Hänt se´n sist...folkmordsfrågan bla

Oj vad tiden springer iväg. Jag såg att Maria Wetterstrand skulle sluta blogga, då hon inte hinner med detta. Och jag håller med att det inte alltid blir av att blogga. Det blir oftast något inlägg på facebook istället. Hur som helst har det hunnit hända mycket sen sist jag skrev, 3 mars. Debatter om Laval, Jämställdhet och diskriminering i riksdagen har jag hunnit med. Igår sa en av personalen på pappas äldreboende att hon sett mig på TV. Det tog ett tag innan jag fattade vad det kunde vara tills jag förstod att det var från vår senaste utskottsdebatt i riksdagen. Man tänker inte själv på att en del debatter TV sänds. Men vad jag förstår så ser ca 200 000 dessa tv program.

Det har varit en hel del diskussion om riksdagens omröstning i frågan om Folkmordet på Armenierna men även folkmordet på kurderna i Halabja och Anfal kampanjen. Ska riksdagen rösta om folkmord eller inte? Det är frågan. Inte om det var ett folkmord eller inte. Idag, söndag den 28 mars, har jag varit på ABF huset på debatt ang kurdernas situation. De vill att riksdagen ska erkänna folkmordet på Kurderna i Irak. Jag har tidigare tyckt att det vore en bra ide, men tänkt om. För ska verkligen riksdagen rösta om detta. Dessa frågor bör väl avgöras i internationella domstolar, där också ansvariga ställs till ansvar och får sina straff. Det kan inte vi göra i riksdagen. Och om vi röstar- är det bra om några röstar ja och några nej. Stärker det ett folks kamp om låt säga 40% skulle rösta emot? Nu kan exempelvis Turkiet säga att Sveriges riksdag inte var enig om att det var ett folkmord. Inte så bra... Så vad sätter vi igång om vi folkvalda ska börja ta ställning till om det var folkmord eller inte? Nej, vi ska ställa regeringen till svars för dess utrikespolitik. Vi ska kontrollera att regeringen trycker på Turkiet i försoningsprocessen. Och gör regeringen ingenting vad gäller att följa upp folkmordsfrågor i kontakter med ansvariga regimer, så gör dom fel, och ska stå till svars inför riksdagen. Men som sagt- är det riksdagens roll att rösta om folkmord-jag är mycket tveksam till en sådan utveckling.

Kristdemokraterna tycker att folkmord ska fastställas i internationell domstol. I enlighet med folkmordskonventionen i FN 1948. Frågan ska utredas i domstol, inte i riksdagen. Sverige skulle kunna bestämma sig för att bekräfta redan erkända folkmord, som det Irak redan erkänt angående kurderna. Men ska vi verkligen rösta om det som redan utretts i domstol, det  är frågan. För vem ska rösta för och vem ska rösta emot? Försvagar inte en sådan omröstning bara Sveriges röst i utrikespolitiken? Nu verkar Sverige splittrat, inte enat. Nej, vi behöver en utrikespolitik som är brett förankrad. Jag anser att vi har ett ansvar att agera vad gäller skydd för minoriteter och där har armenier, kurder, assyrier mfl varit mycket utsatta. Och folkmord ska inte accepteras. De ska utredas och ansvariga ska stå till svars. DÄR ska Sverige inte tveka. Ställ skyldiga till ansvar. Men låt oss ta frågan om riksdagen verkligen ska rösta i frågor som detta.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.