skandaler skandaler

Ja så har då finansministern också hamnat i blåsväder. Svart hemhjälp. Vår inneboende utbytesstudent från Canada undrar vad som sker och hans rotarian kompis från Sydafrika undrade om vi inte hade viktigare saker att diskutera. Hon tänkte på alla problem på hemmaplan... och man kan hålla med. Man undrar om proportionerna. Borde inte budgeten vara viktigare och att det skett ett systemskifte i Sverige. Nej, personfrågorna är viktigare. JAg tror att människor vill veta vad som kommer att förändras med en ny regering. Har de inte gått igenom alla register nu för hela regeringen så det kan vara slut snart. Eller finns det fler som kan ange regeringsmedlemmar. Och hur mycket erbjuds för ett tips? För oppositionen är nog detta snarare till nackdel eftersom många snart kommer in i "tycka synd om" syndromet. Och regeringen ges respit att diskutera olika frågor medan media håller på med dessa personfrågor. Så , ja vi får se vem som tjänar på detta i slutändan...

Idag har jag träffat mina allianskolleger som är ordf för kvinnoförbund i m, fp och c. Vi diskuterade resurse till kvinnoförbunden. Det är en utredare utsedd och vi hoppas få svar snart vilka resurser vi får framöver. ÖVriga kvinnoorganisationer togs beslut om hösten 05 medan våra politiska kvinnoförbund skulle tas i särskild ordning. Vi har ju också den ständiga kampen med våra partier. Vi har vår på fredag med partiet på partifullmäktige. Alla måste dra ner då partiet får mindre mandatstöd med anledning av valet. Vi bestämde också att vi ska träffa den nye jämställdhetsministern tillsammans framöver för en diskussion om satsningar på jämställdhetsområdet. Även Q sam som samordnar alla partiers kvinnoförbund i riksdagen ska vi samla under hösten.

---{}---

Budgetdebatt och ministeravgång

Spännande idag med budgetdebatt och en ny regering. Känns som nytt i världshistorien, som om sossarna alltid skulle vara där liksom. Jag blev imponerad av Anders Borg. Det var första gången jag hörde honom tala. Han var lugn och verkade veta vad han talade om. Kanske mer ekonom än politiker. Men samtidigt är det inte retorik man i första hand ska syssla med som finansminister-så tycker i alla fall jag-utan man ska veta vart man är på väg med ekonomin. Även SVT Aktuellt klarade han bra. Ja, det verkar lovande för de år som ligger framför. Vi har ju fler saker som vi kristdemokrater slåss för men allt kan inte komma på en gång. För kvinnornas del är budgeten helt ok. Riktigt hur det slår mot ensamstående kvinnor kunde jag dock inte utröna, men lägre skatter bör ge ett stöd till dem ekonomiskt. Vill du läsa mitt pressmedd så gå in på kvinnoförbundets hemsida www.kvinnor.kristdemokrat.se

 Så var det då dags för ridå för minister nummer två. Stegö Chilo avgick idag måndag, efter alla "skandaler". Med tanke på alla upprörda moderater som jag talat med och som offentligt sågat både Borelius och Stegö var deras dagar kanske räknade ganska tidigt. Men för Reinfeldt var det ingen bra start. Snart får man nog skaffa fram ett formular A1 om vad man gjort eller inte gjort. Kanske media kan ta fram den , så att alla statsministrar kan sätta kandidater på att svara på dem innan de tackar ja. PRecis som man när man söker jobb får göra personlighetstester. Det senare kanske också skulle behövas i och för sig! De män som igårkväll sågade Stegö i SVTs Agenda och som hade koppling till Timbro förvånade. Att på bästa sändningstid halshugga en minister så offentligt kändes väl magstarkt.  Men visst jag inser att det var nödvändigt att hon avgick- men det är tufft personligt. Så nu undrar jag varför kvinnorna är mer utsatta än männen. Räcker det med HUR man svarar- eller är det de facto vad man gjort som avgör?

Jo, en helt annan sak. Jag har fått blommor till riksdagen av en person, Annika Sundström med grattis till min riksdagsplats- men vet inte vem det är. Om någon vet vem det kan vara så hör gärna av er! Ha det bra!

---{}---

EPP Women i Bratislava

Det blev ingen styrelseplats i EPP Women för min del efter det val som ägde rum på EPP WOmen i Bratislava i helgen. Det var i och för sig ganska väntat. Svenska kristdemokraterna ses som ganska obetydliga, med ett litet land och ett relativt litet parti. Jämför man med det stora tyska kristdemokraterna så framstår vi som små. Dessutom har de konservativa partierna(typ moderaterna) ett starkt inflytande i EPP. Så av de 20 tal länder som var representerade har ex förstås Polen med ett 40 tal miljoner invånare, Spanien med sitt stora Partido Popular och Grekland större chans att väljas. Men Hillie van der Streek från Holland blev generalsekreterare vilket jag är glad för. Hon tillhör de lite mer progressiva krafterna och har infört mer struktur i organisationen vilket är välkommet. De finska kristdemokratiska kvinnorna var representerade vilket var kul. Marika är åklagare i Finland och ett bra namn för framtiden att satsa på.

Hur som helst var det intressant tema "Women and Poverty" och vi diskuterade i olika grupper ekonomi och socialförsäkringssystem, familjen, migration bla. Jag deltog i ekonomigruppen. Var intressant att höra hur ex Österrike löst frågan om kvinnors pensioner. Där betalas det in 1300 euro per månad till pensionssystemet(genomsnittsinkomst för kvinnor) för kvinnor som är hemma och vårdar barn. Detta sker under maximalt 5 år. Men hur vi än vände och vred på frågan om kvinnors ekonomi så ärkvinnor i princip alltid förlorare om hon är hemma med barn, arbetar deltid eller tar hand om äldre familjemedlemmar. För risken att hamna efter lönemässigt är överhängande om man är hemma en längre tid. Så i en av resolutionerna vi tog på mötet( och som kommer på EPP kvinnornas hemsida antar jag snart) så ska vi inom EU arbeta för en jämnare fördelning av hemarbetet och uttag av "parental leave"-ersättningar för den som stannar hemma. Detta finns redan i ett EU direktiv i och för sig. Det som särskilt drivs av kvinnorna i Europa är att kvinnor ska öka sin andel av arbetskraften på arbetsmarknaden, att det ska finnas tillräckligt med barnomsorg, att kvinnors ekonomiska självständighet ska öka.

En viktig aspekt är också att vi har olika modeller i Skandinavien, mellan- och sydeuropa. I sydeuropa där familjen står för tryggheten har man nu stora problem när familjemönstren förändras. Har man ingen familj så är man mycket utsatt. Diskussionen i vår grupp landade någonstans att alla länder hade något bra att bidra med men att man behöver en mix av vem som betalar för tryggheten för att minska sårbarheten. Familjen, arbetsmarknaden eller staten.

Bratislava var en positiv överraskning. Gamla stadsdelarna är oerhört charmiga och alla talade bra engelska. Tyvärr missade vi La Traviata på Operan. De som stod framför oss i kön lördag kväll fick sista biljetterna! Så Sara och jag tog en tur till Greenwich, åt mat på U Filipa(åt lammkotlett med mintsås som var toppen. Trerättersmeny för 200 kronor inkl ett glas vin) och avslutade med att lyssna på livemusik , kubansk sådan på Melacon(?)på Ludvitagatan. Alla ställen kan rekommenderas.

Bratislava

---{}---

Riksdagsledamot

Nu har jag inte skrivit på länge.. jag har haft fullt upp. Varit på riksmötets öppnande som kvinnoförbundets ordförande förra  tisdagen. Sedan blev jag själv invald i riksdagen i och med att Göran Hägglund i fredags blev minister i den nya regeringen. Vi satt på jobbet på tingsrätten och kollade på TV i fredags-hela regeringsförklaringen och sedan vilka ministrar som utsågs. Domarna och andra var nog besvikna över att domstolarna inte nämndes i talet. Hela ledningsgruppen med chefsrådmän kollade också på det hela i TV- de var förstås intresserade av vem som blev justitieminister(brukar alltid vara en jurist-tror inte Beatrice Ask är det) och sedan om domstolarna nämns. Men inget denna gång. Jag bjöd på tårta på em för pe-enheten, sekretaritate och it-enheten. Jag hade redan börjat packa under veckan, då jag ANTOG att Göran Hägglund ville bli minister. Och det innebar alltså att jag blir riksdagsledamot under hans frånvaro. Lagmannen sa att hon var stolt att skicka två personer till riksdagen. Det var jag och sedan blev Anti Avsan, en av våra domare, riksdagsledamot för moderaterna. På tingsrätten ses det som ett fint uppdrag. Man är ju lagstiftare som riksdagsledamot förstås. Det kändes konstigt att säga adjö på fyra år till alla fina arbetskamrater på tingsrätten!

I måndags var det då dags att röra sig mot riksdagen. Jag började fm med en träff med Marie Nilsson Boij från P! Gender som gjorde intervju. KOmmer visst nästa onsdag. Handlade om valet och jämställdheten.

Måndag em var då mest intressant. Vi skulle ha partigrupp kl 14. VIlket utskott skulle vi få var och en? Jag fick arbetsmarknadsutskottet som ordinarie ledamot. Bra tycker jag. Viktiga frågor om arbetsmarknaden men även frågor om jämställdhet óch integration finns i det utskottet. Jag tror också att jag har bra erfarenhet av jobbet som personalkonsulent vad gäller arbetsrätt, arbetsmiljö, rehabilitering mm.

---{}---