Supé hos Kungen

Ja, så har jag då varit på min första Kungamiddag. Jag har varit på flera luncher med Kungen i Stadshuset som fullmäktigeledamot, men då är det inte Kungen som är inbjudare utan staden. Så nu var det första gången hos Kungen och Silvia.  Förresten så var det inte middag. För vi diskuterade i förväg hemma vilken klädsel som skulle innehas under kvällen. Jag undrade om det inte var för strikt med lång ärm och dessutom kjol och överdel. Men nu har jag lärt mig att på en supe har man just det. Man har inte bart upptill och galaklänning, för det hör middag till och där har mannen frack. Så nu spanade jag noga in Drottningen och Kronprinsessan. Och mycket riktigt. Drottningen hade en grön lång sammetsklänning med ång ärm, och Victoria hade en lång brun taftkjol(eller sidenkjol) och en cremefärgad jacka i siden upptill. Ingen av dem hade bara armar utan båda hade lång ärm. Så jag antar att maken hade rätt. Man får beundra att kungafamiljen orkar hälsa på hela gänget. ÖVer 400 gäster.

Vi kom in på borggården med massor av marschaller i mörkret. Vackert! Kl 18.15 skulle man vara där. Sedan minglade vi in mot Serafimerrummet där det var underhållning med hovsångerskor, manskör, riksdagskör, en fantastisk orkester och säckpipsspelande man mm. Programmet var jättefint och avslutades faktiskt med allsång, en väldigt annorlunda sådan som handlade om vårt uppdrag. (Orkar inte räkna upp alla deltagare)

Därefter vid kl 20 hälsade riksmarskalken oss till supén.(Ingemar Eliasson som faktiskt är med i samma kyrka som jag- han stod och kokade kaffe sist) Jag satt vid bord nr 23 i Karl den XI Galleri och där hade jag en förste hovmarskalk till bordet(tror ha var det i alla fall). Han var inläst på våra namn och tog hand om oss 7 övriga vid bordet. Han var en mycket trevlig bordskavaljer (och vi satt faktiskt mitt emot varandra på en lunch i Stadshuset förra året tror jag det var när vi hade något statsbesök i stan, så jag visste det var en trevlig och social man). På min högra sida hade jag moderaten Hans Wallmark från Skåne. Han var också mycket social och trevlig. Vad vi åt? Låt se på kortet: Lättrökt ankbröst från Arlöv med äppelspån, kronärtkocksterrin och dijondressing. Därefter confit med charlottenlökskrisp och akaciahonung, stekt risbakelse och olivsås. Till avslutning Carpaccio på jordgubbar, chokladtäckt nougatpraliné, glass med vit Albatryffel och balsamvinägersskum. Till det drack vi först Monthélie Villages 2003 och till dessertenChateau Menota 1997, för er som kan sånt. Allt var supergott förutom Albatryffeln som jag hade svårt för. Cirka 22.15 när man precis svalt efterrätten så bröt vi upp och Kungen och Silvia gick före en trappa ner till salongerna för kaffe och cognac. Hovmarskalken som jag , oförskämt nog inte lärde mig namnet på, förde mig ner dit. Där träffade jag en gammal god vän, och vi kom aldrig på det som många andra gjorde, nämligen att mingla in mot kungafamiljen. Jag skulle kanske inte ha släppt den där marskalken...då kanske man vågat sig med att prata med Kronprinsessan eller Drottningen. Det skulle vara kul. Drottningen arbetar ju med barnfrågor som jag tycker är viktiga. Skulle gärna hört mer om hennes besök i Kanada också som det stått om i media. (Särskilt nu när jag utsetts till partiets representant i riksdagen Sverige-Kanadaförening!) Vad jag förstod så röktes det i ett av rummen. Några moderater berättade idag att Morgan Johansson, förre folkhälsoministern gått runt och varit sur för det. Kanske inte läge just här.

Apropå barnfrågor så blev jag glad att Beatrice Ask idag tog upp frågan i morgon TV om att barn som ser mamma misshandlas ska anses som brottsoffer. Detta så att de får hjälp att bearbeta detta framförallt. Tack Bea. Vi behöver lite såna feel good frågor nu i regeringen!

  
Remember personal info?

Emoticons / Textile

För att förhindra spamkommentarer så krävs att du svarar på ovanstående fråga
 

  (Register your username / Log in)

Notify:
Hide email:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.