Laval

Nu är vi framme i arbetsmarknadsutskottet vid att skriva texter till betänkande om Laval. Och jag har ansvar för samordning av allianstexter. Svår lagstifning med många ganska komplicerade bakgrunder och texter som ska granskas och diskuteras med tjänstemän på utskottet.

Det har varit en lång resa med detta ärende. Trots att det i princip handlar om ett par tusen personer (att jämföra med ca 4,5-5 miljoner arbetstagare i Sverige totalt) sm kommer till Sverige och jobbar enligt direktivet, så har ärendet fått stor uppmärksamhet. 

 Nu har ju s-regeringen faktiskt varit dom som förhandlade fram EU direktivet om utstationering och borde kunna förstå innebörden. Och det var dom som tog den svenska Utstationeringslagen, som EU inte tycker funkar med det ursprungliga EU direktivet. När lagen blev prövad genom Laval-domen i EU domstolen så höll det inte. Vi måste nu efter domen anpassa vår lag så att det funkar med EUs direktiv. Och nu gör vi de nödvändiga förändringarna.

Facken kommer fortfarande att kunna vidta stridsåtgärder och kommer enligt EU domen också att få bekämpa lönedumpning. Oavsett vad oppositionen hävdar. Dom vill ändra på EU och ett direktiv dom själva varit med och tagit fram,  men slår på regeringen- på pianisten som nu tar hand om det direktivets implementering i svensk lag.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.