Domstolar eller folkdomstolar

Domar av allehanda slag kommenteras ideligen i media. Antingen är folk upprörda för för låga eller för höga straff. Eftersom jag levt i över 20 år i domstolsväsendet med domare på jobbet så vet jag hur nogranna de är att försöka följa lagen. Så att som politiker oja sig över domen är ju ganska meningslöst. Istället får vi politiker gå till oss själva. Hur ser lagen ut, som vi stiftat? Rödebyfallet, ungdomsmordet på Kungsholmen är båda enormt tragiska fall. Har domstolen dömt fel? Ja om det kan man alltid tvista. Men vi har ju ett finurligt nog ett system som gör att man kan överklaga. Och ju högre upp man kommer i rättsordningen så övertar juristerna dömandet från lekmännen. Och så ska det väl vara. Det blir mer och mer regelboken som styr. Lagens tolkning måste klargöras. Om det är något vi tycker blev fel så får vi ändra på det. Något jag ändå ser som nytt är att domarna allt oftare vågar uttala sig över olika domar i media. Det skedde igår i Rödebyfallet. Lagmannen som dömt ställde upp i nyhetssändning. Eftersom jag vet hur inställningen till att uttala sig är, bland domarna, så blev jag mycket förvånad. Det är ovanligt. Men det är nog bra att man ibland talar om hur man resonerar och talar om hur lagen ser ut. Om någon blir klokare på det? Ja,det vet jag inte. För de flesta medborgarna verkar hellre vilja ty sig till "folkdomstolarna" som gör sitt genom kvällstidningarna...där kan alla tycka till om det var rätt eller fel. Rätt eller fel?

Litauen och Lettland har skrivit under Lissabonfördraget står det i Svenska dagbladets nätbilaga. Jag som gillar EU-hur går det om något land inte skriver på?

Idag har vi tagit diskrimineringsbetänkandet i arbetsmarknadsutskottet. Det blir debatt i kammaren den 22 maj. EU har sagt att vi måste ha en lag mot åldersdiskriminering. Det får vi när detta är klart...även om flera organisationer vill gå längre än EU direktivet.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.