Obama takes it all!

Wow, vilket tal! Lyssnade nyss på Obamas tal från idag, när valresultatet var klart. Han är en gudabenådad talare- like a son of a preacherboy. And the winner takes it all. Han vann verkligen det amerikanska folkets hjärta. I talet gjorde han också det som är nödvändigt, nämligen, vände sig även till sina motståndare. Han ska vara även deras president, de som röstat på Mc Cain. Många företagere som känner sig osäkra på Obamas skattepolitik. Han tog också i talet med folkets eget ansvar för om det ska bli någon förändring. Medan han kommer att ta ansvar för att gjuta mod och hopp inför de utmaningar som ligger framför.

Nu återstår förstås vanlig vardag med många svåra utmaningar som krigen, ekonomin, välfärdsfrågorna mm. Obama är förstås ett oprövat kort på många sätt. Men hans ledarstil är ny och fräsch. Han verkar vara inställd på att särintressen inte kommer få lika stort utrymme som tidigare. Han ska vara resultatinriktad och med en bredare blick och med en ny ton. I sitt tal fick han med alla grupper som kan vara diskriminerade, han vill även vara deras president. Och USA har de facto valt en president som har lett svarta grupper till valurnorna. Som fått alla på benen att delta i demokratins viktigaste instrument, nämligen själva röstandet.

Mc Cain, en man jag beundrat när han vågat höja sin röst om Guatanamobaser och annat. Lyssnade på honom 2005 om jag inte minns fel, när jag var i USA. Tänkte, vilken stark kille att våga gå emot sin egen president och slåss för mänskliga rättigheter. Han var tuff. Mc Cain valde Palin som vice presidentkandidat., en alltför ny person i ett sammanhang som dessa. Hon skulle tilltala kärnväljarna, var det tänkt. Men som den avhoppade strategen till Mc Cains valkampanj sa, "dessa grupper krymper". Och det var alltså helt fel drag. Mc Cain hade dåliga rådgivare. Förmodligen hade han själv gjort en bättre kampanj med sin egen magkänsla.

Själv hoppas jag att Obama ska tag i ekonomin vilket påverkar Sverige, som exporterar mycket till USA. Jag hoppas han kan lösa problemen i Mellanöstern och skapa fred mellan Israel och Palestina. En surdeg som är dags att baka ut.  Få till en dialog med arabstaterna och lämna den gamla modellen med dubbelmoral i frågan om stater med olja, satsa på förnybar energi och förbättra sjukförsäkringen och sist men inte minst ökad dialog med Europa.

Det är bara att gratulera till en valkampanj som varit helt otrolig. Att han orkat! Vi blir trötta efter en månads valrörelse. Han har väl hållt på i ca 2 år. Hur orkar dom!? Det, om något, visar på att Obama är en seg kille. En sån där man ser springa maraton utan att blinka. Den segheten kommer behövas. Ja så nu kan man väl bara på amerikanskt vis säga: God Bless you Obama and America!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.