Jämställdhet fortfarande hett

Var i onsdags morse på frukostseminarie där Pär Ström talade om sin omdebatterade bok "Mansförtryck och kvinnovälde". Klas Hyllander från organisationen Män för jämställdhet fick kommentera och sedan fick publiken ställa frågor. Jag vet inte vad man ska säga om boken, man blir så förbryllad över hur man helt kan lämna analysen hemma. För vem slår han på i boken? Är det kvinnors och feministers fel att det inte finns fler kvinnor i det militära, att män inte får vårdnaden om barn lika ofta som kvinnor(om de inte tar lika ansvar för barnen) osv osv. Han ställer sig inte en enda gång- vad gör männen för att förändra? Hans lösning är då att alla ska behandlas som individer. Självklart- men man måste ju våga se mönster. Och det innebär att både kvinnor och män måste förändra synen på könsrollerna. Men att slå på feminismen- skjuta på pianisten eller vad du vill. Alltså lite mer analys kan man förvänta sig...Klas HYllander gjorde bra inlägg och hade en analys i alla fall.

Idag var jag på finansutskottets hearing om Statliga arbetsgivarpolitik och jämställdhet. Arbetsgivarverket, ST, forskare Anita Göransson och Mats Odell medverkade. Det blev en debatt om lönekartläggning, där ju arbetsgivarverket tycker det är fel väg. Jag håller med om att det är krångligt. Men det innebär ju inte att vi ska avskaffa mätinstrumenten. Siffror från Göransson hade jag hört men de är häpnadsväckande. Att i privat sektor har vi inte kommit någonstans när det gäller kvinnor på ledande poster. Ta ex att chefredaktörer ute i landet. Det är 99 % män! I Storstad 83%. Det kan inte vara en slump!

I kväll ska jag till TV3 för debatt om man ska få gå med bara bröst i badhus...är det en jämställdhetsfråga?

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.