Schenström affären

Lyssnade på Gomorron Världen i morse. Naturligtvis avhandlades den s.k. Schenström affären. Vad kan man säga om den? Ja, man ska alltid akta sig för att ha själklara slutsatser. Men man funderar ju förstås över att det är flest kvinnor som avgår. Är det för att media är tuffare mot dem, eller för att de inte pallar trycket eller för att de får för lite stöd internt i partierna. Jag vet inte svaret men har noterat att det när det gällt moderaterna och de nya ministrar som presenterades efter valet så uppfattade jag  att om man inte har ett starkt stöd politiskt internt i partiet, så har man inte det stöd som behövs när det stormar. Och det innebär att man faktiskt måste ha jobbat och slitit med politik på basplanet. Jag har svårt att tro att Beatrice Ask exempelvis skulle behöva gå om något hände henne. Hon har ett förtroende med ett långt politiskt arbete bakom sig. Då står man stabilare.

Men kvinnor hoppar säkert av fortare än män. Och tänker då på en skrift jag hittade häromdagen när jag städade bokhyllan. "Oetisk kommunikation inom partierna" av Heinz Leyman som forskat om mobbing. Han menar att män som mobbas inom partierna mestadels mobbas av andra män, inte av kvinnor i samma utsträckning. Däremot mobbas kvinnor av både kvinnor och män. Det gör det tuffare för kvinnor att hålla ut när det stormar. Kvinnor måste bygga ett brett starkt kontaktnät som stöd för tuffa tider.

Sedan är det säkert så att kvinnor inte kanske tycker att det är värt att stå kvar, i samma utsträckning som män. Kvinnor har ett liv utanför politiken. Man värderar annat än jobb.

..men om media granskat kvinnor hårdare än män. Det kan jag inte svara på-det får nog forskning utreda.

Hur som helst så tror jag att journalister och politiker ska försöka hålla en rimlig distans mellan varandra. Det saknades nog i detta fall, i alla fall som det verkade...

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.