Hänt sen sist...

Nu har jag inte bloggat på ganska länge. Sist skulle jag iväg till Aschbergs program Insider. Han var schyst. Gav alla lika möjlighet att prata.

Sen har jag varit på en massa studiebesök. Syftet är att se olika verksamheter som jobbar för att de som vi brukar säga "står längst från arbetsmarknaden" ska kunna komma tillbaka i en arbetsgemenskap. Jag har varit på Bastakollektivet som hjälper drogmissbrukare tillbaka i jobb, på företag som jobbar med det som många betecknar som "hopplösa fall" som AS3, Starck och Partner. Blatteförmedlingen var intressant, även om jag nog hade fler frågor efter än innan. Jag ska också till Samhall även om jag varit där förut. Det är spännande att vara ute och höra om alla möjliga olika verksamheter som pågår. Man blir besviken trots allt när man hör hur vår arbetsförmedling och försäkringskassa inte alltid gör ett bra jobb. När Bastakollektivet i Nykvarn berättar om ett projekt de också driver för Irakiska flyktingar blir man fundersam. En från Irak utbildad elektriker kom till deras utbildning i träteknik. Projektledaren frågade om personen hade någon utbildning. Jo, elektriker. Men det är ju konstigt att arbförmedlingen tycker du ska gå denna kurs. Har du visat några betyg på arbetsförmedlingen?, frågar hon. Jo, men de sa att de var värdelösa... Sedan mejlar projektledaren en elektrikerorganisation och inom några minuter så återommer de eftersom det är enorm brist på elektriker och han fick en start till praktik och är idag en stolt elektriker som de nu hjälper att starta eget. Från en ihopkrupen arbetslös till stolt elektriker, vilket påverkat hela familjen. Varför blir systemen människornas fångar?

Och det leder till den eller de som lägger inlägg på min blogg. Vi i alliansen vill att vi tittar på systemen.Kanske hittar inte alliansen rätt i alla delar alla gånger,men vi måste våga ifrågasätta gamla invanda mönster. i 65 år har socialdemokrater bestämt hur systemen ska se ut. Tror att det är bra med att ifrågasätta och förnya. Alltför många människor ställs idag ofrivilligt utanför. VI måste snabbare fånga upp människors behov och ge snabbt stöd. Sedan tror vi att det finns en och annan som också behöver stagas upp med regler också. Men det är inte huvudidén. Men när en av våra kontakter ovan berättar om en ung pojke som tyckte det var jobbigt att gå till deras verksamhet 3 timmar om dagen, så försökte de säga : Men hur ska du orka ta ett jobb då?- på heltid som här var fallet. Vissa ungdomar behöver hjälp att bygga upp en struktur på dagen, få coachning i vad de är bra på. Så att de kan få en framtid. MEn "låt gå "mentalitet är inget vidare. Att bli sedd är det viktigaste-för den man är. Och oavsett om man har ett handikapp eller inte.

Jag har också sen sist hunnit med att besöka Arbetsdomstolen med mitt utskott i riksdagen. Vi var också med en stund på förhandling. Det var en tvist om strejkrätten. Hade man varslat som man skulle eller inte? Svar kommer om några veckor.

Ja det har varit så många möte så det är helt otroligt med Unionen om jämställdhetslagstiftning, med TUnisiens charge Dáffair, Träff med alla som sitter på Mälardalsbänkar i riksdagen. Hur ska vi jobba i en gemensam region i framtiden.  Partistyrelse och igår kväll en tur ut till Upplands Väsby där alliansens kvinnor samlat till möte. Jag och Birgitta Ohlsson från riksdagen var där.

Tibetfrågan är het-var med och talade på demonstrationen förra måndagen. Det är jättebra att det markeras mot Kina när det gäller mänskliga rättigheter. Det är sunt att det inte bara går omvärlden förbi. Det är bra att vi alla tar chansen och säger ifrån. Sedan kan man alltid fundera på hur man bäst förändrar Kina mot ökad frihet och demokrati. Isolering har sin tid men samtal har också sin tid. VIktigast att vi aldrig glömmer de som är utsatta. Jag hoppas Reinfeldt tar diskussionen med de kinesiska ledarna om de personer som Amnesty begärt.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.