God Jul och goda provvalsresultat
Nu har vi alla i familjen jobbat på som små tomtenissar. Vi har lagt in sillen, griljerat skinkan, kokat kola, bakat vörtbröd, handlat julklappar mm mm. Ja det är en del man ska hinna med innan julafton. I år kör vi ju "cross-over Xmas" med blandat svenskt och Marockanskt. Lite knepig kombination? Ja, det kan man säga. Men jag har blandat både mat, dukning och pynt. Det blir en "salig" blandning kan man säga. Har även köpt cd skiva med nordafrikansk musik mm. Lite galet men jag kände för något nytt i år.
Jag kan också i jul glädjas åt att jag nu av nomineringskommitten I Stockholm föreslagits till att stå på Stadens första plats som är nr 4 på riksdagslistan. Både staden och länets nomineringskommitter har nämligen satsat på gemensamma namn för de första fem platserna. Stadens första plats är nr 4 eftersom partiledaren är nr 1 på båda och sedan är det bestämt att det ska vara två länsnamn och därefter ett Stockholmsnamn ( vilket jag då är).
Vi fick också provvalsresultatet i veckan, där medlemmarna i Staden röstat på olika kandidater. Jag fick 878 röster medan den person som kommer efter fick 421 röster. Så det känns ju bra att få ett sådant stöd.
En God Jul önskar jag dig som läser min blogg!

Julen närmar sig med stormsteg...
Nu har vi antagit hela budgeten för nästa år. Alla utskott har avverkat sina områden dag för dag. Talmannen har hållt ett jultal till oss och vår käre riksdagskollega Chatrin Pålsson avtackades av talmannen. Hon har suttit i riksdagen sedan 1991! Otroligt vilket arbete hon lagt ner!
Jag och min kollega Rosita bjöd idag våra politiska sekreterare och sakkunniga på lunch vilket var jättetrevligt. Vi har fantastiska personer som hjälper oss i allt arbete i riksdagen. Utan dom skulle vi ha svårt att hinna bevaka allt men också att nå ut utanför dessa slutna rum. Nu gäller det att vila och hämta krafter (jag har som vanligt sovit alldeles för lite, jobbat för mycket osv). Ska bli härligt att få vara hemma och umgås med familjen. Läsa böcker och gå på promenader. På julafton blir det full fart med 23 personer- det blir nog lite Marockansk jul i år tror jag....så julbordet ,kära släkt, blir lite annorlunda i år...(ok det blir fortfarande lite av det vanliga men ändå...lite förnyelse) . Så -ja lite fart blir det ju förstås fram tills dess...

Debatt
Idag ska vi i riksdagens kammare debattera budgeten inom arbetsmarknadsområdet. Det handlar om pengar till a-kassa, Arbetsförmedling, samhall, lönebidrag, Arbetsmiljöverk mm. Det är cirka 88 miljarder vi sedan ska fatta beslut om. Enorma summor. Dagens debatt kommer säkert också att handla om sjukförsäkringen även om vi inte ska debattera just alla delar i den. Det är socialförsäkringsutskottets fråga. Men eftersom de som varit sjukskrivna i 2,5 år ska komma över till arbetsförmedlingen för att man ska se om de kan jobba med ett annat jobb, eller har behov av andra insatser så kommer vi i arbetsmarknadsutskottet in, eftersom vi beslutar om Arbetsförmedlingens resurser.
Jag hoppas att vi med den nya rehabprocessen kommer att ge människor fler möjligheter i framtiden, eftersom de får ett individuellt stöd till att komma vidare. Vi ska inte tro att det är några enkla lösningar i systemen som löser alla sjukskrivningsproblem. OCh kanske behöver en del personer gå tillbaka till sjukpenning. Men för alla dom som tidigare tyckte att dom lämnats åt sitt öde, kanske vi av media också skulle kunna få höra någon solskenshistoria. Någon som fått hjälp att hitta ett nytt liv. För enligt en undersökning av långtidssjuka kvinnor visade det sig att 93 procent ville yrkesarbeta men att de inte fått hjälp till annat jobb. Nu får dom ett nytt stöd som inte funnits förut. Vad oppositionen har att erbjuda är höljt i dunkel...annat än att allt ska fortsätta som förut.....Lyssna gärna på debatten vid ca 11-12 startar vi.

Lucia
Härligt med Luciafirande idag! Vi gick till pappa på äldreboendet och sjöng. Vi sjöng alla möjliga sånger och så fikade vi mina hembakta Lussebullar. Ikväll har jag bakat fler eftersom de har en strykande åtgång...
Hann också med en sväng till Bukowskis auktionsfirma och kolla om de hade några lampor som skulle passa i sovrummet. Men det fanns inte. Kul att kolla in gamla kläder och smycken från kända designers i alla fall!

Sjukförsäkringen
Såg på Agenda ikväll. Mona Sahlin och Christina Husmark Phersson debatterade sjukförsäkringen. Frågan om rehabilitering och sjukförsäkring har inte "lösts" trots åratal av utredning. Varför? Jo därför att det finns så många om och men och enskilda fall som gör det svårt att hitta ett system som funkar för alla. Samtidigt måste man ha ett regelverk, och det har sossarna också haft. Jag har jobbat med rehabilitering av långtidssjuka i över 20 år i yrkeslivet, och har sett alla möjliga förändringar i sjukförsäkringen genom åren. Jag minns hur socialdemokraten Ingela Thalén någonstans i slutet av 80 talet stod och sa att "efter ett år så måste man veta vad som ska hända". Alltså fick vi regler om att om man var sjukskriven efter ett år så skulle man tillbaks till jobbet eller sjukpensioneras(till 64% av lönen). Sedan blev det så att många istället fick tidsbegränsad förtidspension. Men jag har haft folk som haft detta i tiotals år utan att något hänt. Om de inte kunde komma tillbaka till vårt jobb på tingsrätten så gick dom där sjukskrivna, ifall inte en läkare tyckter dom skulle ha pension.
Det alliansen nu gjort, är något som jag väntat på. Nämligen att det blir en överföring från försäkringskassan till arbetsförmedlingen så att personen kan få hjälp till ett annat jobb. För detta har man inte fått tidigare utan stora problem. Man har fått svaret på arb förmedlingen att man först måste vara uppsagd, innan man kan få hjälp. Alltså måste arbetsgivaren säga upp en eller så måste man själv säga upp sig.
Nu har vi infört lag om rätt till tjänstledighet för att pröva annat arbete om man varit långtidssjuk. Jag inser att det säkert är frågor som försäkringskassan kommer ha svårt att lösa framöver, men det har man alltid haft. Detta med fasta tidsgränser är nytt, ja. Men å andra sidan kan man fråga sig om det var så mycket bättre att ingen brydde sig. Man bara gick där sjukskriven i ett moment 22. Arbetsgivaren kanske uttömt sina möjligheter till omplacering, försäkringskassan kom inte på fler rehabiliteringsuppgifter utan det var ett annat jobb man behövde. Och af sa att man inte kunde hjälpa till innan man var arbetslös. För övrigt så är det land som har längst möjlighet i Europa till sjukpenning Frankrike med 3 år. De flesta ligger på ett år. Här blir det ca 2,5 år som har varit tal om. Sedan får man ju annan ersättning i a-kassan dessutom. Och man kan komma tillbaka till sjukförsäkringen igen. Så det är inte helt ogeneröst i Sverige. Hela Europa är tydligen mer hjärtlöst än alliansen! Och hur är det med sossarnas förslag egentligen. Är dom inte inne på samma linje egentligen?
Nu hoppas jag bara att det inte blir kaos i utbetalningar av ersättningar till de som går över till arbetsförmedlinge i januari. Jag hoppas att det också ska finnas många som blir nöjda av att få komma till arbetsförmedlingen.

EPP möte i Bonn
Har varit i Bonn i veckan på EPP kongress. Alla stora ledare var där och talade. Merkel och Reinfeldt bla. Mest spännande var det med EPP kvinnorna som hade en resolution om den ekonomiska krisens påverkan på kvinnor. Och man hade ett förslag om att EPP ska jobba för gender-budgeting. Det avslogs i den förberedande arbetsgruppen (av bla moderaterna!)men antogs av plena, där vi kristdemokrater stöttade förslaget. Ingen man vågade sätta sig emot kvinnornas ordförande Doris Pack, europaparlamentariker från Tyskland. Hon fick applåder från Pöttering och andra höjdare- stämningen var på topp- det hettade till ordentligt och arbetsgruppens ordförande bad nästan om ursäkt för att man försökt fälla kvinnornas förslag. Kvinnorna i Europa är radikala- trots att EPP är en center-right movement. Först förra veckans ministerrådsbeslut i förra veckan om en kvoterad föräldramånad och sedan detta med gender-budgeting! Europa är radikalt!

Vill facket påverka regeringen?
Mitt pressmeddelande om Joakim Widell fick lite uppmärksamhet av Svd´s ledarsida 4 dec. De undrar också varför man måste vara socialdemokrat om man ska vara aktiv i Transport. Transports pressekreterare svarar dagen därpå i Svd att han inte tycker det är konstigt att om man vill delta i avdelningens fackligt-politiska utskott så måste man vara socialdemokrat. Syftet med det är nämligen samarbete med socialdemokraterna och verka för en rödgrön valseger. Men då är det ju en del av socialdemokraterna och inte en självständig fackförening, eller? Och visst är det märkligt att man inte vill ha ett politiskt utskott som försöker påverka ALLA riksdagspartier!!! Det är ju ingen bra grej att facken stöttar s och Svenskt näringsliv alliansen. Då är vi spegeln av parterna i riksdagen och då får facket inget inflytande på en alliansregering....tänk om alliansen sitter kvar lång tid framöver vid makten...hur tänker man då? Vill man inte påverka regeringen-och nöjer man sig med att vara utan inflytande? Strange!
Idag hade vi Kristdemokraternas fackligt sociala råd här på riksdagen. Vi är en grupp utsedd av partiet. Vi hade bjudit in repr från TCO för att prata om a-kassan. Bra information. Vi fattar bäst beslut med fakta och information. För någon vecka sedan var alliansen hos Svenskt Näringsliv och där fick vi deras syn på olika frågor. Jag hoppas att partiledningen lyssnar på oss när det kommer till arbetet i alliansgrupperna och arbetsrätten. Det är inte så många som kan det komplexa system den svenska modellen består av.

Kan man vara kristdemokrat och fackligt engagerad?
Idag beskriver tidningen Världen idag Joakim Widells situation. Han har av sitt fack uppmanats lämna två uppdrag inom facket på grund av att han är aktiv i KD. (För något år sedan var det Sakarias Winberg i Gävle-Daladistriktet som hade problem )
Det är i det aktuella fallet med Widell, Transport som inte tycker man kan vara engagerad i sitt jobb och arbetstagares rättigheter om man är kristdemokrat. Det är ju helt befängt. Det betyder att alla inom LO kollektivet måste vara socialdemokrater för annars kan de inte representera sina jobbarkompisar! Helt sjukt! Jag träffar ganska ofta kristdemokrater som berättar liknade historier om sina vänner och bekanta. Kristdemokrater har i alla tider slagits för rätten att organisera sig och vill uppmuntra människor att aktivera sig i sin vardag. Det finns också en lång tradition inom kristdemokratin med stöd till facklig organisering. Inom EU parlamentet finns EPP som samlar upp våra kd partier i Europa. Inom EPP finns ett fackligt råd.
Om jobbarkompisar vill att en person ska representera dom är det ju inte okej att överordnade kommer in och säga stopp och belägg. Har du inte partibok dvs sosse eller vänster, så är det kört.
Jag är ordförande i partiets Fackligt sociala råd och det är ett organ tillsatt av Partistyrelsen vilket ger den tyngd. Vårt råd har många aktiva inom facket, men få får möjlighet inom LO facken. Tråkigt , när vi i KD försvara LAS och den svenska modellen. Inte undra på att facken har problem, när man beter sig så här.

Problem med bloggen
Nu har texter försvunnit vad jag kan se på min blogg...vet inte vart dom tagit vägen.Allt skrivet sedan sept verkar nu borta. Får se om det jag nu skriver funkar....
Nu är det bråda tider i riksdagen. Vi sitter dagar långa med texter till betänkanden angående bla budgeten som vi ska diskutera på torsdag men också den 16 dec. Samtidigt är det möten, seminarier, studiebesök osv som tar stora delar av dagarna.
Idag var det något som kallas "Stockholmssoppan" i riksdagen för alla oss som kommer från Stockholms stad och län. Det är näringslivet och facket som kallar sig för Stockholmssoppan sedan 2000. De samlar politiker för att ta upp viktiga frågor som man är överens om. Det kan handla om behov av infrastruktursatsningar och annat. Men idag fick vi en spännande genomgång av opinionsläget i landet men också nedbrutet på Stockholm. Det var intressant. Miljöfrågorna verkar helt klart vara på tapeten vilket kommer att gynna miljöpartiet förstås. Jobben och miljön uppfattas som två viktiga frågor.

Europeiska rådet- kvoterad föräldraledighet?
Idag har Europeiska rådets arbetsmarknadsministrar mötts och diskuterat bla Lissabonstrategin men också föräldraledighetsdirektivet.
Parterna på Europeiska arbetsmarknaden har kommit överens om ett kollektivavtal om att förlänga rätten till föräldraledighet från 3 månader till vardera förälder, till 4 månader vardera. Kommissionen har tagit upp frågan och lagt det som ett direktiv nu. En lag som alla EU länder måste implementera inom två år.
Huvudprinicipen är att man inte ska få överlåta dagar mellan varandra. Det står dock att länder får tillåta överlåtelse av dagar, men en månad får de ej tillåta att man överlåter till den andra föräldern. Det låter i mina öron som att EU har börjat med en kvoterad månad i föräldraledigheten...
