Sjukförsäkringen

Såg på Agenda ikväll. Mona Sahlin och Christina Husmark Phersson debatterade sjukförsäkringen. Frågan om rehabilitering och sjukförsäkring har inte "lösts" trots åratal av utredning. Varför? Jo därför att det finns så många om och men och enskilda fall som gör det svårt att hitta ett system som funkar för alla. Samtidigt måste man ha ett regelverk, och det har sossarna också haft. Jag har jobbat med rehabilitering av långtidssjuka i över 20 år i yrkeslivet, och har sett alla möjliga förändringar i sjukförsäkringen genom åren. Jag minns hur socialdemokraten Ingela Thalén någonstans i slutet av 80 talet stod och sa att "efter ett år så måste man veta vad som ska hända". Alltså fick vi regler om att om man var sjukskriven efter ett år så skulle man tillbaks till jobbet eller sjukpensioneras(till 64% av lönen). Sedan blev det så att många istället fick tidsbegränsad förtidspension. Men jag har haft folk som haft detta i tiotals år utan att något hänt. Om de inte kunde komma tillbaka till vårt jobb på tingsrätten så gick dom där sjukskrivna, ifall inte en läkare tyckter dom skulle ha pension.

Det alliansen nu gjort, är något som jag väntat på. Nämligen att det blir en överföring från försäkringskassan till arbetsförmedlingen så att personen kan få hjälp till ett annat jobb. För detta har man inte fått tidigare utan stora problem. Man har fått svaret på arb förmedlingen att man först måste vara uppsagd, innan man kan få hjälp. Alltså måste arbetsgivaren säga upp en eller så måste man själv säga upp sig.

Nu har vi infört lag om rätt till tjänstledighet för att pröva annat arbete om man varit långtidssjuk. Jag inser att det säkert är frågor som försäkringskassan kommer ha svårt att lösa framöver, men det har man alltid haft. Detta med fasta tidsgränser är nytt, ja. Men å andra sidan kan man fråga sig om det var så mycket bättre att ingen brydde sig. Man bara gick där sjukskriven i ett moment 22. Arbetsgivaren kanske uttömt sina möjligheter till omplacering, försäkringskassan kom inte på fler rehabiliteringsuppgifter utan det var ett annat jobb man behövde. Och af sa att man inte kunde hjälpa till innan man var arbetslös. För övrigt så är det land som har längst möjlighet i Europa till sjukpenning Frankrike med 3 år. De flesta ligger på ett år. Här blir det ca 2,5 år som har varit tal om. Sedan får man ju annan ersättning i a-kassan dessutom. Och man kan komma tillbaka till sjukförsäkringen igen. Så det är inte helt ogeneröst i Sverige. Hela Europa är tydligen mer hjärtlöst än alliansen! Och hur är det med sossarnas förslag egentligen. Är dom inte inne på samma linje egentligen?

Nu hoppas jag bara att det inte blir kaos i utbetalningar av ersättningar till de som går över till arbetsförmedlinge i januari. Jag hoppas att det också ska finnas många som blir nöjda av att få komma till arbetsförmedlingen.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.