Mellanösternresan avslutad

Ja så är jag då hemma igen. Resan till Israel och Palestina har varit omtumlande. Kanske inte lika mycket som för 15 år sedan, men det betyder inte att något blivit bättre. Snarare tvärtom. Allt syns mer hopplöst än någonsin. En otäck normalisering av en helt onormal situation som gör att det som nu händer på Västbanken med instängning av Palestinier i en "kantonisering" där människor inte kan försörja sig själva är ett mycket dåligt utgångsläge för att öka stabiliteten i området. På Gaza remsan som är helt stängt för in och utpassering så kommer i princip bara Röda korsets matleveranser in. Ca 70 lastbilar med förnödenheter kommer in varje dag till 1, 4 miljoner människor! Enligt Tony Blairs kommission så ökar smugglingen istället. Det ökar ytterligare en negativ trend med risker för ökat våld och kriminalitet i området. Vi träffade i torsdagskväll en av de personer som arbetar just med Tony Blairs kommission i området. Han talade om att man vill få företag att investera på Västbanken. Låter bra-men om alla är instängda i olika områden- Hur ska man då få igång handel mellan Palestinier? Mitt förslag var att åtminstone få igång Handelskorridorer så att handeln verkligen kan fungera. Men en varaktig fredslösning är det övergripande som måste prioriteras.

När vi träffade en organisation som utgörs av 500 familjer som drabbats av konflikten var det oerhört starkt. Den israeliska mannen som mist sin 14 åriga dotter som var ute på ett cafe på grund av en självmordsbombare. Den andra personen som talade var en palestinsk man som fängslats vid 14 års ålder och vars gamla pappa skjutits till döds med ett stort antal kulor, trots att han inget vapen hade. Varför? Dessa två män ville tala om fred och försoning. Att något måste göras. Den israeliska mannen sa att under förintelsen så såg det internationella samfundet på medan ett stort antal judar dödades. Samma sak äger nu rum med palestinierna. Ni måste göra något sa han uppfordrande! Vi måste få fred- det är vad vi talar om i skolor-men ni måste få det politiska samfundet att agera.

Vi besökte många platser som är viktiga för alla kristna. Bethlehem och Jesu födelseplats. Jesu grav i Jerusalem och klippan där han hängdes på korset. Så mycket lidande, så mycket smärta som än idag finns i denna region. Nu måste den försoning som Jesus lade grunden till få bli verklighet. Många kristna kommer i kläm i denna konflikt. Alltfler kristna flyr då de inte kan försörja sig längre. De flyttar då utomlands till släktingar. Några vill påstå att det är beroende på islam men det är inte huvudorsaken. Kristna har dödats av muslimer men även av judar. Och de kristna säger att de vill leva kvar i regionen men de kan inte på grund av en helt demolerad ekonomi. Arbetslösheten på Västbanken är 78 procent och på Gaza remsan där ingen får åka ut är den nu ca 90 procent. Om inte det blir fred kommer konflikten att fokusera på konflikter mellan judendom och islam. Och då finns snart ingen plats kvar för de kristna i regionen.

Och kvinnornas situation blir allt sämre. De drabbas alltid hårt av konflikter. När radikaliseringen ökar i och med fattigdomen i området och på grund av konflikten så tvingas kvinnorna in i ett patriarkalt system, vilket palestinska män själva framhöll. Det är ingen bra utveckling för kvinnor just nu. Det visar också en rapport som vi i kvinnoförbundet tagit fram. I Palestina är det hedersrelaterade våldet nu mycket högt. Kvinnor kontrolleras och får det sämre när männen själva inte lever ett fritt liv. Religionen blir en tillflykt. Skulle man öppna upp gränsen till Gaza skulle männen inte längre gå i mosken utan gå till jobbet, som en man sa.

Oj, det finns mycket som behöver förändras...

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.