Moderatoffensiv med förslag om Kvotering i bolagsstyrelser

Moderaterna gör nu en offensiv för att bredda väljarbasen och nå fler väljargrupper. I kvällens Aktuellt var det intervju med ledartrion Reinfeldt, Schlingman och Borg. De har nu mer eller mindre blivit feminister. Det är lite kul att just moderater av alla börjar driva jämställdhetsfrågor. Och det är ju bra. För som jag brukar säga: Jämställdhet gör sig inte självt. Det kräver tryck på förändring. Moderaterna säger nu att dom inte bara ser individen utan också "strukturer" och det är ju nödvändigt om man ska kunna komma vidare på jämställdhetsområdet. För att förändra för varje individ en i taget är ju ganska jobbigt....om man vet att många drabbas lika av något. Som ex diskriminering.

Idag träffade jag, med några i alliansgruppen, Handelsanställdas fackförening. (Ja vi träffade arbetsgivarorg häromdagen...) och ser man till kvinnors löner så ligger de inom handeln hela tiden under männens. ÄVEN när de precis börjat i 18 års åldern. Redan från start ligger de under män i lön, sedan halkar de efter mer och mer och vid 55+ ligger de rejält efter männen. Allt kan inte förklaras med att kvinnor jobbar mindre utan det finns en diskrimineringsdel också.

Kristdemokraternas principprogram talar också om strukturer som förhindrar jämställdhet. Vi i kd är inte för kvotering i bolagsstyrelser som moderaterna nu är. Men något måste vi kanske försöka göra för att ta bort det glastak som drabbar kvinnor på väg uppåt. I Norge var det kristdemokraterna som drev fram frågan om kvotering, och en konservativ minister (moderat) som genomförde det i sitt departement. Lite märkligt det där att sådana förändringar kommer när det är borgerliga regeringar. Vi får väl se om vi i Sverige kan hitta något sätt att komma vidare i frågan. Jag tycker inte kvotering ger så mycket utan attitydförändring. Det är inget vidare...men diskriminering är ju inget vidare det heller förstås...

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.