Ship to Gaza

Det är en katastrof att Israel tog steget att borda fartygen med humanitär hjälp till Gaza. Att de dessutom använde dödligt våld kan inte försvaras. Vi som vill stå upp för Israels existens och vill att de ska få leva i fred och säkerhet känner oss djupt bekymrade.

Jag förstår de som åkt med i dessa båtar. För när jag senast förra året besökte Israel och afick en bild av läget så blev jag upprörd. Israeliska organisationer uppmanade oss också att agera. De kunde inte stå för sin egen regerings agerande. Vi träffade Israeliska läkare som menade att människor från Gaza inte får cancerbehandling pga att man inte kan ha apparatur som ses som säkerhetsrisk, men man får heller inte komma ut för behandling. Några få kommer ut, och ofta kan de inte fullfölja sina behandlingar på ett adekvat sätt. Men även andra sjuka får inte mer än nödvändig hjälp. Man ser till att man inte får epedemier som sprider sig, men annars finns inga rättigheter till vård.

När vi är vid besök på gränsgången i söder in mot Gaza säger chefen att han i och för sig kan förstå att man använder tunnlarna, om man ex ska gifta sig och inte kan få tag på en fin ring. Ja, då är det tunnlarna som gäller. Nästan inga i Gaza har ett jobb längre då allt är blockerat. Det har blivit ett fängelse för 1,4 milj människor- nej, det är inte ok. Det spelar bara fundamentalister i händerna.

Vi är nu många som förväntar oss att Israel tar steg mot en förändring. Vi i världssamfundet ska ta på oss att försvara dem mot hot, men vi kan inte försvara handlingar som ÖKAR hotbilden. Det måste man förstå. Israel som nation mår inte bra av detta. Det är demoraliserande för folket. Vi måste börja bygga trygghet och tillit, inte bygga murar mellan människor.

Jag ingår i ett Israel-Palestinskt nätverk i riksdagen(som vill arbeta för att båda sidor ska få fred). Vi har idag skrivit ett gemensamt brev till Israels ambassadör och protesterat.

Man väljer vilken information man vill ta in. Tyvärr är det ett överflöd av information från båda sidor i konflikten. Jag har också haft möjlighet att genom mitt politiska engagemang besöka både Israel och palestinier på Västbanken för att skapa en egen bild av läget.

En annan sida av det du beskriver är att Israel som tidigare haft militär i Gaza nu har dragit tillbaka både soldater och bosättningar. Palestinierna har haft möjlighet att bygga ett fredligt samhälle på demokratisk grund, men det har inte funnits intresse för det. Terrorn mot Israel har intensifierats och därför har Israel valt att stänga gränserna, för att kunna kontrollera inflöden av framför allt vapen.

En annan sak som jag också hade hoppats att en kristdemokratisk riksdagsledamot skulle belysa i ett sådant här inlägg är det faktum att Israel varje vecka kör in hjälpsändningar i Gaza på många ton, långt mer materiel än denna enda sändning genom "Ship to Gaza".

Men jag gillar framför allt inte att du skriver att "Jag förstår de som åkt med i dessa båtar.". De svenskar som åkte i båtarna var kända reaktionära vänsteraktivister och syftet var att driva propaganda mot Israel. På vilket sätt hjälper det de oskyldiga palestinier som drabbats av Hamas styre i Gaza?
Andreas Brovig (URL) - 02 06 10 - 03:29

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.