Sista dagen på året 2010
Ja nu är det sista dagen på detta år. Ett år som varit intensivt på många sätt. Jobbigt privat men även arbetsmässigt med valrörelse och ett intensivt nytt arbetsår i riksdagen. KD gick tillbaka men inte i Stockholms stads valkrets. Den enda valkrets i landet där vi gick fram med ett mandat ,vilket var glädjande. Jag har nu ett eget mandat och har fått nya arbetsuppgifter inom utrikesområdet som jag fått ansvar att utveckla under mandatperioden. Jag gillar utmaningar och jag är övertygad om att det blir ett spännande år. Under förra mandatperioden satte jag som mål att få upp funktionshindrades personers situation på arbetsmarknaden i mediafokus. Själv intervjuades jag i TV om det . Och Göran Hägglund hade det med i valrörelsen och jag noterar att statsministern i en debattartikel idag tar med det som en utmaning för kommande år. Mitt nya mål för det kommande året är att KD ska synas mer i utrikespolitiken. Vi har varit alldeles för tysta där.
Året som gått har handlat om Ekonomisk kris i Euroländerna. Sverige står starkt ekonomiskt men vi är beroende av omvärlden och har stöttat Baltikum, Island, Irland på olika sätt med stödlån. För Sverige är Norge, England, Tyskland viktiga länder för export varför deras ekonomier är viktiga. Vi behöver också följa USA, Kina, Indien och Brasiliens ekonomier som är viktiga globalt. Den globala ekonomin kommer att bli allt mer i fokus förstås under året som kommer. " No land is an Island" lskulle man kunna säga. Inget land är en ö utan alla påverkas av alla i olika grad.
För att skapa stabilitet krävs också att vi arbetar med fred och säkerhet. Att tidigt gå in och förebygga eskalerande kriser runtom i världen är en viktig uppgift för FN men också för EU och Sverige. Vi ska bidra där vi kan. Genom Lissabonfördraget har vi sagt att vi har en pakt inom EU, där vi stöttar varandra i händelse av attacker utifrån. Sverige ska nu också ha ansvaret ett halvår för den sk Nordic Battlegroup som kan sättas in runtom i världen i olika konfliktzoner. Solidaritetspakten inom EU gäller även terrorattackermot ett enkilt EU land. Frågan kommer därför säkerligen att vara högaktuell inom EU under det kommande året. Men vi har också har konflikter som påverkar oss på olika sätt. Vi har den i Mellanöstern med Israel- Palestina, den förstående folkomröstning i Sudan, problemen i Somalia, Afghanistan, Elfenbenskusten osv som behöver lösas. Krig skapar stora problem för civilbefolkningen och skapar ökad fattigdom. Och fattigdom skapar i sin tur grogrund för ökade konflikter. Därför är det viktigt att arbeta med flera fokus samtidigt i konfliktlösningssituationer. Och biståndet måste ifrågasättas. Var gör det mest nytta? Hur får vi länder att bli självförsörjande. Många länder har varit biståndsmottagare i decennier. Varför kommer vi inte vidare. Hur skapar vi entreprenörskap och egenförsörjning bland befolkningen. Handel ökar välståndet och måste främjas. Slaget om naturrresurserna behöver också adresseras. Konflikter kring ex mineraler är ett område som vi behöver belysa mer.
Om vi inte lösere de globala utmaningarna på energi- och miljöområdet går vi också en osäker framtid till mötes. Kostnaderna för naturkatastrofer men också för miljökatastrofer kommer att öka. Det är billigare att förebygga. Både i mänskligt liv, men också i kronor räknat. Vi måste minska klimatutsläppen. Det är majoriteten av forskarna överens om. Vi har en jord att förvalta och den kräver ansvar nu. Men jag är inte pessimist utan tror att vi kommer att hitta lösningar om vi bestämmer oss för det. Vi kommer ex inte att sluta flyga utan istället kommer det att tas fram nya bränslen. Vi kommer att energieffektivisera på olika sätt. Teknik och utveckling kan gå hand i hand om vi politiker också är med och ger förutsättningar och rätt incitament för detta.
Ja, vi står inför många utmaningar inför det kommande året. Klimatfrågan, fattigdomsbekämpning, terrorhot , fred och säkerhetsfrågor, konflikter om energi och naturresurser, handel och ekonomi mm. Vi kan alla göra något. Låt oss ta som vallöfte att vi alla gör det vi kan!
Med hopp om ett Gott Nytt År till er alla som läser min blogg!

Mellandagar
Nu är det mellandagar. Julen är över och nyår väntar. Julafton med tjocka släkten avlöpte väl med mycket mat och spel som vanligt. Mysigt med alla olika åldrar i gänget.
I veckan är det tjejträffar hela veckan i princip. Igår bjöd en väninna på Klara Soppteater på Stadsteatern. Temat var "Anonyma singlar". Den var så otroligt rolig och proffsig! Man äter sopplunch och får en föreställning samtidigt. Hur trevligt som helst. Om den går flera gånger så kan jag verkligen rekommendera den. Efter det sprang vi ner på NK och shoppade klänningar till nyårsafton! Ingen rea än dessvärre...

Om ambassadnedläggningar..

Tystnad råder...?
Det är ganska tyst nu i riksdagshuset. Alla ledamöter utifrån landet har rest hem efter sista voteringen före jul. Här har lugnet lagt sig och tystnad råder i korridorerna. Nu är det lite efterarbete innan det är dags att ha valberedning för kvinnoförbundet innan jag går hem. Ska hinna till gymmet också tänkte jag. Hur som helst så blev det en hektisk dag. Vi fick ett extra Utrikesutskott inlagt i morse med Carl Bildt som kom och drog vilka ambassader som kommer att behöva läggas ner. Vi skulle inte säga något om vilka till media, men någon gjorde det ändå, vilket är lite respektlöst mot dem som drabbas. De bör få info från UD först. Jag har talat med TT men då om hur tråkigt det är att vi får lägga ner ambassader. Sverige behöver fler beskickningar, inte färre. För både utrikespol kontakter, biståndssamarbete men också handelsinriktat samarbete.
Efter lunch var det Återrapport från Europeiska rådet som statsministern varit på. Då är vi i kammaren och varje parti ställer fråga efter att Fredrik Reinfeldt rapporterat från toppmötet. Jag ställde fråga från KD och fokuserade på den övriga frågan som fanns på dagordningen, nämligen om rapporten från Ashton om den nya Europeiska utrikestjänsten som börjat sina kontakter med strategiska partners som USA, Ryssland och Kina bla.
Jag hade tänkt vara lite ledig nu, men det kommer till möten hela tiden, så vi får se hur mycket ledigt det blir. Men det känns att man behöver vila hjärnan något för att orka en ny termin. Att som vi i KD vara 19 ledamöter att dela på arbete i riksdagen, jämfört med s och m som har typ 100 personer var att dela arbetet på, känns!
En God Jul önskar jag vänner och andra som läser min blogg!

Utåtriktad verksamhet
Sitter och jobbar en stund efter att idag ha inhandlat mat och bakat vörtbröd inför julafton. Vi blir17 personer, med syskon och deras familjer så det var några kilo som kom hem till kyl och skafferi. En tradition att vi ses på julafton, sedan min syster och mamma gick bort på 90-talet. Det blir alltid mat, sällskapsspel och sång. Ser fram emot det.
När jag tittar tillbaka på veckan som gick så tänker jag på att vi ofta tycker att vi är instängda i riksdagen och inte är ute tillräckligt bland vanligt folk. Men när jag går igenom almanackan så var det en del utåtriktat trots allt. Debatten i riksdagen följs ofta av folk via webben. Men hur har jag nått utanför riksdagen och vilka har jag mött denna vecka exempelvis. Ja tog emot en palestinsk människorättsaktivist en dag, som kom med en kompis från organisationen Diakonia. I torsdags var jag inbjuden av organisationen Concord, en paraplyorg som arbetar för att lyfta biståndsfrågor. De hade inbjudit mig och en vänsterpartist att debattera huruvida den nya Europeiska utrikestjänsten kan komma att prioritera biståndsfrågor eller ej. Det var i Kulturhuset och ett femtital personer från olika organisationer där. På kvällen var jag på Företagarförbundets julmingel. Och på fredagen var jag inbjuden till biståndsministern på lunch dit även några personer från näringslivet var inbjudna. De som arbetar med sk CSR, Corporate Social Responsiblity och hållbar utveckling. Mycket intressanta och spännande ideer byttes. Efter det åkte jag till den Koptiska församlingen(kristna Egyptier) i Hägersten för att träffa bla den Koptiska biskopen för Skandinavien. Ville höra om hur de såg på situationen just nu för denna grupp. Ja, så när jag sammanfattar veckan så har jag nog ändå haft en hel del kontakter utanför Riksdagshuset och fått inspiration till vidare politiskt arbete men också fått berätta om vad vi gör i Riksdagen.
I veckan kommer vi ha möte med svenska EMPA-gruppen som väljs i riksdagen, och där jag nu är invald för partiet. Det är den parlamentariska församlingen för möten mellan EU och medelhavsländernas parlamentariker. De möts med viss regelbundenhet.
På onsdag är sista dagen som är reserverad för riksdagens arbete innan jul. Sedan väntar förhoppningsvis lite ledighet.

Julestress även i parlamentet
I Riksdagen tar vi nu den ena budgetposten efter den andra. Det är lite stressigt för innan nästa vecka så ska vi ha gått igenom alla utgiftsområden i regeringens budget. Alla utskott ligger matade efter varandra i kammaren, för att debattera sina resp utgiftsområden.
I måndags hade vi i Utrikesutskottet biståndsdebatt och jag repr då KD och förklarade vår politik. Cirka 35 miljarder var det vi debatterade om. Inga små summor. Krävs prioritering och uppföljning av oss i parlamentet. Det tar en hel del tid att läsa in materialet och sedan att skriva talet...men intressant. Innan hade vi en kortare debatt om internationell samverkan, som vi avsätter 2 miljarder kronor till i budgeten. (Kom igår ett mejl från en student på Södertörns högskola som sett inlägget via riksdagens protokoll som tyckte jag tagit upp något intressant som hon ville fråga vidare om...så även om det är få i kammaren så kan fler följa det man säger i Riksdagen via internet (både via webbsändningar och protokoll) vilket ju är glädjande).
Idag har jag lyssnat på debatten om Afghanistan i kammaren. Spännande. Efter det var jag på EU nämnden som samrått med statsministern inför Ministerrådstoppmötet som han ska delta i torsdag, fredag. Det kommer framförallt att handla om den finansiella mekanismen, och den text som ska in i EU fördraget gällande den. Alla partier ställer då frågor och allt TV sänds för medborgarna vilket är bra insynsmässigt. Så fick man läsa på finansfrågor också....
Igår kväll var det lite avkoppling i alla fall. Riksdagsgruppen var på julfest på Hamburger börs, med underhållning av R.E.A . Underhållningen var väl ganska kul, men kanske lite väl studentikås med tanke på åldern på de som medverkar.....men vi var ju själva ett trevligt gäng och det är alltid bra att träffas utanför riksdagen.
Nu förbereda en debatt om EUs utrikestjänst som en organisation anordnar i morgon.

Livet går vidare...advent..väntan
Försöker att inte bara tänka på det hemska terrordådet....så i väntan på julen har jag idag bakat. Det doftar underbart i mitt nybyggda kök och julmusiken står på. Har tidigare bakat Lussekatter, så nu blev det Äppelknyten, skurna chokladkakor, och mandelkakor med botten doppad i choklad. I morgon Lucia- då blir det Lussekaffe på morgonen som vanligt. Sönerna ska sätta igång en brasa framför TVn med Luciamorgon. Det blir mysigt.
Nu måste jag skynda för att hinna iväg till middag som jag är bjuden på ivkäll. Också mysigt!

Tredje advent i skuggan av terrorhandling
Som det ser ut så drabbades vi i Sthlm igår av ett terrordåd. Anledningen sägs vara, enligt hot som kommit till olika instanser, att Sverige måste reagera på Vilksteckningar och på kriget i Afghanistan. Vi i Sverige värnar yttrandefrihet, men värnar också religionsfrihet. Vi är många som tycker man ska respektera religionen och dess utövare. Men respekt kräver respekt för varandra och dialog och inte terrorhandlingar. I veckan som kommer ska Riksdagen fatta beslut om Afghanistan. kanske är detta ett uttryck inför det. Vi ska respektera religionen i Afghanistan också, men inte terror eller förtryck som sker i religonens namn. Maning till dialog.

Enligt morgon Ekot så är Sakineh inte frisläppt
På morgonen kom nya uppgifter om att Sakineh inte är frisläppt. Det var dåliga nyheter. Dödsstraff bör avskaffas i Iran liksom i andra länder som tillämpar det. Och stening...rena stenåldern....och den som är utan skuld kastar första stenen....

Sakineh har frisläppts
Ikväll när jag satt och jobbade på riksdagen kom ett sms- ett TT meddelande om att Sakineh Mohammadi Ashtani som dömts till döden genom stening släppts fri. Uppgiften kom från Amnesty. Om uppgifterna stämmer är det en mycket glädjande nyhet.
Att stena en kvinna på 2000 talet är rena stenåldern
och att Iran som haft en högtstående kultur inte kommit längre vad gäller jämställdhet och mänskliga rättigheter är sorgligt. Sharialagar bör inte finnas. Religion ska inte direkt överföras till politik.
Igår sa en student på ett seminarium att "vi har ett kristet parti i den svenska regeringen". Men det är verkligen viktigt att markera att KD är ett icke konfessionellt parti och inte ett kristet parti. Och att tro att man kan tolka religion till politik rakt av, är direkt farligt. Vi kan hämta inspiration från kristna värderingar och tankesätt, vilket mycket av vår lagstiftning gör inom EU. Men vi ska inte blanda ihop detta. Religionen är en övertygelse som man inte kan pracka på andra. Den måste övertygas på frivillig väg. Men politik handlar om kompromisser och att hitta majoritetsförslag som flera kan omfatta.
Jag hoppas att Iran ska gå mot en öppnare hållning framöver och att man inte ser väst som en fiende. Alla tjänar på frihet och öppenhet.

EU nämnd
Idag har vi bla haft EU nämnd. Det är många handlingar som ska avhandlas med ministrar och statssekreterare vid varje EU nämnd. Handlingar kommer ofta sent. Ibland hinner vi inte få handlingar översatta utan får läsa långa dokument på engelska. Men det är spännande frågor.
Idag fick regeringen vårt godkännande ang kommande diskussioner i rådet om budget och riktlinjer för Europeiska försvarsbyrån. Frågor om försvarsförmåga inom EU kommer upp och regeringen "fick stöd för sin ståndpunkt" av EU nämnden. När varje minister eller statssekr drar ett ärende för EU nämnden måste de söka stöd för sin ståndpunkt som de ska ha nere på rådet. Och om något parti inte instämmer blir det en sk "avvikande mening". Det fanns avvikande meningar idag men inte så många partier att det blev majoritet. Därför fick regeringen klartecken från EU nämnden idag.
Vi diskuterade också de förslag till ståndpunkter som regeringen via biståndsmininster Gunilla Carlsson sökte inför biståndsministermötet i Bryssel, som ska behandla frågor om Haiti och Afghanistan. Rådet ska också ha diskussion om framtidens biståndspolitik. En grönbok om utvecklingspolitik är på konsultationsstatus.
Att sitta i EU nämnden ger bra kunskap om EU, om Sveriges roll i EU men också en hint om vilka frågor som är på gång, och som ibland blir till till direktiv och så småningom svensk lagstiftning. Så trots allt jobb med tjocka luntor som ska läsas vid sidan av alla handlingar i mitt vanliga utskott så är det intressant och nyttigt att få sitta med i EU nämnden.

Hänt sen sist...
Tiden rusar förbi och de senaste veckorna har varit extra intensiva. Om politiken tar tid så har avskedet av pappa i fredags tagit andra krafter. Det har varit mentalt jobbigt. Men begravningen blev fin. Den varljus och varm tack vare alla nära och kära som kom och omslöt oss.
Sen jag bloggade sist har det hänt en hel del. Som politiker kastas man mellan olika frågor, ständigt. Jag hunnit vara på Kungamiddag, debattera Israel/Palestinakonflikten på Kulturhuset, Höststämma med parti, EU nämnd om Irlandskrisen, debattera Hedersrel våld på organisationen Hedra minnet av Pela och Fadime på ABF huset...mm. Och vid sidan av det, så har det varit det vanliga riksdagsarbetet i Utrikesutskottet där vi hanterat frågor om bistånd men också om Afghanistan-insatsen. Därutöver media som ex en debatt i SR P1 om LO´stöd till S, artiklar på Newsmill , Politkerbloggen, tidningen Dagen. Senaste artikel om oppos som vill dra ner på förvaltninganslag som kommer drabba våra ambassader.
http://www.politikerbloggen.se/2010/12/03/40526/
Wikileaks är på tapeten och varje dag kommer nya läckor. Det är bra med insyn, men samtidigt behöver vissa frågor sekretess.
Är nu på konferens ute i Huddinge- Balingsholm, med utredningen jag sitter i om vad ökad Cirkulär migration kan ha för betydelse för Sverige. Vi går igenom olika förslag under ett dygn.Mp Mikaela Valtersson är ordf. Ikväll har vi fått god middag och jag har pratat bistånd med personer från Sida och UD som sitter i utredningen. Bra input.
