Besök på Island och uttalande om Libyen

Var i förra veckan på besök på Island med EU nämnden. Vi hann med 9 möten på en dag! Det var ett tufft program. Intressant att höra om EU ansökan men också hur man jobbar med att få ekonomin på fötter. Träffade även repr för IMF som visade på vad man gjort och att man tycker att man är på rätt väg. Man har fått undanta hälso- och utbildningssektorn från några större besparingar men annars lider man av sviterna efter den finansiella krisen framförallt med en hög arbetslöshet. Island brukar inte ha någon arbetslöshet överhuvudtaget, men har nu ca 8 procent arbetslösa. Det frestar på ekonomin också vad gäller utbetalningar i a-kassa mm. Island verkar vara på rätt väg och kommer förmodligen att klara av återhämtningen hyfsat snabbt. Den stora frågan är nu om man ska gå med i EU och i Euron. Det finns många som talar emot, men mycket talar nog ändå för att så blir fallet.

På Island satt jag i telefon med en hel del journalister, med anledning av situationen i Libyen. Och jag tycker det är märkligt att vår utrikesminister inte kan vara rak och fördöma våldet och att  Khadaffi skjuter på sin egen befolkning. Oro för svenskar som inte kommit ut ur Libyen är naturligtvis rimlig. Men kan man av den anledningen låta bli att fördöma det som händer där nere. Andra ledare har talat ut i både USA och inom EU. Till och med Berlusconi. (Och de har ju också medborgare där nere. Och dessutom känns det som att uppmana Khadaffi att agera efter Bildts oro...inte bra....)  Bildt vill inget säga mer än kryptiska ordvändningar...som talet om "inte stödja den ena eller den andra"...och att vi ska ha "en rimlig utveckling"...Jag förstår inte vad det betyder. Det är inget tal för folket i Libyen som jag ser det. Sverige kommer inte att bli ihågkommet som banérförare av demokrati i Nordafrika efter det här. Och det är synd på många sätt. Ska vi se själviskt så gynnar det inte heller våra svenska företag. De kommer inte att ses med blida ögon av de nya ledarna.  Kanske kan vår utrikesminister uttala sig starkt där vi inte har så många svenska medborgare i alla fall. Jag väntar med spänning!

Läs o lyssna gärna mer om vad jag uttalat på min hemsida

http://www.kristdemokraterna.se/desiree

 Jag har också skrivit artikel på politikerbloggen om en EU strategi som behövs för Libyen och hela Nordafrika.

http://www.politikerbloggen.se/2011/02/28/43280/

---{}---

Våldet i Libyen

Situationen i Libyen eskalerar. Det är otroligt vad människor är modiga och villiga att verkligen resa sig mot diktaturer. Alla dessa ledare som kunna fortsätta sitt förtryck år ut och år in. Vi har alla anledning att iakkta självkritik för att inte ha agerat mer kraftfullt till stöd för demokratisträvanden i hela regionen. Sverige och EU kan göra mer. Jag har idag gjort uttalande om Libyen.

http://www.kristdemokraterna.se/

Idag samlades EUs utrikesministrar till möte och antog slutsatser på utrikesområdet. Vi får ju vara med i EU nämnden och ge inspel till regeringens förhandlare. Jag är glad att jag fått med texter som jag kämpat för. som att politiska fångar måste friges bla. Men jag saknar en strategi från eu kring demorkatistöd i regionen varför jag gjorde ovanstående uttalande. Här är det uttalande som utrikesmin gjorde idag.

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/119420.pdf

---{}---

Västsahara

Har idag gjort pressmeddelande ang KD s ställning i Västsahara frågan.

Pressmeddelandet finns på Afrikagruppernas hemsida bla

 http://vastsaharaaktionen.se/desiree-pethrus-kd-sager-nej-till-nytt-fiskeavtal-med-marocko

---{}---

Utrikespolitisk debatt i Riksdagen idag

Idag kom vi i Alliansen med den årliga utrikespolitiska deklarationen. Den lästes upp av utrikesminister Carl Bildt. Därefter vidtog en fem timmar lång debatt. Jag gjorde inlägg från KD och betonade att EU var alldeles för sent ute att fullt ut stödja demonstranterna på Tahrirtorget i Egypten. Jag tycker nu att vi ska ge särskilt bistånd och stöd till kvinnor för att få fler kvinnliga kandidater men också se till att många kvinnor deltar i valet och går och röstar. Andra frågor jag tog upp var Kuba, Vitryssland, biståndet, religionsfriheten mm. Du kan läsa mitt tal på min hemsida liksom mitt pressmeddelande. klicka på högersidan.

---{}---

Demokratibistånd till Egypten

Mitt pressmeddelande från i fredags kväll om vikten av demokratibistånd till Egypten har gett effekt. Bra. Now we are talking! Det kommer behövas stöd för att få kvinnor att ställa upp i val men också stöd till bildandet av partier. Sådant gör vi idag i KD i olika delar av världen genom KIC - Kristdemokratiskt Internationellt center.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/stodet-till-egypten-kan-oka_5938003.svd

---{}---

Folkets seger- Mubarak har avgått!

Mubarak avgår...Äntligen! Jag tror att jag var en av de första svenska utrikespolitiska talespersoner som gick ut och krävde Mubaraks avgång. Han var symbolen för repressionen och måste därför gå. Det var förra måndagen inför EUs utrikesministermöte. EU borde redan då tagit ställning. Deras uttalande var inte tillräckligt som stöd för folket. Mitt uttalande om Mubaraks ställning, föll inte i god jord överallt, men kravet visade sig ju tidigt vara nödvändigt för att ge folket vårt stöd. Hans avgång är inte slutet utan början på en lång väg mot full demokrati i Egypten. Nu kan och bör vi erbjuda stöd ,ifall folket vill ha det. Läs gärna mitt pressmeddelande på partiets hemsida www.kristdemokraterna.se

---{}---

Mubarak: Inse att diktaturen är död och demokratin född!

Mubaraks tal igår kväll var en stor besvikelse för hela omvärlden, men framförallt för folket i Egypten. De förhoppningar som fanns inför hans tal grusades snabbt och byttes i förtvivlan och vrede. Mubarak förstår inte att hans tid är ute. Han vill fortfarande tro att det är han som står för stabilitet, trots att det är precis tvärtom. Hans uttalande skapar oro och vrede som snabbt kan bytas i total katastrof. Man måste erkänna att Egyptens folk är mycket tålmodiga, utifrån givet läge.

Mubarak måste vara totalt tondöv när han inte förstår att han är en symbol för förtryck och inte för fred och frihet.Han lyssnar inte på folket.  Han skapar varje dag instabilitet genom sitt repressiva system. Än idag finns politiska fångar och än idag torteras oliktänkande. Hur kan han då tro att han ska vinna folkets kärlek? Och Suleiman säger att folk ska "gå hem". Hur kan han så totalt underskatt folks vilja och kraft till en förändring och när de smakat frihetens sötma?

När ska Mubarak och hans gäng inse att diktaturen är död och demokratin född. Ett nyfött land där folket vill ta hand om sin baby; demokratin.

---{}---

Resultat EU toppmöte, ett steg framåt

EU toppmötet i Bryssel gick något framåt. Tidigare passiva hållningen nu något mer aktiv. Står att förändringen måste äga rum NU. Och bra att man som jag skrev på¨politikerbloggen tar fram handel och även partnerskapsavtalet som en del att utveckla. Läs gärna slutsatserna nedan. EU har satt upp en demokratistrategi som borde rendera stort ansvar. Vi kan inte bara tala om att vi ska stödja demokrati. Det krävs tydlighet mot de som strävar i den riktningen.

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/119145.pdf

Ikväll åker vi med utrikesutskottet själv till Bryssel för att i två dagar ha möten med personer inom EU Kommissionen, svenska representationen, ambassadörer mfl och med Nato bla Intressant program om utrikes-och säkerhetspolitik liksom biståndsfrågor som ligger på utskottets bord. Tillfälle kommer finnas att tala om Medelhavsländerna förstås.

---{}---

EU Toppmöte och Egypten

http://www.politikerbloggen.se/2011/02/04/42360/

 artikel om EUs avvaktande och passiva hållning

---{}---

Fredagen den 4 febr ,en kritisk dag i Egypten

Dagens rapportering kring Egypten har varit dramatisk. Flera döda rapporteras liksom många skadade. En reporter på Svt tillfångatogs och har skadats allvarligt. Vem som ligger bakom är ännu inte känt. I Le Monde rapporteras att fem stora EU länder skrivit en deklaration om att förändring måste komma NU! GB, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Men var är övriga EU?

Utvecklingen är inte alls bra. Om vi nu inte stödjer moderata krafter -vad händer då? Och rädslan för mumslimska brödraskapet- ja ska det innebära att vi inte låter folket får resa sig mot 30 års förtryck? Bästa är väl ändå att vi gör allt för att bli ett stöd för folket så att de uppfattar oss i väst som värda att lita på och att de ser oss som garanter för utveckling. Vi kan ge dem stöd i demokrati och valövervakning ,stöd till social utveckling, löften om ökad handel osv. Ge morötter som lockar med de positiva krafterna. Turismen utvecklas osv. Men det är en MYCKET lång väg att gå  det förstår vi nog alla. Alla säkerhetspoliser -var ska de jobba? Ja bara sådana frågor måste lösas. En jobbpolitik är viktig. EU 2020 kanske kan bli Egypten 2020!

I morgon är det fredag och då har EUs statsministrar sitt Toppmöte. De borde äntligen ta en stark deklaration till stöd för folket i Egypten!

Och fredag innebär också fredagsbön - vad förbereder man för tal i mosken? Jag hoppas det blir fred och försoning och att de källor som rapporterar i media att Mubarak kommer att avgå i morgon, fredag ,har rätt och att armen väljer folket. En stilla fredagsbön om det!

---{}---

Obama och Ashton måste agera

Nu måste Obama ställa ultimatum till Mubarak innan hela situationen går mot en total katastrof. Idag har kravaller och gatustrider präglat Kairo och flera hundra sårade och ett antal döda har rapporterats. Mubarak har mobiliserat grupper som provocerat demonstranter. Syftet är förstås att få slut på fredliga demonstrationer. För att slå ner på fredliga demonstranter går ju inte. Det kan inga världsledare acceptera. Så varje dag som går så ökar risken att Mubaraks strategi leder till allt annat än en fredlig process. Enl CNN vädjar folket nu till Obama att få bort Mubarak. Och portalfiguren  och symbolen för en gammal era måste gå. Och både Obama och Cameron har uttalat sig mer tydligt nu. Som att eran Mubarak är över och att det krävs åtgärder NU. Det har gjort att Bildt även vågar säga det. NU måste folket få en tidplan och en övergångsregering...och ge nu Mubarak en väg ut....folket kräver bara att han "step down" som jag uppfattar det. Det är ett milt krav....Världens ledare måste inse att det som nu pågår...ett utnötningskrig-  är här inte av godo...man måste möta folkets krav nu för att  lugna massorna.

---{}---

Egypten

Idag samlas 1 miljon människor för att demonstrera för demokrati och frihet i Egypten. En otrolig manifestation. Människorna på gatan vill att Mubarak som styrt landet som diktator avgår. Och man kan inte säga annat än att det är ett legitimt krav. Den person som symboliserar repressionen kan inte sitta kvar. Det är enkel logik. Ändå säger olika ledare runtom i världen att folket måste få välja ledare och man ska lyssna på folket. Men problemet är att så länge han sitter kvar och styr, KAN dom ju inte välja någon annan. Och dom kräver ju faktiskt Mubaraks avgång. Så om vi lyssnar så kan vi höra vad dom säger...Så att stå på folkets sida måste vara att förmå Mubarak att ta bakvägen ut, innan det blir kravaller i Egypten. Idag såg jag för första gången människor som hängde dockor, via media. inte bra. Frustrationen ökar och de radikala krafterna kan få allt större utrymme om man inte möter de fredliga krafter som ännu dominerar. Kanske blir det en provokation och regimen får då anledning att slå ner detta motstånd. Ifall detta händer har the window of oppurtunity gått förbi. Israel som oroar sig för vad som komma skall, borde nu, innan det är för sent, agera för att hitta en ledare i Egypten som kan ge dem försäkringar om stabilitet och att fredsavtal från 1979 kan fortsätta ge Israel trygga gränser. För mig framstår El Baradei som den mest västorienterade ledaren som skulle i alla fall kunna leda en övergångsregering. Väst måste vakna och USA och EU borde ge Baradei ett papper med ett antal viktiga punkter med olika krav man ställer för att ge sitt stöd. Men det brådskar- det kanske handlar om timmar!

---{}---