På resa i USA- med anledning av milleniemålen

Är på resa i USA. FN förbundet har ordnat en parlamentarikerresa för att studera hur det går med FNs millenimål som ska vara uppnådda 2015. Biståndsmål som handlar om att halvera fattigdom och satsa på klimatfrågan, kvinnors utbildning mm. Vi är sju riksdagsledamöter och tre tjänstemän från FN förbundet. Vi började resan i New York där ju alla FNs organisationer finns samlade med en massa bokstavskombinationer som UNDP, UNFPA, UNDG. Vi fick förstås briefing av vår svenska FN ambassadör med stab också. Det finns en stor representation där. De lägger just nu ner mycket arbete på att förbereda Sveriges ordf skap i EU som även påverkar arbetet för SE i FN.

 Finanskrisen har försvårat möjligheterna att nå målen till 2015 helt klart. Men de flesta FN organisationerna sätter ändå Sverige högt då vi är stora biståndsgivare och som de har stor tilltro till och respekt för. Vi pratar också om vikten av mänskliga rättigheter och om vikten av jämställdhetssträvanden för att snabba på utvecklingen. Ex vet man att man får mest spinn off effekter om man satsar på flickors utbildning. Säkerhetspolitiken kommer också upp vilket förstås är naturligt.

Igår for vi med tåg från NY hit till Washington. Idag har vi bl.a. träffat två kongressledamöter och tjänstemän på State Department. Det var bra att höra om hur de ser på vad som händer i USA just nu. Själv tryckte jag på i frågan om vikten av frihandel. Vi besökte vår ambassad och träffade ambassadören Jonas Håfström med stab. vi hann också med att besöka Jens Henriksson på IMF. Han gav en bra bild av ekonomiska läget. Det är ju viktigt för hur vi ska kunna satsa på biståndet.

I morgon är det sista dagsprogrammet.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.