Laval

Nu är vi framme i arbetsmarknadsutskottet vid att skriva texter till betänkande om Laval. Och jag har ansvar för samordning av allianstexter. Svår lagstifning med många ganska komplicerade bakgrunder och texter som ska granskas och diskuteras med tjänstemän på utskottet.

Det har varit en lång resa med detta ärende. Trots att det i princip handlar om ett par tusen personer (att jämföra med ca 4,5-5 miljoner arbetstagare i Sverige totalt) sm kommer till Sverige och jobbar enligt direktivet, så har ärendet fått stor uppmärksamhet. 

 Nu har ju s-regeringen faktiskt varit dom som förhandlade fram EU direktivet om utstationering och borde kunna förstå innebörden. Och det var dom som tog den svenska Utstationeringslagen, som EU inte tycker funkar med det ursprungliga EU direktivet. När lagen blev prövad genom Laval-domen i EU domstolen så höll det inte. Vi måste nu efter domen anpassa vår lag så att det funkar med EUs direktiv. Och nu gör vi de nödvändiga förändringarna.

Facken kommer fortfarande att kunna vidta stridsåtgärder och kommer enligt EU domen också att få bekämpa lönedumpning. Oavsett vad oppositionen hävdar. Dom vill ändra på EU och ett direktiv dom själva varit med och tagit fram,  men slår på regeringen- på pianisten som nu tar hand om det direktivets implementering i svensk lag.

---{}---

Sextrakasserier inom Scenyrken

Den rapport som redovisades i radion idag är verkligen nedslående. Att mellan var tredje och varannan kvinna blivit utsatt för sexuella trakasserier är enormt alarmerande siffror. Som jag minns från arbetsmiljöundersökningar jag sett från tidigare jobb,så ligger det vanligtvis på ca 1-2%. Så här är det ett enormt , strukturellt problem att ta tag i inom branschen för scenyrken. Att utnyttja tjejer i beroendeställning är förfärligt. Hoppas att de drabbade nu vågar anmäla så att man får upp det ordentligt på dagordningen.

---{}---

Avkoppling behövs emellan varven

Den här helgen har jag hunnit med lite avkoppling. I all stress behöver man pauser för återhämtning. I helgen har jag haft det. Började med chokladmassage(!) i fredagskväll. FIck presentkort förra året av sönernar och nu höll de på att förfalla. Eftersom det var för två personer så fick en kompis följa med. Ja man knådas in i någon form av choklad, och förmodligen olja i, och detta ska sedan ha positiva effekter. "precis som nikotinplåster- så går det in i kroppen" sa tjejen som masserade. Okej. Ja, men kände jag mig inte lite lyckligare av all choklad efteråt....vi skrattade i alla fall gott efteråt när vi tog en fika ihop, jag och kompisen.

Lördagen vidtog med överraskningshelg för annan kompis som också fyllt 50. Vi var 6 personer som for iväg med henne och hennes man. Vi åkte ut till Bålsta och hade med skidor och kläder för en 5 km tur i spår! Lite hård start, kanske inte riktigt vad hon trott. Men efter det vann hon priset: helg på Krägga Herrgård. Där tog vi in på em och fick underbart Afternoon tea. Sedan spelade vi spel-alltid lika kul. Och sedan var det vila innan middagen vidtog. Öppen spis och mys med god mat och dryck. Kvällen blev sen för kompisen hade blivit utsedd till "Stjärnan på slottet" så hon skulle berätta om sig själv under kvällen. Vi hade lagt in frågor i en låda som hon fick svara på också. Frukosten där ute på Krägga, med solen gassandes över den snöiga fjärden. Det var vackert! Sedan for vi tillbaka till stan-och där var det disigt. Men det passade då bra att gå och besöka pappa på äldreboendet. Han blev glad.

Väl hemma lagade vi mat. En härlig "fläskfilé med smak av charmoula"- från min favvokokbok. Bakade några semlor också från samma bok. Oj vad gott det var!!!

En bra avkoppling i helgen. Men nu är det söndag kväll och jag har i helgen fått tre sms från Arbetsmarknadsutskottets kansli. Signal om tre betänkanden som har mejlats för påläsning till i morgon, så jag inser att avkopplingen nu är slut. Nu vidtar läsningsarbete....och återkoppling med synpunkter till kansliet och allianskompisar....back to work!

---{}---

Moderatoffensiv med förslag om Kvotering i bolagsstyrelser

Moderaterna gör nu en offensiv för att bredda väljarbasen och nå fler väljargrupper. I kvällens Aktuellt var det intervju med ledartrion Reinfeldt, Schlingman och Borg. De har nu mer eller mindre blivit feminister. Det är lite kul att just moderater av alla börjar driva jämställdhetsfrågor. Och det är ju bra. För som jag brukar säga: Jämställdhet gör sig inte självt. Det kräver tryck på förändring. Moderaterna säger nu att dom inte bara ser individen utan också "strukturer" och det är ju nödvändigt om man ska kunna komma vidare på jämställdhetsområdet. För att förändra för varje individ en i taget är ju ganska jobbigt....om man vet att många drabbas lika av något. Som ex diskriminering.

Idag träffade jag, med några i alliansgruppen, Handelsanställdas fackförening. (Ja vi träffade arbetsgivarorg häromdagen...) och ser man till kvinnors löner så ligger de inom handeln hela tiden under männens. ÄVEN när de precis börjat i 18 års åldern. Redan från start ligger de under män i lön, sedan halkar de efter mer och mer och vid 55+ ligger de rejält efter männen. Allt kan inte förklaras med att kvinnor jobbar mindre utan det finns en diskrimineringsdel också.

Kristdemokraternas principprogram talar också om strukturer som förhindrar jämställdhet. Vi i kd är inte för kvotering i bolagsstyrelser som moderaterna nu är. Men något måste vi kanske försöka göra för att ta bort det glastak som drabbar kvinnor på väg uppåt. I Norge var det kristdemokraterna som drev fram frågan om kvotering, och en konservativ minister (moderat) som genomförde det i sitt departement. Lite märkligt det där att sådana förändringar kommer när det är borgerliga regeringar. Vi får väl se om vi i Sverige kan hitta något sätt att komma vidare i frågan. Jag tycker inte kvotering ger så mycket utan attitydförändring. Det är inget vidare...men diskriminering är ju inget vidare det heller förstås...

---{}---

Radions program om Somalier

Det har idagarna rapporterats i radio om att många barn i den Somaliska gruppen får autism. Detta anses bero på D-vitaminbrist hos mammorna till barnen. Och det för att kvinnorna är mörkhyade sägs det och det tar längre tid att tillgodogöra sig D vitamin för mörkhyade. Därför behöver D vitamintillskott menar vissa.

Men denna fråga har varit uppe tidigare, när det för några år sedan rapporterades att kvinnor från framförallt Somalia ofta får benskörhet, pga av att de täcker sig med slöjor och inte är ute på dagen och får solljus och vitaminer som är nödvändiga. Så om det nu påverkar kvinnornas hälsa och att barnen får ett funktionshinder, så är det en väldigt viktig fråga att diskutera i den gruppen. Hur ska kvinnorna komma ut och få mer solljus. Det enklaste vore förstås att kvinnorna uppmanades att täcka sig mindre och var ute mer. Men den frågan är mer kontroversiell än att föreslå D-vitamintillskott. Men för kvinnorna vore det väl bättre med det första kan jag tycka....

---{}---

Frågestund i Riksdagen

Idag var det den sedvanliga frågestunden i Riksdagen som äger rum varje torsdag kl 14. 00. Jag frågade statsrådet Husmark -Perhsson om hur det gått med sjukförsäkringsreformen och om folk fått ut sina ersättningar. Det var en boll som jag kastade upp och trodde hon skulle vilja förklara...vilket läge för att kamma hem ...men hon verkade vara inloggad på ett allmänt svar och det var inte alls det jag frågade. Så tyvärr missades chansen att ev tala om för medborgarna att det har fungerat förvånansvärt bra, med tanke på all mediakritik. Så uppfattar jag det, och det hade jag velat få bekräftat av statsrådet. Men så var ej fallet tyvärr....

---{}---

Företagande

Idag har jag varit på först en konferens som hölls av Tillväxtverket, IFS(invandrarföretagare) och SEB. Det handlade om hur vi ska promota invandrarföretagare och hur SEB jobbade med att öka sitt engagemang i denna grupp. Maud Olofsson drog alla förändringar som gjorts för företagare(och det är ganska mycket!- fick en hel katalog-obs -hur kommunicerar vi ut den....?)

Ikväll var jag sedan på Företagarnas seminarie kring regelförenkling. De var förstås inte nöjda med hur det går i det arbetet inom regeringen. Men det var ju ändå en ganska stor procent som gjorts när det väl kom till kritan. Men blanketter var en grej som de tog upp, och hur man bemöts av myndigheter vid granskning osv. De tyckte att det var "krångligt" med blanketter men tyckte att mycket också blivit bättre. Framförallt det man numera kan göra via nätet.

De sa att inget hänt på LAS området, men det har det . VI har förändrat ex kring möjlighet till visstidsanställningar. En företagare tyckte inte det var så stort problem med LAS, bara man visste hur man gjorde och fick rådgivning på området. Och så tror jag det ofta är. Men det är ett stort ansvar att anställa -visst. Summan av kardemumman är att vi förstås kan göra mer för företagarna för att regler ska förenklas till det bättre. För självklart vill vi ha fler företagare.

---{}---

"Riksdagens lunk" är mer jogging...

Ja här går det undan med möten och konferenser som vanligt. Om man sitter i Riksdagen får man lära sig att man är tvungen att ha många bollar i luften samtidigt och att man måste lära sig att prioritera. Ändå så har jag så svårt...Kan du gå på det? Kan du göra det? Kan du läsa detta? Kan du kommentera detta? Kan du skriva en artikel om detta? Osv . Så här är det hela tiden mellan möten och alla mejl som man dessutom måste hinna läsa. Och jag HAR svårt att prioritera. Det är så mycket spännande som man vill delta i...

Idag gar vi haft vår ekonomiska kommitte där vi diskuterar frågor som kommer från regeringen. Har också varit på arbetsmarknadsdepartementet med alliansgruppen och träffat arbetsmarknadsminister Littorin. Många frågor hade vi...

Nu måste jag ta med mig material hem att läsa. Ser ut som ett par hundra sidor till i morgon. Det är inför träff med den utredning jag sitter med i  om "Cirkulär migration" som ska ha två dagars konferens. Ordf är Mikaela Valtersson från mp. De är ju för arbetskraftsinvandring mm som ingår i frågan vi ska utreda.  Tar med mig gymkläder så får vi se om man hinner göra annat än att sitta...använda sittfläsket alternativt i gymmet förhoppningsvis...

Såg idag att utredningen om "Aktiva åtgärder..." gällande att motverka diskriminering kommit. Verkar lite obegripligt på presskonf som jag såg på. Vilka aktiva åtgärder som krävs förde diskrimineringsgrunder som redan omfattas av det ,mångfald och jämställdhet ,framkom inte. Får väl leta upp utredningen...men hur ska arbetsgivaren jobba tänker jag med aktiva åtgärder. För kön är ganska enkelt att mäta(hur många kvinnor och män har vi anställda), men man vill väl inte samla statistik på vilka som har invandrarbakgrund eller hur många som har annan sexuell läggning..för att främja anställningar för just dessa grupper. Fattar ärligt talat inte riktigt hur det ska gå till...

---{}---

Ny minister

Sverige har fått en ny EU minister, Birgitta Ohlsson. En tjej som vågar stå upp för det hon tror på. Det är bra, även om vi inte behöver dela alla åsikter gemensamt. Men hon slåss för kvinnors rättigheter. Det är bra. Ju fler i regeringen som har jämställdhetsglasögonen på - är ju bara bra. Men det blir nog en del kompromissande i regeringen kan man tro. Men det är ju ganska självklart om man sitter i en regering att det är en massa olika hänsyn att ta. Och så smart är hon att hon vet det. Lycka till Birgitta- trots att du är från ett annat parti!

---{}---

Sjuka lugnade efter nyår enligt Rapport

Svt Rapport visade idag ett inslag om hur det gått för de cancersjuka personer som i SVT före jul var rädda för att det nya systemet, där arbetsförmedlingen skulle komma in med en introduktionsperiod istället för försäkringskassan, och som skulle göra dom ännu mer sjuka. Personerna i inslaget säger att dom fortfarande har möjlighet till stöd med både sjukskrivning på deltid och arbete deltid. Ingen kände sig nu orolig såsom man gjorde före nyår. Viktigt att kontakten med försäkringskassan fungerar så att de ser individen. Det är viktigast i alla våra "system" och där det ofta felar. Alla har rätt att få en individuell bedömning. Det ska även gälla i fortsättningen. Jag hoppas att vi också får höra personer som fått hjälp att komma vidare till nya arbetsuppgifter och på så sätt fått en möjlighet till ett nytt jobb. Från sjukskrivning till arbete. Vi vet att särskilt kvinnor förlorat mycket på sjukskrivning. Deras inkomst försämras och deras ställning på arbetsmarknaden försvagas. Det påverkar lön, pension mm.

---{}---