Danielssonaffären, kvinnovåldet och givarkonferens

Danielsson fick slutligen gå. Det var ändå rimligt med tanke på omständigheterna. Vad i hela friden är det karln döljer? Oavsett om han nu skulle ha en bra anledning till att han var någon annanstans än där han sa att han var- varför ljög han om samtalen? Krishantering kräver tydlig ledning. Det var det inte den katastrofala dagen.

Idag står det i tidningen om en "annan haverikommission". Det är vänsterpartiet som föreslår en haverikommission varje gång en kvinna mördas. Förslaget kom i samband med att TV 4 visade en dokumentär som handlade om mord av kvinnor. Mord av make eller sambo. Jag vet inte riktigt vad vänstern menar. Men det verkar lite märkligt. Varje gång. Ska man inte lära av misstagen och arbeta förebyggande istället? Alliansens förslag, i sitt valmanifest, om att ta fram en handlingsplan för att få bukt med våld mot kvinnor bör fungera lika bra. Kunskapen om hur dessa mord går till finns väl till stor del redan. Det som brister är systematiska metoder för utredning av allvaret bakom hot och resurser att skydda kvinnan från en hotfull man. Så vi behöver inga långdragna haverikommissioner utan snabb utredning och handling.

Tidningarna rapporterar om givarkonferens i Stockholm för Libanons sak. Ja, det är säkert bra som motdrag till Iran som vill skicka pengar till Hizbollah. Men pengar från en givarkonferens kan inte lösa Libanons huvudsakliga problem, nämligen bristen på kontroll över sitt eget land. Både politiskt och militärt.

---{}---

Alliansens valmanifest- snyggt jobbat

Det är helt otroligt bra att vi fått ett alliansmanifest. Att miljöpolitiken fick ett så stort utrymme på presskonferensen var pricken över i´t. Satsningar på jobb och företagande och att minska ungdomsarbetslösheten är jättebra. Man talar om billig tandvård till ungdomar hos sossarna, men om de istället får jobb kanske de kan klara en tandvårdsräkning som de inte klarar utan jobb. Alliansen gör ändå en tandvårdssatsning vilket är bra. Vår Catrine Pålsson i riksdagen har länge sagt att "tänderna tillhör kroppen".  Nu har hon fått igenom förbättringar på detta område. Det är bra att man också gör satsningar på kvinnors företagande och åtgärder för att minska våldet mot kvinnor. Vi får inte förtröttas i arbetet med att minska våldet mot kvinnor. Det enda aber är väl då fastighetsskatten som under nästa år slår sämre med alliansens förslag än sossarnas. Men jag har svårt att tro att Hägglund skulle gått med på dagens skrivningar om han inte kännt sig trygg att det kommer ett nedmonteringsförslag. "Fastighetsskatten ska bort, så enkelt är det" står det på en av mina valaffischer. Det är självklart att vi ska få igenom ett förslag som innebär att den statliga fastighetsskatten försvinner. Den var ju kommunal i begynnelsen, låt den återgå till en kommunal avgift för service kring fastigheten. Vad får vi av Göran Persson idag för dessa pengar? För övrigt var fastighetsskattedebatten igår i Kungsan lysande. Göran Hägglund gjorde ett bra intryck och många i publiken skrattade åt hans underfundiga skämt, såna som bara han kan göra.

Annars har dagen varit intressant med bl a en träff med medlem i SRH , Restaurang och Hotellbranschföreningen. Träffade en tjej (Carin Olson) som driver konferensanläggningen vid spårvagnshallarna. Kul att det var en kvinnlig företagare. Hennes argument för att jag som politiker ska driva deras frågor var bra och konkreta. Hennes punkter var bla. Sverige lägger mindre pengar än Albanien på att marknadsföra sitt land utomlands(Albanien ett av Europas fattigaste länder...) , den svenska turistnäringen inbringar mer inkomster än de 9 största företagen i landet som Volvo, Pfizer, H&M mfl. Näringen är personalintensiv och ger många jobb, jobben stannar i Sverige osv. Tack för alla goda argument!

Annars har jag varit ute med Inger Davidson på em och valtalat och delat broschyrer. Sedan har jag talat med väljare i valstugan. Vid 19 tiden gav jag mig hem för att laga mat och se på Tv om alliansens utspel idag. I morgon blir det möte med Amnesty, tal i RInkeby, debatt hos Liberian Development forum och sedan tal på Kristdemokraterna Järva Västerort på kvällen. Hoppas hinna hem till 20 då Häggis är med på SVT i utfrågning. Kan det möjligtvis handla om fastighetsskatt och familjepolitik tro?

---{}---

Hänt sen sist

Jag har gått tjejgåingen nu. 2000 tjejer var ute i tisdags kväll och gick runt Årstaviken i rask takt, 8 km. Vi var ett lag på 6 tjejer som gick. Vi hade tryckt upp t-shirts med ¨"Kryssa Désirée" på och det var alltså en reklamgåing kanske man kan säga. För alla har t-shirts för alla olika arbetsplatser eller organisation. På onsdag morgon for jag till SKövde. Där tog det lokala kvinnoförbundet emot och vi gjorde studiebesök på en familjecentral och senare på en privat hälsomottagning som drivs av en kvinna i Skövde. Det var ett tjugotal kvinnor där som först hörde på föredrag om verksamheten och därefter mitt tal om just vår familje- och näringslivspolitik. Annica Eclund, lokal riksdagskandidat var med så att hon kunde slå ett slag för sin personvalskampanj. Kvinnorna som var där uttryckte att kvällen hade varit givande och att man gärna kom tillbaka på andra kvinnoarrangemang. Det kändes bra. Sov över hos Elsi från kvinnoförbundet. Hon skjutsade mig i ottan till tåget i morse som gick 07.22.

Här i Stockholm har jag haft torgmöte på eftermiddagen. JAg har också hunnit fixa masonitskivor till mina valaffischer. Här får man fixa och dona med det mest minsann som politiker. I morgon hoppas jag mina affischer kommer så jag hinner klistra dem innan de ska upp på söndag!I morgon(idag) blir det Partistyrelse och på lördag valupptakt. Nu är det full fart framåt!

Nu hoppas jag att allianskompisarna slutar tramsa om fastighetsskatten. Den ska bort-så enkelt är det!

---{}---

Kd nyhet om jämställdhet

Idag är huvudnyheten på Svd "Kd redo ge skatterabatt till jämställda föräldrar"- Göran Hägglund är beredd att kompromissa om familjepolitiken. Jag tycker det är bra att han ger en signal om att denna fråga (familjepolitiken) inte kommer att vara en stötesten för alliansen. Alla partier i alliansen verkar ju vara överens om att öka valfriheten och ge ett ökat stöd till föräldrarna. I Stockholms stad har man kommit överens om familjepolitiken varför det borde vara möjligt även på riksnivå. Vårt principprogram har flera skrivningar om jämställdhet under avsnittet familjepolitik, så det är bra att vi fått en sådan markering. Om skatterabatt är bästa sättet att öka jämställdheten i familjen återstår att se och behöver diskuteras. Men vi som kristdemokrater bör stärka familjen, och alla undersökningar tyder på att familjer håller ihop bättre om vård av barn är bådas uppgift. Med dagens utspel visar Göran att han är oljan i alliansmaskineriet!

---{}---