Regeringsförhandlingar

Egen spekulation.....I media spekuleras det nu väldigt mycket om hur ett ev samarbete mellan Alliansen och de rödgröna kan te sig under mandatperioden. Och det är verkligen ett speciellt läge. När vi nu inte fick egen majoritet i Alliansen, så får vi gilla läget. Men det får också oppositionen. Det mest troliga är nog att de rödgrönas samarbete splittras. De som sett v som hämskon i det rödgröna arbetet kommer nog driva stenhårt att...nu har man chansen. S och MP måste nu ställa sig frågan, Om och HUR man vill vara med och påverka politiken de närmaste fyra åren. Och det borde vara varje partis mål, att faktiskt försöka påverka i så stor utsträckning som möjligt. Jag tror att svenska folket förväntar sig att vi politiker gör ett bra jobb för landet. Många är trötta på att politiker gräver ner sig i skyttegravar mellan blocken, och vill hellre att partierna samarbetar för Sveriges bästa. Inget hindrar ju att de rödgröna ändå väljer att i slutet av mandatperioden går ihop igen och presenterar valmanifest. Men i nuläget tror jag att väljarna gärna ser att det egna partiet är med och påverkar så mycket det går oavsett vilket lag man tillhör. Hur regeringen ser på det hela är jag inte helt klar över. Men jag tror att Reinfeldt & CO kommer att försöka vara pragmatiska och försöka hitta lösningar som är så parlamentariskt breda som möjligt. Men det kommer att vara S och MP som gäller antar jag. Vad händer med V och SD...ja det är skrivet i stjärnorna....

---{}---

I väntan på ett slutresultat...

Ja nu väntar vi alla med spänning på hur det ska gå...kommer Alliansen att få egen majoritet? Det vore så skönt. Även om det blir med knapp marginal.

Det är svårt att ta ledigt även om man behöver. Jag sitter i EU nämnd och vi samlades igår för återrapport från Europeiska rådet av Carl Bildt. Där ställer vi frågor om vad Sverige varit med om att besluta. Denna gång gällde det EU och dess strategiska partners internationellt. Även på fredag är det EU nämnd där jag ska delta.

Igår kväll var vi ute och tog ner valaffischer runtom i Bromma, men även några vi satt upp på Kungsholmen. Nu inväntar vi personkryssen men det är svårt att komma upp i 8% i Sthlms som är en stor valkrets. Så det innebär nog ganska säkert att jag fortsätter som ledamot. Ska bli spännande att se hur vi formerar oss i utskott osv.

Lite vila ska jag försöka få innan riksdagen har upprop den 4 okt. Besöka pappa på äldreboende, träffa vänner osv. Men man måste redan nu börja tänka ut vilka motioner man ska lägga när riksdagen öppnar. Så man får börja tänka nu för det är kort tid som detta ska ske på i starten. Städa och röja efter allt valmaterial, papper, artikelunderlag mm som flyter omkring över allt kommer jag också ägna denna mellantid åt.

Nu håller vi tummarna för Alliansseger med majoritet!

---{}---

Valet är över..

Valet är över och vi är många som nu är både glada och ledsna. Glada över att KD fick hyfsade siffror jmft med vissa opinionsundersökningar. Men vi går tillbaka och det är självklart inte bra. Vi måste nu också fundera på förnyelse och framtidsfrågor.

Jag känner mig ledsen över att vi fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Och det kanskapa en ostabil parlamentarisk situation. Därför är det önskvärt att förhandla med Miljöpartiet. Miljöpartiet är mest trovärdigt som samarbetspartner då de är mer frihetsvänliga än de andra vad gäller friskolor, att föräldrar får mer tid med barnen och på att se småföretagarperspektivet. Jag hoppas Miljöpartiet tar ansvar för Sverige!

För egen del ser det ut som om jag får fortsatt förtroende som riksdagsledamot då vi går fram med ett mandat i Stockholm. Vilket i sig är ett under, där vi är så sekulariserade KD går från 5,1% till 5,3% i Sthlms kommun. Från 1 till 2 mandat. Bromma Kungsholmens valkrets går från 5,8 % till 7,0% och i mitt valdistrikt Västerled 1 får KD 12,8% !

I Landstinget tappar vi mandat och landstingsgruppen går från 9 till 7 personer. 

i Sthlms kommun backar vi från 3 till 1 mandat vilket inte alls känns bra.

Tittar man på frågor som påverkat folk att rösta på KD så säger man Sveriges ekonomi som etta och sysselsättning som tvåa. Är nog nytt skulle jag tro.

Tittar man på hur vi nått kvinnor resp män så har andelen kvinnor som röstar på KD minskat från 8,5% till 5,3 %! Medan män som röstar på KD minskat mindre, 6,7% till 5,6%. Så vi har tappat i den prioriterade gruppen kvinnor. (Fp och m också tappat kvinnor medan v och mp ökat andelen kvinnor.)

Ser man slutligen till hur ungdomar röstat så är det en dyster läsning. I skolvalet som finns på valmyndigheten kan man notera att KD tappat från 4,29% till 2,88 %. Sverigedemokraterna har däremot ökat från 4,1 till 12,78%! Inte kul. Mp går också fram från 10,8 till 13,3%

---{}---

slutdebatt i SVT

Ikväll var så den sista debatten mellan partiledarna före valet på söndag. Alliansen var bättre idag jmfr med igår. Då var dom mer passiva. Idag offensiva. Visade på alla förändringar som är på gång. Medan oppositionen bara klagade. Det blev tydligt att det enda dom har gemensamt är att dom är emot Alliansen och vill få regera. Men dom har ingen gemensam vision. Inget spännande som skapar ett reellt alternativ till Alliansen. Sjukförsäkringen var oppositonens viktiga kort för kvällen. Men om dom tänker efter så är det ju sossarnas utredare Anna Hedborgs förslag som Alliansen mer eller mindre genomfört. Hon sa att det behövs tidsgränser. Så att alla aktörer tvingas in på banan. Men opppos--vad har dom istället för passivitet? Vvad gäller cancerfall så säger försäkringskassan att dom inte bedömer cancersjuka på annat sätt idag jämfört med tidigare. Och vi förtydligade ju lagen i dec 2009 för just cancerfall bla. Att dom ska få ha kvar sin sjukpenning som vanligt. Vi politiker kan inte gå in och ta över enskildas handläggningsfall.Vi ska göra förbättringar om det behövs.

---{}---

Lars Ohly i SVT utfrågning

Ikväll var det Ohlys tur att frågas ut i SVT. Reinfeldt häromkvällen fick det svettigt med en massa frågor om sjukförsäkringen och a-kassan men Ohly fick mer ideologiska frågor som han fick svårt att svara på...om man inte är vänsterpartist förstås. Skatterna skulle inte höjas-det skulle bara ske om det behövdes för välfärden! Ja se där, vad bra att v är nöjda som det är...och fotbollen fick gärna satsa på eliten, men inte något annat område. Ja, möjligen kulturen då. Och jämställdheten- ja allt tal om kvotering i föräldraförsäkringen var som bortblåst just nu när dom måste samverka med dom andra två partierna..ja man kan inte säga annat än att v med regeringstaburetterna i kikarsiktet valt att bli pragmatiska...och så Afghanistan. Ja, där har s fått ge vika för v-det var helt klart. Nu skulle Sverige ut och Talibanerna in...(min anm!) Ja så sist då-sex timmars arbetsdag. Det kommer kosta ca 250 miljarder säger utfrågare Anna Hedenmo.."Jaså inte mer" - säger Ohly medan vi andra sätter kaffet i vrångstrupen...medan kaffet lättsamt glider ner i Ohlys hals funderar jag på om han skämtar eller inte. Nej, för i "massarbetslöshetens Sverige" ska vi nu snart via staten börja dela på jobben, fördela lönerna rättvist och jämställt samt höja arbetsgivaravgiften för dom som har vikarier för länge.. Ja man kan inget annat än ta sig för pannan! Galenpannan!

Läs gärna mina inlägg även på Twitter. Desireekd.

---{}---