Märklig jobbcoachning

Idag slår Aftonbladet upp en stor artikel om en jobbcoach, sponsrad av Arbetsförmedlingen, som erbjudit hypnos som hjälp att få nytt jobb. Ja det är klart om man ska tro det som står, så blir man förvånad. För det är väl inte riktigt så vi tänkte oss det hela när vi lade pengar i budgeten för jobbcoacher. Nu ska sägas att Arbetsförmedlingen har tagit tag i frågan, och avser att inte förlänga avtalet med flera av de tidigare kontrakterade jobbcoacherna.

Ska man titta på frågan överlag så kan man ju säga att erfarenheten visar att det är bra med individuell jobbcoachning. Det har under alla år Trygghetsrådet/stiftelsens verksamhet för uppsagda visat. Många behöver stöd att hitta rätt. Och många undrar då om det då finns några jobb att söka. Ja, det lär göras en miljon rekryteringar varje år. Så det är klart att det gäller att ligga i och söka rätt jobb. Och för den svenska ekonomin är det viktigt att arbetsgivare och arbetssökande hittar varandra så snabbt som möjligt. Men helst skulle jag nu vilja ha ett system med en s.k. jobbpeng , ungefär som man har i Australien. Man får då först gå in i en kvalitetssäkringsprocess, innan man får bli en utförare av jobbcoachningstjänster av olika slag.

A-kassan är en annan fråga som diskuteras nu. Det är ju hemskt att folk får vänta i månadsvis för att få ut sin a-kasseersättning. Som Littorin dock säger, så styr vi inte över kassornas verksamhet. De är inte statliga även om det är staten som står för det mesta av fiolerna i utbetalningarna(ca 65 % om jag minns rätt). Vi har bara en övervakningsmyndighet, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IFA. Men dom har inga maktmedel att agera med. Kassorna säger att det är många nya regler att tolka...ovh blanketterna är svåra att göra. Men det verkar inte som man moderniserat sin handläggning heller enligt vissa. Ja, jag vet inte om det verkligen stämmer. Vissa kassor funkar ju utan problem. SÅ- ja, detta lär vi få återkomma till.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.