Veckan som gått

Det har varit en hektisk tid sedan Riksdagen öppnade. Byte av rum på riksdagen, byte av utskott, allmänna motionstiden med skrivande av motioner, frågan om Afghanistan mm. Men även privat har det tagit kraft att ha en äldre pappa på sjukhus och ovisshet om utgången där. Det är något mer som behövs för att vi ska få en bättre vård, där ledordet är förebyggande. Att ta sig ordenlig tid med patienten initialt kan spara tusentals kronor på bara en enskild patient....

Själv blev jag också sjuk och fick sjukskriva mig från riksdagen. Samtidigt konstigt när man ligger hemma i sjuksängen och jobbar...men såna är väl reglerna. Kompledigt finns inte i alla fall....Ja, regler har det diskuterats om en del senaste tiden när det gäller Sofia Arkelsten. En toppentrevlig tjej som nu hamnat i blåsväder. Och jag är kluven i diskussionen. Man måste å ena sidan ha kontakter med även privata företag som är vinstdrivande. Vore konstigt om vi avskärmade oss från näringslivet . Samtidigt har vi förstås reglerna som går ut om att inte ta emot något som har ett värde mer än 250 kronor för att undvika risk för att det ska anses som muta. Och jag har flera gånger fått inbjudningar som varit ibland helt solklara att inte åka på, andra väldigt oklara. En inbjudan till en region i Kina om att tala arbetsmarknadspolitik på en konferens om jag ville där jag skulle få flyg, lyxhotell och limousine kändes ju inte precis som något man skulle tacka ja till direkt ! Men andra resor som den som ex talats om med RFSU till biståndsländer (går en resa årligen) har jag nog tyckt verkat ok, även om jag inte själv åkt på den. Men dom har väl i och för sig ett företag tror jag...så ska man då åka...ja jag tycker det är svårt där.

250 kr är inte mycket. Jag måste erkänna att jag nog ätit mat som varit mer värt. En buffe på en fackförening är det muta om den kostar mer än exakt 250?  Ska man fråga vad den kostar? Och vi riksdagsledamöter är nu bjudna till Kungen och äta middag, vilket äger rum en gång varje mandatperiod. Ska det också ses som muta- att vi ska stödja Kungen. Då börjar det väl bli lite väl larvigt kan jag tycka...

Jag tror faktiskt att det behövs mer tydliga regler. Sedan är det förstås alltid upp till var och en att göra en bedömning utifrån det. Risken är förstås att reglerna blir så hämmande att vi inte vågar göra något alls till slut....

---{}---

Läget i Afghanistan

Idag besköts och skadades två svenska soldater svårt i Afghanistan. Läget är skarpt men det verkar bero på att man trappat upp offensiven mot talibaner. Nu krävs att vi i Riksdagen inte förvärrar situationen för våra soldater genom att tveka vad gäller uppdraget. Vi ska inte spela Talibanerna i händerna med det. Vi måste naturligtvis ha en plan. Men uppdraget har ,i alla fall inte i betänkandet från Riksdagen i dec 2009, beskrivits som ett enkelt och ofarligt uppdrag. Snarare står att det är ett mycket allvarligt läge och att svenska soldater kan komma att hamna i farliga områden i hela landet. ÖB kommer till Utrikesutskottet i morgon för att informera Riksdagen om läget. Det allra bästa vore nu att få en så bred enighet i Riksdagen som möjligt om det framtida uppdraget för svenska soldater i Afghanistan.

---{}---

Soldat dödad i Afghanistan

Det är sorgligt att höra att en ung svensk soldat dödats i Afghanistan och tankarna går förstås till anhöriga- särskilt när man har söner som är i samma ålder. Då förstår man att det måste kännas fruktansvärt. Två skadades samtidigt vid händelsen. Detta är unga män som valt att göra en insats för att förändra läget för många människor i Afghanistan. Men också för allas vår säkerhet. Mycket återstår att göra men vi måste nu främst stå bakom alla de killar och tjejer som valt att göra en insats för att få en fredlig utveckling och för att skydda både civilbefolkning och biståndsarbetare. Allt annat ökar osäkerheten för våra trupper och skapar grogrund för våldsverkare.

---{}---

Stadsteaterns föreställning Moskva-7 oktober

Såg igår föreställningen Moskva- 7 oktober på Stadsteatern. Den ska spegla händelserna kring mordet på den ryska journalisten Politovskaja. Jag måste medge att jag trodde den skulle vara ganska torr och kanske lite tråkig. Samtidigt är Hanne Vibeke Holst den som skrivit manus till föreställningen, och hon har ju spännande böcker som jag läst- som ex Kronprinsessan...så jag ville ge den en chans. Och jag blev inte besviken. Den var helt enkelt lysande. Den hade nerv hela tiden. Och som Vibeke Holst så ofta gör, så väver hon ihop makt, relationer och historiska skeenden till en spännande väv. Och skådespelarna gör en fantastisk insats. Ja den kan verkligen rekommenderas!

---{}---

Veckan som gått

Ja det blev en hektisk vecka med många förändringar  och händelser i riksdag och regering. SD´s uttåg från Storkyrkan vid Riksdagens öppnande.Regeringsförklaring med nya ministrar. KD har bytt Odell mot Attefall och Odell har utsetts till KDs gruppledare i riksdagen. Vi har fått nya utskottsplaceringar och där har jag själv nu fått byta från Arbetsmarknadsutskottet till Utrikesutskottet. Det känns tråkigt på ett sätt att lämna AU. Men samtidigt har jag jobbat mycket med internationella frågor sedan KDU tiden. Så det blir säkert bra. Jag blir ansvarig för EU nämnden också samt ersättare i Utrikesnämnden. Så det blir spännande. EU nämnden har jag ju redan jobbat i under fyra år, men annars lite nytt och spännande.

I fredags hade vi sista EU nämnden med gamla gänget. VI hade fem departement och ministrar som kom för överläggning. En viktig fråga var bla miljökatastrofen i Ungern.

---{}---

Talmansval

Idag hade vi spännande omröstning om vem som ska vara talman i riksdagen. Alliansen föreslog Per Westerberg som suttit i riksdagen sedan 1979 och som varit talman senaste perioden. S föreslog Kent Härstedt som motkandidat. En hög s-ledamot sa till en kd kollega innan valet, att det var hemskt att vi ville låta vår kandidat bli vald med stöd av Sverigedemokraterna. Men dom riskerade ju i så fall själva det, nämligen att Kent skulle bli vald med stöd av SD. Så det var ett märkligt uttalande. Dessutom var ju Thomas Bodström inte närvarande. Och ingen ersättare -så han hade väl inte fått godkänt på sin ledighetsansökan. Olovlig frånvaro kanske då? Ja märkligt agerande från s. Dessutom så röstade en från de röd-gröna med Alliansen och en var ute på toaletten och kom för sent från de röda laget. Så tre röster försvann från det rödgröna laget. Så Per Westerberg vann oavsett hur Sverigedemokraterna röstade. Det tackar vi för!

---{}---