Iran, Afghanistan, USA...mm

I debatten denna vecka har frågan om ett Iranskt besök till riksdagen debatterats. Jag varken kunde eller ville träffa dem och ingen från KD träffade dem vad jag vet. Frågan om Sakineh är bara en i mängden ärenden kopplade till Iran. Vi är flera riksdagsledamöter som är upprörda över Irans behandling av oliktänkande personer men  också över att man straffar kvinnor med stening. Ett barbariskt sätt. Inom EU har vi vidtagit sanktioner och det är en markering. Sedan kvarstår frågan om diplomatiska kontakter och där har Sverige och EU länder fortfarande dipl kontakter. Det man säger nej till är visst utbyte som berör ex kärnvapen och kärnteknik frågor.

Afghanistan har varit en annan het potatis den senaste tiden. Nu finns en överenskommelse mellan 6 partier i riksdagen. Bra med bred uppgörelse. Det kommer krävas mycket av den svenska civila ledaren i Afganistan framöver. Många saker ska komma på plats. En förbättrad polisutbildning. Många är analfabeter och behöver särskilt stöd. Att få bukt med korruption är en annan viktig fråga.Stöd till det civila samhället kommer att kräva en hel del, för att få det att fungera bättre. Vi hoppas att våra soldater kan vara med och bidra på ett konstruktivt sätt.

Och så USAs övervakning av svenska medborgare. Oklart ännu i vilken omfattning detta skett. Riksdagen behöver information om hur övervakning gått till, hur många som berörts av övervakningen, och vad man gjort med informationen . Ja det finns frågor att räta ut. Att USA vill skydda sig mot angrepp är förståeligt. Men vi måste kunna se medborgarna i ögonen och säga att detta inte är en större övervakning som pågår.... Då måste vi agera.

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.