Mona och jobbpolitiken

Sett på Tv programmet Agenda ikväll. Mona Sahlin berättade om sin jobbpolitik, och förslag som ska presenteras i morgon. Men är det dom NYA socialdemokraterna eller dom GAMLA socialdemokraterna vi ser tona fram. Ja, för mig framstår det som att de kopierar alliansens politik men kallar det något annat bara. Det blev väldigt tydligt när Agenda gjorde en lista och jämförde förslagen mellan alliansen och socialdemokraterna. När alliansen i början gav riktade insatser mot unga så var det att det saknades generella åtgärder. När alliansen nu delvis ökat de generella inslagen i jobbpolitiken som att alla unga omfattas av nedsättning av socialavgifter så säger Mona att vi borde RIKTA åtgärderna mot unga som har varit arbetslösa länge. Men finessen är att vi har både ock! Vi har sänkt socialavgifterna för unga generellt, men för dem som varit långtidsarbetslösa så finns också nystartsjobb, men det finns också åtgärden Jobbgaranti för unga. Så vad ska socialdemokraterna mer komma på? Yrkesutbildning. Ja, det är bra och regeringen har aviserat både lärlingsutbildningsprogram och nya satsningar på yrkesutbildningar. Det ligger på utbildningsutskottet men berör jobbpolitiken. En person intervjuas och säger att hon inte skulle få mer jobb med sänkt a-kassa.  Nja, det finns forskning som visar på det. Och för dem som tidigare låg på gränsen, när det inte lönade sig att gå från a-kassa till jobb (för dom fanns faktiskt i verkligheten) så är det väl ganska klart att incitamenten ökat. Men det talas bara om rättigheter gentemot samhällen, inga skyldigheter. Tror inte socialdemokraterna att det behövs både morot och piska. Jag tror dessvärre det-

I morgon ska den nya obligatoriska a-kassan presenteras enligt media. Men uppgifter har redan läckt ut och frågan är hur regeringen kommer hantera denna viktiga fråga. Göteborgsposten talar om 5000 kr per år för dem som inte är med i a-kassan men som nu ska med. Denna fråga kommer vara avgörande för regeringen inför valet 2010. Så kära regering,  håll huvudet kallt...när ni ska fatta beslut i frågan.

I morgon åker jag till Luleå för olika besök. Jag kommer först åka till Piteå och få information om Norrbotniabanan, sedan besöka ett arbetsmarknadsprojekt för personer med funktionshinder som kommunen har, Hotell Havsbaden i Piteå och sist ett besök hos kvinnoföreningar i Luleå. Den aktuella debatten i riksdagen om fackliga rättigheter är också i morgon, men Lennart Sacredeus kommer att ta den istället. Det hade varit spännande. Men man kan inte vara överallt.

Vilken helg förresten. Fantastiskt väder. Har varit i Skåne på 50 års fest. Den gick av stapeln på Flädie Vingård utanför Lund. Vilket fint ställe. Och vilken jättekul fest! Vi dansade till 3 på natten...Tack Måsse och Tinna!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.