Hänt sedan sist..

Ja idag är det nog en månad sedan jag bloggade sist. Det har varit otroligt mycket som hänt. Efter Islandsbesöket med EU nämnden var det resa till EU Medelhavsunionens parlament som i år ägde rum i Rom, då Italien har haft ordförandeskapet. Det gick nu över till Marocko. Vi är tre från riksdagen som repr Sverige där EU parlamentariker möter parlamentariker från Nordafrikanska länder och Mellanöstern. Spännande diskussioner då regionen är högaktuell och även frågorna om ekonomi, handel, studentutbyte, bistånd, demokratistöd, fredsarbete, kvinnors situation mm. 

Har även varit på Kuba för att träffa våra kontakter där. Mötte bla Osvaldo Paya som leder det kristdemokratiska partiet på Kuba. Det är helt klart så att situationen inte är acceptabel på något sätt i landet. Mötesfrihet råder inte. En grundläggande fråga. Och de som är politiskt aktiva har efter långa fängelsestraff nu utvisats ur landet, vilket man inte på något sätt bör försvara. Vi mötte även Rosa vars son nu fängslats pga att hon är politiskt aktiv. Sonen har ett handikapp som gör saken än värre och hon är mycket orolig för hans hälsa. Regimen på Kuba hittar olika anledningar att fängsla folk. Har man ingen anledning så hittar man på något.

---{}---

Sveriges insats i Libyen

Idag har regeringen, med stöd av socialdemokraterna och så småningom ev fler partier, lagt ett förslag om svensk insats i Libyen med åtta Jas Gripen. 130 personer, men maximalt 250 personer ska delta i operationen för Sveriges räkning. Det har nu gått ganska lång tid från det att oppositionen tog upp kampen för demokrati. Deras strävanden slogs ner av Khadaffi och ett blodbad var för dörren i Benghazi. Jag har kritiserat utrikesministern för att inte tala klarspråk till folkets fördel, men däremot tycker jag det är bra att han inte springer benen av sig för att få vara med om en militär insats. Att delta i militära insatser är en stor sak, som kräver noga överväganden. Nu vet vi vem som leder operationen vilket var viktigt och förfrågan om att delta har formellt kommit till Sveriges regering idag. Vi kristdemokrater tycker att vi nu ska delta efter förmåga, men inser att det kommer vara svårt att se hur en slutlig lösning kommer att se utl och när ett demokratiskt lett Libyen kan komma på plats. Mål och medel är inte helt klara i sådana här lägen. Men vi får inte sluta använda politiska och diplomatiska ansträngningar för att nå målet att Khadaffi avgår och att folket får ha fria och rättvisa val.

---{}---