Utkvittning- och politikerrollen

Nu ringer TV4 runt till alla riksdagsledamöter och frågar varför man inte är med och röstar i kammaren. Eftersom jag är sjuk (och sjukskriven!)har det varit svårt. Denna vecka missar jag ex fyra voteringar eftersom det var två på onsdagen och två på torsdagen. Nu går de också igenom statistik och ser då att jag varit borta mycket det senaste året. Och det stämmer att jag varit mycket på resa det senaste året. Mer än jag varit tidigare. Men jag har blivit uppmanad att åka på dessa resor för att representera mitt parti eller av riksdagen för att representera Sverige. Det är spännande att åka utomlands men också tröttande då det ofta är tuffa program och lite vila. Jag har också lång erfarenhet av internationella frågor och ganska bra på engelska och får då ofta frågan om att åka.

För något tag sedan var det två advokater på SVT Opinion, en debattsida, som ansåg att vi som var utkvittade från en votering om Lissabonfördraget inte borde varit borta från voteringen. Ja, det kan man tycka. Men då hade det holländska parlamentet bett vår ambassad att anordna en gemensam konferens om kvinnor i arbetslivet och jämställdhet. Skulle ingen parlamentariker från Sverige vara med då, utan bara holländska? Ja tycker att två personer som vi var  från Svenska parlamentet, var högst rimligt att skicka. En från alliansen och en från oppositionen. Och dessa väljs då i vårt utskott, arbetsmarknad och jag och AnnChristin från s är engagerade i jämställdhetsfrågor särskilt, så vi skickades. Visst, man kan vägra. Men det ingår i vårt uppdrag att representera Sverige utomlands också som jag ser det.

Jag kollar inte när olika frågor kommer till votering, för det kan ändras under resans gång. Så man "planerar" inte att vara borta på vissa voteringar. I alla fall inte jag. Och Lissabonfördraget hade jag redan debatterat via media så det var inget jag var rädd att rösta för så jag höll mig undan en votering.

I vissa fall blir man också "utkastad" dvs man måste ha en parlamentarisk jämvikt hela tiden. Annars blev det så att om sex från alliansen är sjuka så tar det andra laget över. Så vill inget parti har det även om det skulle vara spännande... Nej, där ser kvittningsmännen till att alltid hålla koll på det innan voteringen så att det alltid blir rätt majoritetsförhållanden i enlighet medl valresultatet. Så ibland behöver man "ta ut" en  kd ledamot för att få balans. Och då kan man bli utkastad,även om man kan rösta den gången. Så har skett några gånger.

Annars har vi i mina ögon väldigt stränga kvittningsmän som man får ansöka om utkvittning hos. Det ska vara sådant som handlar om att man representerar partiet på debatter, medverkar i media, är ute på studiebesök eller träffar väljargrupper, talar på möten etc.  Man måste alltid ansöka och man kan få nej.  Jag kan ju inte tala för hur andra gör, men så har det varit för min del i alla fall.

Den här frågan känns precis som när folk säger " varför sitter inte fler i kammaren under debatter?". Det går inte att förklara för folk att man springer mellan möten och inte hinner mer än när man själv debatterar i sitt utskott. Man måste helt enkelt gå med några riksdagsledamöter i deras arbetsvecka för att förstå...vi jobbar nog de flesta av oss 60 timmar i veckan och sliter som galningar. Och varför gör man det? Jo, för att det är ett spännande, viktigt och ett otroligt stort förtroende man fått. Och det försöker man utöva genom väljar- och mediakontakter, genom att förmedla Sveriges syn på politiken utomlands, och för att man får ta in ny kunskap utïfrån som man kan använda till att utveckla politiken hemma genom motioner, frågor och interpellationer och skriva artiklar och bilda opinion. Ja, jag tycker att jag har ett fantastiskt fint uppdrag och som jag försöker förvalta så gott jag kan!

Så vad syftet med TV4 s granskning är vet jag inte. Men det är väl knappast att tala om vilket fantastiskt jobb alla våra svenska riksdagsledamöter gör...även om det skulle vara en nyhet i sig. Att tala gott om de folkvalda. Tänk bara på alla 100 000 fritidspolitiker som sliter ute i vårt land. Pratade med en av våra EU kandidater idag som är lärare och som springer mellan jobb och debatter...

Idag vill jag hylla alla politiker som tagit sitt ansvar och istället för att sitta på bänken och gnälla faktiskt tagit sitt ansvar och kastat sig ut i offentlighetens ljus och gör så gott dom kan. Visst finns det rötägg. Men majoriteteten är hårt slitande politiker! En politikerdag idag före familjedageni morgon!

Grattis till alla politiker som läser denna blogg! Idag firar vi politikerdagen!!!Vi är bra!!! Vi duger!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.