Puna

Nu är vi i Puna, Pune eller Poona, vilket man vill. Namn på städer ändras...hur som helst. Klockan är4 ett på natten och jag tänkte kolla om det gick att koppla upp sig på internet. Det gick bra. (annars skulle man kontakta en cyber butler!!!) Tiden springer iväg. Vi steg upp kl 06.00 i morse så jag bör nog inte vara uppkopplad för länge med tanke på hur länge jag har varit uppe nu. Men man betalar för minst en timme, 200 rupies, så för kort vill man ju inte heller vara. Vi flög hit ner till Pune därför här finns de flesta svenska stora företagen etablerade. Vi kom ner med flyget vid 11 tiden. Då åkte vi direkt till Handelskammaren i Pune. De berättade om den fantastiska utvecklingen i denna stad. Verkar vara ett Indiens Gnosjö ungefär. En kvinna som varit med och nyligen startat den svensk-indiska handelskammaren här nere berättade också om tanken med detta. Handelskammaren vill utveckla fler kontakter med svenska små-och medelstora företag. De har stora företag men vill gärna se mer joint-venture mellan svenska och indiska företag. De vill gärna ha mer kontakt med Sverige. Ikväll på en mottagning så pratade jag bla med en indisk man som har ett företag som samverkar med företag och universitet i Skåne,i software branchen. Han reser flera gånger om året till Sverige, men det finns ingenstans här han kan lära svenska. Sedan blev det ett häftigt sammanträffande. Mötte ett par gamla kompisar som jag inte träffat på åratal. De jobbar här nere och var inbjudna av ambassaden till mottagning där vi mötte både indiska företagare som har kontakter med Sverige och svenska företagare här nere. Sandviks chef här nere var också med och vi fortsatte samtalet eftersom halva delegationen varit där på éftermiddagen. De var spännande att höra om utvecklingen i Indien. De har funnits här sedan 60 talet.

Det känns verkligen viktigt att få den här bilden av ett land som har óch kommer ha en enorm utveckling framöver. Även om man kan bli lite pessimistisk när man hör bilden av politiker och att man ständigt bara är i konfrontation. Folk generellt vill se mer av lösningar över alla partigränser. Sedan tar man en massa beslut som man inte riktigt kan leva upp till. Men om ekonomin växer och fler få utbildning och kunskap kommer mycket att förändras till det bättre. Också för kvinnor. Cirka 30 procent av studenterna på tekniska utbildningar är kvinnor nu säger man. Om det stämmer vet jag inte, men man gör nu flera förändringar för kvinnor på arbetsmarknaden. Det har varit starkt regulerat VAR OCH HUR kvinnor får jobba.

I går var vi på parlamentet och träffade vår motsvarighet till utskott. Det gav oss en bild av hur de tänker just nu. Det märks att de är inne i en fas som känns passé för oss. VI har så olika verklighet, men ändå måste vi alla hantera globaliseringen. Vi kommer behöva utbyte arbeteskraft och företagandet. Därför känns det som att det är viktigt att vi är här. Vi lär oss mer men vi är också ambassadörer för vårt land. I morgon bitti ska vi till ytterligare företag som har koppling till Sverige. Jag ska till Neilsoft med halva gruppen. Det ska bli spännande. Sedan åker vi mot Mumbai!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.