Läs gärna den:

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02K221

---{}---

Debatt om sjukskrivna i Aktuellt ikväll

På Aktuellt ikväll var det debatt mellan s och m om alla sjukskrivna som ska lämna sjukförsäkringen. Det var stupstocken som nu skulle inträda enligt sossarna. Men programledaren visade till slut på Veronica Palms(S) ganska tunna argumentering. Vilken skillnad blir det med deras politik. På det fick vi inget svar. Vi vet att många gått sjukskrivna i massor med år, utan någon hjälp. Det var tydligen humant?!

Jag har jobbat så mycket med rehabilitering av långtidssjuka att jag vet att inte alla kommer att kunna återgå i jobb. Men det måste gå att göra mer för dem som går år ut och år in. Vi bör väl åtminstone försöka. Att lämna människor i passivitet kan inte alltid vara "det goda". För den som behöver en "förtidspension" så ska det fortfarande finnas kvar. Men forskning visar att i princip är det 1/3 som kan återgå till sitt vanliga jobb när man börjar sätta in åtgärder. 1/3 kan gå till annat arbete. Och 1/3 blir förtidspensionärer. Många behöver hjälpen att hitta anpassade arbeten. Det hoppas jag att regeringen ska se till att få igång. Det kan väl ändå inte bli sämre än vad det var under socialdemokraternas tid?

---{}---