Internationella kvinnodagen

Åkte efter partistyrelsen i fredags direkt upp till Skellefteå. Alliansens kvinnoförbund hade på fredagskvällen ordnat ett gemensamt arrangemang. Jag talade på fredagkvällen om vad som händer på jämställdhetsområdet just nu och om hur vi kvinnor samarbetar i riksdagen. Satte även in det i ett EU perspektiv. Ett område som jag särskilt fokuserade på var kring unga tjejers ohälsa och de negativa siffror som nu kommer vad gäller veneriska sjukdomar, alkoholkonsumtionen, tonårsaborter, självskadebeteende och den psykiska ohälsan i stort. När det gäller mäns våld mot kvinnor så är det ett stort antal våldtäkter som begås mot unga. 30% av alla våldtäktsanmälningar kommer från tjejer under 18 år. Unga tjejer drabbas också av det hedersrelaterade våldet som innebär stora inskränkningar i dessa flickors liv och man kränker deras rätt till de grundläggande mänskliga rättigheter. Svenska tjejer tvingas leva upp till ideal som de inte orkar med, och invandrar tjejer tvingas leva upp till normer med ständig kontroll. Både innebär en sorts ofrihet även om den senare definitivt absolut inte ska accepteras. Det finns mycket kvar att göra för att de ska känna sig jämställda och fria.

På lördagen talade jag på torget och vi delade flygblad som undertecknats av hela alliansens kvinnoförbund. Sedan hade vi fika och samtal på ett café. Känns bra att vi ibland gör aktiviteter tillsammans i alliansen. Även vi kvinnoförbund bör hålla ihop. Det var bra stämning och kul att vara i Västerbotten.

Såg annars på SVT på fredagmorgonen när Stig Malm i Tv soffan gjorde en groda igen. Uttalade typ här i Sverige snackar vi om struntsaker som kvinnor i bolagsledningar, men kvinnor i fattiga länder -där är det eländigt...Jo,visst håller jag delvis med... men min haka ramlade ändå ner i golvet när han pratade -för det kändes som att -fattar han inget. Eller ingår vi fortfarande bara i ett "fittstim"??? Att allt hänger ju ihop- kvinnor diskrimineras runtom i hela vår värld, hela tiden. Man behöver inte förminska svenska kvinnors problem...vi behöver inte ställa kvinnor mot varann med "men dom har de sämre". För då kommer vi aldrig någonstans. Så vi får nog fortsätta att fira( fira? att kvinnor står ut...?eller?) Internationella kvinnodagen ....även om det ibland känns som en kamp som inte går att vinna. Det finns MYCKET motstånd!

Kom hem vid fem tiden på lö em. Tänkte när jag åkte hem på en skämtteckning jag såg i en tidning nyligen om riksdagsledamöter och att vi kanske inte tar ut karensdagar - ja nånting i den stilen. Men om jag är egen uppdragstagare, vilket man får veta när man kommer till riksdagen, och inte har rätt till semester, jobbar minst 60 timmar i veckan(om det räcker...men vågar inte säga mer men jag vet att jag inte slutat jobba före nio någon kväll hela denna vecka) och sedan om jag skulle vara sjuk en dag så ska jag anmäla karensdag? Tur man är en frisk typ.

Gick i alla fall en långpromenad när jag kom hem (skönt att rensa hjärnan och ställa om )och sedan lagade vi mat och käkade hemma tillsammans, kollade schlagerfestivalen(röstade på Ola som jag tyckte var bäst). Skönt att bara slappa...

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.