Epp mötet och Lech Walesa

EPP mötet med European Peoples Party var en spännande tillställning. Strong for the people var devisen. Att vara med i EPP familjen är en styka som parti eftersom de har sådan stark ställning i EU parlamentet. Med tanke på hur många olika partier som ryms i EPP familjen från olika länder i Europa, så är skrivningar i valmanifest och resolutioner riktigt bra. Visst är det mycket fina ord, men det är viktigt med tydliga klimatmål, resonemang om fackföreningars betydelse, jobben, regelverk kring finanssektorn och jämställdhet och delat ansvar för barn och familj mm. Mest spännande var nog ändå när Lech Walesa skulle tala. Att höra honom live! En film hade för tillfället tagits fram om Solidaritets frihetskamp och 20 års firandet av att muren föll.  Det var stående ovationer när Walesa skulle upp i talarstolen. Enormt vad en person ändå kan få för betydelse. Han blev en symbol för frihet, medinflytande och demokrati.

Alla statsministrar inom EU som tillhör EPP fick talartid. Angela Merker var spännande att lyssna till , och som enda kvinna så är hon förstås särskilt viktig. Där satt männen i svart och hon i limegrön kavaj. Barosso är en duktig talare och hade ett starkt tal om EUs framtidsfrågor. En som stack ut lite som intressant och visionär var den franska premiärministern Fellon. Ryktades att Sarkozy vill ha honom som EU ordförande. Men Martens hyllade Barosso som ett bra val för nästa period. Så det verkade ju ganska klart vad EPP ledningen tänker sig... Vår egen statsminister Reinfeldts tal var bra men kanske lite väl tekniskt då han läste lite för mycket i sitt skrivna underlag jämfört med några av de andra. Men det är svårt att vara utan manus när man inte är på sitt hemmaspråk.

Vi fick en fin middagsbuffe på kvällen på slottet. Levande musik och god buffe med mingel. Pratade med den kontroversiella Zaborska- ordf i EUs kvinnoutskott som jag träffade nyligen med talmannens nätverk i Stockholm. Hon berättade att det nu såg ut som om man skulle  revidera mammaledighetsdirektivet, vilket är bra.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.