EPP Women i Bratislava

Det blev ingen styrelseplats i EPP Women för min del efter det val som ägde rum på EPP WOmen i Bratislava i helgen. Det var i och för sig ganska väntat. Svenska kristdemokraterna ses som ganska obetydliga, med ett litet land och ett relativt litet parti. Jämför man med det stora tyska kristdemokraterna så framstår vi som små. Dessutom har de konservativa partierna(typ moderaterna) ett starkt inflytande i EPP. Så av de 20 tal länder som var representerade har ex förstås Polen med ett 40 tal miljoner invånare, Spanien med sitt stora Partido Popular och Grekland större chans att väljas. Men Hillie van der Streek från Holland blev generalsekreterare vilket jag är glad för. Hon tillhör de lite mer progressiva krafterna och har infört mer struktur i organisationen vilket är välkommet. De finska kristdemokratiska kvinnorna var representerade vilket var kul. Marika är åklagare i Finland och ett bra namn för framtiden att satsa på.

Hur som helst var det intressant tema "Women and Poverty" och vi diskuterade i olika grupper ekonomi och socialförsäkringssystem, familjen, migration bla. Jag deltog i ekonomigruppen. Var intressant att höra hur ex Österrike löst frågan om kvinnors pensioner. Där betalas det in 1300 euro per månad till pensionssystemet(genomsnittsinkomst för kvinnor) för kvinnor som är hemma och vårdar barn. Detta sker under maximalt 5 år. Men hur vi än vände och vred på frågan om kvinnors ekonomi så ärkvinnor i princip alltid förlorare om hon är hemma med barn, arbetar deltid eller tar hand om äldre familjemedlemmar. För risken att hamna efter lönemässigt är överhängande om man är hemma en längre tid. Så i en av resolutionerna vi tog på mötet( och som kommer på EPP kvinnornas hemsida antar jag snart) så ska vi inom EU arbeta för en jämnare fördelning av hemarbetet och uttag av "parental leave"-ersättningar för den som stannar hemma. Detta finns redan i ett EU direktiv i och för sig. Det som särskilt drivs av kvinnorna i Europa är att kvinnor ska öka sin andel av arbetskraften på arbetsmarknaden, att det ska finnas tillräckligt med barnomsorg, att kvinnors ekonomiska självständighet ska öka.

En viktig aspekt är också att vi har olika modeller i Skandinavien, mellan- och sydeuropa. I sydeuropa där familjen står för tryggheten har man nu stora problem när familjemönstren förändras. Har man ingen familj så är man mycket utsatt. Diskussionen i vår grupp landade någonstans att alla länder hade något bra att bidra med men att man behöver en mix av vem som betalar för tryggheten för att minska sårbarheten. Familjen, arbetsmarknaden eller staten.

Bratislava var en positiv överraskning. Gamla stadsdelarna är oerhört charmiga och alla talade bra engelska. Tyvärr missade vi La Traviata på Operan. De som stod framför oss i kön lördag kväll fick sista biljetterna! Så Sara och jag tog en tur till Greenwich, åt mat på U Filipa(åt lammkotlett med mintsås som var toppen. Trerättersmeny för 200 kronor inkl ett glas vin) och avslutade med att lyssna på livemusik , kubansk sådan på Melacon(?)på Ludvitagatan. Alla ställen kan rekommenderas.

Bratislava

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.