Lite av varje

Ikväll har jag varit med arbetsmarknadsutskottet på a-kassornas samordningsorganisation, SO. Egentligen är det en märklig institution. Det är ingen myndighet utan dom är organiserade som en frivilligorganisation ungefär med ordförande och stämmor. Sedan sköter de utbetalningar av a-kassa och fattar beslut som är jätteviktiga. Jag tror dom sa att det var 33 a-kassor med. Alla dessa har allt från en halv miljon som akademikernas a-kassa till fiskarnas a-kassa på 750 medlemmar. De stora har många medlemmar och mycket intäkter, medan de små har få medlemmar men högre utbetalningar. Medlemsavgifterna variera, men staten skjuter till 61% för att finansiera utbetalningarna i alla kassor. Ordförande i denna samordningsorganisation, som a-kassorna MÅSTE vara med i enligt lag(!) var från Metall. Och ni får ursäkta, alla var jättetrevliga. Men inte var det en oberoende myndighet precis vi mötte ikväll. Snarare kändes det som en avdelning till socialdemokraterna. Vi förstod att ALLT var bättre förr, om man säger så.

I torsdags var jag tillbaka på TCO på ett seminarium om jobben och ekonomin. TCO´s ekonomen hade värsta domedagspredikan. Det kunde bli ett U i konjunkturen, men det kunde också bli ett V. Eller också blir det ett L vilket väl mer eller mindre betydde att vi var döda under en lång tid, ja eller i alla fall stora problem. Min egen lilla hemmasnickrade teori är att i informationsåldern kan vi få snabba växlingar i ekonomin pga globalisering och informationssamhället där vi lätt får information världen över. Men det går också snabbare att justera problemen eftersom vi snabbt kan agera. Men frågan är varför inte mekanismer snabbt börjar funka för att motverka problem. Problemen med Subprime har vi kännt till länge, men vi har bara suttit och inväntat problemen här i Sverige och Europa ex. Går det att förebygga på något sätt? Hur som helst så var TCO lösningen på alla problem en hög a-kassa! Och det skulle till redan nu...Om vi har en lång tid med svag köpkraft genom många arbetslösa kan det vara nödvändigt.Men det konstiga är att i brinnande högkonjunktur som det nu varit så har svaret från TCO och sossar att vi ska ha en hög a-kassa. Risken är bara att vi glömmer fokusera och satsar skatepengarna på att skapafler arbetstillfällen...

I fredags var jag på partiets partifullmäktige. Där togs budgeten. Själv blir jag lika irriterad varje sådan tillställning i partiet. Kvinnoförbundet tilldelas alltid minst pengar av de assoc förbunden vilket jag tycker är kränkande. Vi fick 200 000 kr för nästa år, seniorförbundet 400 000 och ungdomsförbundet 1,6 miljoner kronor. Helt sjukt. Jag tror grabbarna är rädda för att vi i kvinnoförbundet ska bli för starka. Stackars män, som ska vara så rädda för starka kvinnor. Lite tragiskt faktiskt. Och så kommer alltid någon man upp i talarstolen och säger ungefär: Nu ska vi väl inte bråka- och då blir jag ännu mer provocerad. Vadå, ska vi tåla vad som helst. Nej jag har mina medlemmar att slåss för. Sedan vet jag all män som aktivt jobbar för att kvinnoförbundet ska läggas ner. De blir ju inte så trovärdiga i talarstolen när dom försöker hitta anledningar till varför kvinnoförbundet ska ha så lite. Ja, men ni får ju statliga pengar. Ja, men ungdomsförbundet får ju ännu mer. Så vadå? Och innan vi fick dessa statliga medel så var det någon annan anledning. Det är en särbehandling som är märklig. Nä, vi kvinnor kommer alltid jobba i motvind om vi vill jobba med jämställdhetsfrågor. Varför kan vi inte bara hålla på med gulliga saker???

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.