Almedalen 2

Ja så har då första dagen gått. Vårt seminarium om människohandel gick bra. Vi hade ca 30-35 besökare och talarna var nöjda. Vi har en bra lokal på Lindgården och det är ett mysigt ställe där vi är för tredje året i rad. På seminariet tror jag dom flest blev mest berörda av Lisen som är behandlare på prostitutionsenheten. När hon berättade livsöden från de kvinnor hon möter så blir man verkligen berörd. Alla har på något sätt varit utsatta för övergrepp. Tilltron till omvärlden är förstörd. Deras kroppar har ett värde men inte deras känslor. Så därför har de stängt av känslan. Att tina upp känslorna tar tid. När den prostituerade går ut på gatan så går hon och hämtar en dos till av självförakt och står så ut ett tag till. Det gäller att avleda ångesten. Inget av det dom tjänar i pengar är heller värt att behålla. En tjej rev sönder sina pengar. Hon var inte ens värd att ha dom. Man vill inte vara trygg, för det har man aldrig varit. Hon avslutar med att hon är glad att Sverige haft modet att införa en sexköpslag som säger att det inte är ok att köpa en kropp. De män som utnyttjar en prostituerad behöver också hjälp. Därför finns en telefonlinje- stödtelefon för dom som är på väg att falla för känslan att köpa en kvinnas kropp.

Helena Karlens ord om barnen tog också tag och man har ju svårt att förstå hur man kan göra övergrepp på bebisar...man känner sig maktlös mot dessa övergrepp. Men vi måste göra mer än idag, det är helt klart. Och vi måste arbeta internationellt.

Det är tvära kast i Almedalen. Efter ovanstående seminarium som vi i kvinnoförbundet hade så kastade jag mig iväg till Högskolan och en debatt med Byggchefer och byggindustri. Vi talade om nolltolerans mot dödsolyckor i arbetet. Några , som gamle ministern och sossen Sven Erik Österberg försökte, enligt mitt sätt att se det, förstås ta billiga poäng om att vi dragit ner på Arbetsmiljöverket och därför har vi fler dödsolyckor nu. Vi har 600 miljoner dit(har dragit ner 100 miljoner på två år), och sossarna skulle vilja lägga tillbaka 50 miljoner. Men dom accepterar första nedskärningen på 50 miljoner...Mycket hänger på att vi har en byggboom och stress i arbetet. Sedan har vi fler egenföretagare som inte följer alla arbetsmiljöregler när de hyrs in på byggen. Och så utländsk arbetskraft som inte kan språket. Detta måste arbetsledare ansvara för. De har enligt lagen ansvar för att arbetsmiljöregler följs. Sedan får man inte glömma skyddsombuden som facket kan påverka. VI har 95 000 i hela landet. Dom kan, enligt lagen, stoppa arbetet om det är farligt. Varför har ingen gjort det?

Hur som helst var det en duktig moderator som höll igång 2 timmar med speed dating med olika frågor och olika personer. Så man var uppe två gånger var. Allt vi hade uppe orkar jag nog inte relatera. Men vi ser i alliansen allvarligt på frågan om dödsolyckor.

 Nu är jag i sthlm och drar ut lite overhead och besöker pappa på sjukhuset. Dom vill skriva ut honom i morgon, trots att han inte kan resa sig ur sängen....dom stänger avdelningen på fredag. Kan jag få dom att avvakta till fredag då jag kommer hem?

I

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.