Besök på Island och uttalande om Libyen

Var i förra veckan på besök på Island med EU nämnden. Vi hann med 9 möten på en dag! Det var ett tufft program. Intressant att höra om EU ansökan men också hur man jobbar med att få ekonomin på fötter. Träffade även repr för IMF som visade på vad man gjort och att man tycker att man är på rätt väg. Man har fått undanta hälso- och utbildningssektorn från några större besparingar men annars lider man av sviterna efter den finansiella krisen framförallt med en hög arbetslöshet. Island brukar inte ha någon arbetslöshet överhuvudtaget, men har nu ca 8 procent arbetslösa. Det frestar på ekonomin också vad gäller utbetalningar i a-kassa mm. Island verkar vara på rätt väg och kommer förmodligen att klara av återhämtningen hyfsat snabbt. Den stora frågan är nu om man ska gå med i EU och i Euron. Det finns många som talar emot, men mycket talar nog ändå för att så blir fallet.

På Island satt jag i telefon med en hel del journalister, med anledning av situationen i Libyen. Och jag tycker det är märkligt att vår utrikesminister inte kan vara rak och fördöma våldet och att  Khadaffi skjuter på sin egen befolkning. Oro för svenskar som inte kommit ut ur Libyen är naturligtvis rimlig. Men kan man av den anledningen låta bli att fördöma det som händer där nere. Andra ledare har talat ut i både USA och inom EU. Till och med Berlusconi. (Och de har ju också medborgare där nere. Och dessutom känns det som att uppmana Khadaffi att agera efter Bildts oro...inte bra....)  Bildt vill inget säga mer än kryptiska ordvändningar...som talet om "inte stödja den ena eller den andra"...och att vi ska ha "en rimlig utveckling"...Jag förstår inte vad det betyder. Det är inget tal för folket i Libyen som jag ser det. Sverige kommer inte att bli ihågkommet som banérförare av demokrati i Nordafrika efter det här. Och det är synd på många sätt. Ska vi se själviskt så gynnar det inte heller våra svenska företag. De kommer inte att ses med blida ögon av de nya ledarna.  Kanske kan vår utrikesminister uttala sig starkt där vi inte har så många svenska medborgare i alla fall. Jag väntar med spänning!

Läs o lyssna gärna mer om vad jag uttalat på min hemsida

http://www.kristdemokraterna.se/desiree

 Jag har också skrivit artikel på politikerbloggen om en EU strategi som behövs för Libyen och hela Nordafrika.

http://www.politikerbloggen.se/2011/02/28/43280/

Hej Desiree.

Använd gärna den nya siten bistandsdebatten.se. Där samlar vi debattinlägg, ledare och annat material och där kan du följa ledar- och debattartiklar om partipolitiska motsättningar i debatten om bistånd:

http://www.bistandsdebatten.se/category/..

Hälsar

Joel Borgström
Joel Borgström (Email) (URL) - 09 03 11 - 13:09

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.