Finansdebatt

Lyssnade idag lite på debatten från kammaren via TV på arbetsrum. Tyckte att vår kd repr Stefan Attefall och regeringens finansminister gjorde ett bra jobb. Socialdemokraterna lägger mer pengar på a-kassa och så lite mer på utgifter i lite av varje. Deras expansiva budget är väl mest till a-kassan som ju tar ca 7 miljarder... Men är det inte bättre med fler jobbskapande åtgärder. Regeringens paket var egentligen väldigt förutseende med expansion på ca 30 miljarder till jobbskatteavdrag som ger fler pengar att handla för, sänkt skatt för pensionärer- då kan dom också få mer att handla för, sänkta arbetsgivaravgifter så det blir billigare att anställa, sänkt bolagsskatt så att företagen stannar i Sverige, sociala avgifter och allmän löneavgift sänks för unga, så de unga kommer in på arbetsmarknaden, infrastruktursatsningar som är större än någon regering kommit med,skapar fler jobb, och så mer resurser till forskning och utbildning. Ger personer möjligheter för framtiden.

Allt detta kostar som Stefan säger 4000 kr per invånare i Sverige. OCh det är 1% av BNP. Kan det vara dåligt? Nej jag tycker regeringen har varit förutseende. Men vi måste ha balans mellan vad vi spenderar och vad vi sparar för framtiden. Det är den avvägningen som är gjord. Sedan får vi se om vi ska öka på satsningarna. Det kommer krävas att vi följer läget noggrant. Men som någon sa- det är bra att ha lite krut kvar för framtiden.

Ska vi höja taken i a-kassan också? Ja, jag vet inte om det är läge just nu? VI måste hålla i pengarna också. Annars får vi som sossarna gjorde förra gången under borgerlig regering. De ville höja nivåer i försäkringarna. Men sedan kom de till makten och då sänkte de istället. Ekonomin måste vara god för att höja. NU går vi in i en osäker tid. Så det gäller att ha en god ekonomi också....annars får vi andra problem. Ja det är inga enkla svar. Men sossarnas kritik är tunn- tomma tunnor skramlar mest.

Vet inte om det är läge att höja a-kassan skriver du.

Jag är helt med på att 80% är en rimlig nivå, men det skall
beräknas efter hela lönen, inget tak som idag.

Tycker att ni riksdagsmän/kvinnor kunde få leva på
14,900 kr före skatt några månader så får vi sedan se.

Mvh (s) forever
(s) forever - 21 11 08 - 19:24

Hej
Ja taket finns i alla partier. Så det är inget alliansen kommit på. Nu försöker sossarna få folk att tro det, men de har själva aldrig varit för att ta bort taket. Nu vill de höja taket ¨-men inte ta bort det. Flera fackliga förbund har tilläggsförsäkringar mot taket och dessa kom även under sossarnas tid vid makten. Dessa förbund klarar av den tilläggsförsäkringen eftersom deras anställda sällan blir arbetslösa. Vårt tak är 18.700 kronor som lön och utifrån det gäller 80% ig ersättning. Så vi har också 80% under den första tiden i a-kassan. precis som sossarna. Riksdagsledamöter har annan lön- ja så är det, och har också en garanti precis som fackförbunden har som gör att vi inte direkt hamnar på 18.700 kronor. Men vår ersättning trappas ner eftersom och är också beroende på antal arbetade år i riksdagen.
Désirée
Désirée - 24 11 08 - 10:21

Det förbund som nu drabbas värs är förmodligen IF Metall.
De har ingen extra A-kasseförsäkring.
Tror inget försäkringsbolag vågar/vill teckna avtal nu när
det är omöjligt att överblicka konsekvenserna.
Vad är ditt råd till de familjer där kanske båda blir arbetslösa?
Hur ska de gå runt ekonomiskt, ska de suga på ramarna ?

Mvh (s) forever
(s) forever (Email) - 24 11 08 - 19:04

Vad jag försökt säga är att inget parti erbjuder full löne-kompensation när man blir arbetslös. Om båda blir arbetslösa är det självklart tufft. Och det bästa vi kan göra är då att snabbt försöka hitta nya jobb åt dessa personer och att arbetslöshetstiden inte blir så kort. Nej, helt rätt, IF Metall har ingen tilläggsförsäkring. Kanske borde de göra något åt detta. Saco berättade igår att när de började med sin försäkring kom den stora nedgången i ekonomin. De tvingades då ha en ganska hög avgift. Den har de behållit och nu fonderat pengar som klarar de sämre tiderna. Vissa förbund har gemensamma försäkringar andra individuella. Detta bör hursomhelst vara ett bra sätt att locka folk in i medlemsskap i facket igen. Eller hur? Och man måste vara med i en a-kassa för att få tillägget enligt Saco. Så då får man ju folk att vilja gå med i a-kassan också. Folk gick ur när det var goda tider och kände sig trygga. Nu är gyllene tider för facken att marknadsföra sig själva!
Désirée - 26 11 08 - 22:23

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.