De nya företagen...på studiebesök i verkligheten

Det är ju plenifri vecka i riksdagen vilket innebär lite mer chans att åka ut på studiebesök. Jag och Emma, Mikael och Lars Linden från riksdagsgruppen (vi sitter i arbetsmarknad-, närings- och finansutskottet- en bra kombination) besökte igår två snabbväxande företag i Uppsala. Vi hade fått höra av Lars om jobbet.se och ville höra mer. Det var två unga kvinnor som startade företaget 2003. En är kvar i företaget som VD Sofie Skaränger, hon är civilekonom. De var nu 11 anställda och räknade med att vara 17-18 nästa sommar. De säljer snabb matchning mellan företag och arbetssökande. Rekordet var en halvtimme! Idén är att man istället för dyra annonser och en process på 5-6 veckor kan snabba på det genom att de söker fram rätt kandidat som får ett sms. Ja, ungefär så. Jättespännande företag.

Sedan for vi till Enköping och träffade näringslivschefen på kommunen som tog oss till ett företag som nyligen etablerat sig i Enköping, för att de fått så bra stöd av kommunen. Företaget heter Matfabriken och startade för bara några år sedan med att två killar köpte en cateringfirma i Strängnäs. Den omsatte 300 000 kronor. Nu kommer de att omsätta 45 miljoner i år. Nästa år beräknas kontrakten till 130 miljoner kronor. OJ, Oj vilken fart. De har stora kunder som de leverar framförallt smörgåsar och sallader till. Jag förstår att Enköping tycker man gjort rätt satsning. Även den bank som gått in kanske är nöjd. Men det måste vara tufft att växa så snabbt som företag. Många med invandrarbakgrund tog jobben, som är liknande legoarbete vid ett löpande band. Ägarna menar att svenskar inte vill ta jobben. Det är för lönsamt fortfarande att vara arbetslös. Ja, man vet inte vad man ska tro. Vi frågade om kollektivavtal, vilket de sa att de hade. Ja, Enköping kan vara glada för de hade fått ett 80- tal nya arbetstillfällen till kommunen.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.