Andra advent

Läser på Aftonbladets hemsida att Filippa och statsministerfamiljen inte kan fira jul utan mandelmusslor. I artikeln ser hon ut som en modern bullbakande kvinna. Just denna höst har vi inte bakat alls i princip. Vi brukar fira första advent med ungefär 140 personer som kommer på öppet hus(ja, det krävs ganska mycket logistik!!!). Men i år var vi bjudna på bröllop i Skåne, så det blev inget här hemma. Så alla ni som undrar om ni inte blev bjudna i år, så kan jag härmed meddela att ingen var bjuden...

Annars brukar vi vara storbakare inför första advent. Det brukar bli så där 14 olika sorter eftersom vi är två som bakar och ingen vill ge upp SIN favorit. Det är saffransbröd, drömmar, chokladcigarrer, skurna chokladkakor, mjuk pepparkaka, mandelkakor, kokoskakor, fruktkaka mm mm. Sedan är allt klart så man har till hela julhelgen. Nu gapar dock frysen tom på julbröd. Men nästa år då kanske vi återkommer igen..

Denna helg sprang fort också. Jag hade tänkt baka på lördagen, men så ville fackligt sociala rådet som hade möte i stan att jag skulle komma med för att prata om a-kassan. Så det gjorde jag lördag fm. Kl 16 skulle vi vara borta hos Sören och Kerstin ett kvarter bort. Det var god mat som vanligt. Idag har vi varit på Millesgårdens julmarknad. Min mans bror Anders sålde kravmärkta varor för Coop. Vi köpte med oss en påse med olika produkter till Karin och Trond som hade julkaffe hemma hos sig på em. På kvällen lagade vi mat och åt tillsammans hemma. Jag tittade på mitt favoritprogram på TV just nu. Mäklarna. Den är lagom galen och kul för min smak. Sedan blev det lite koll på Nobelfesten förstås. Alla fantastiska kreationer...Drottningens klänning var häftig, men jag såg inte tillräckligt för att se helheten. Den var vit vilket jag tror är ganska ovanligt i dessa sammahang. Men vad jag förstått så tycker hon inte om svart. Men vi glömmer inte den svart/vita hon bar för något år sedan. Den var outstanding...

---{}---

Nomineringar mm

Innan valet har vi nomineringar till listor. Nu efter gäller det nomineringar till olika poster i nämnder och styrelser i kommuner och landsting. Det blir turbulent efter ett val för både politiker och anställda tjänstemän. I veckan har vi haft gemensam distriktsstyrelse med länet för att besätta poster i landstinget och tidigare har vi röstat om vem som ska ha vilken post i stadens uppdrag. Eftersom vi fått minskade valsiffror har vi också färre uppdrag att fördela. I staden har antalet uppdrag i princip halverats, enligt distriktsordförande Sturesson. Det bétyder förstås att många är besvikna då de inte får något uppdrag. Det känns verkligen tråkigt när så många vill göra en politisk insats, att vi har hälften så många uppdrag som tidigare. Nu får vi hoppas på bättre resultat nästa val förstås.

Tjejkvällar är viktiga. Vi tjejer i riksdagsgruppen har haft det denna vecka. Sånt behövs-vi hade verkligen jättetrevligt. Tack Maria som fixade för oss!

Nu måste jag läsa lite EU papper också innan morgondagens EU nämnd. Innan jag går dit ska jag hinna med ca 2 timmar på en konferens som belyser situationen för det stora antalet kvinnor som våldtagits i Kongo.

I morgon får jag texterna till betänkande på a-kassan. Dessa måste läsas under helgen. Månne det bli något bakande hemma denna jul??? Vi har fått upp julstjärnor och adventsljusstakar. Men orken för storstädning och sånt finns liksom inte. Men vi vill ha fest på julafton som vanligt. Ingen bryr sig om storstädningen mer än vi ändå ¨så det är väl larvigt att fundera på.  Lillsyrran från Skåne kommer upp med sin familj. Med mina syskon och deras familjer och min pappa blir vi nog 20 talet personer. Det ser jag fram emot varje jul. Och jag ser fram emot svågern som julrimmar...för ingenting rimmar...

---{}---

Augustgala

Blev inbjuden som riksdagsledamot till Augustgalan. Ska man gå på sånt? Ja efter lite funderande tyckte jag det var viktigt att även vi kristdemokrater är med och visar att vi behöver uppmuntra författande, läsande och böcker generellt.  Visst -kul att gå på gala, men också viktigt att vi politiker som företrädare för folket visar att vi tycker det är viktigt med böcker och att som här också stödja att unga författare får uppmuntran(Lilla Augustpriset). Jag köpte en biljett till sonen 19 år som tyckte det var kul att göra något annorlunda. Dessutom sa han att hans svensklärares man också var nominerad till årets skönlitterära pris. Det visade sig när vi kom dit att det var självaste Lars Gustafsson med boken "Den amerikanska flickans söndagar". Den vann inte vilket däremot Susanna Alakoski med boken "Svinalängorna" gjorde. JAg har ännu inte läst den, men den har tydligen ett socialt och politiskt tema om utsatthet. Bra julklappstips! För övrigt tycker jag att vår nya kulturminister som överlämnade Lilla Augustpriset talade väl och gjorde en fin inramning i den delen. Hon verkar ha social kompetens. Annars såg jag få politiker. Marietta från moderaterna, Ewa Larsson från miljöpartiet. Jag kan inget om kultureliten men kände ändå till en hel del folk. (Jag älskar att läsa kulturbilagan i Svd och DN, men konstaterar oftast att jag inte hinner ta del av det då jag har politik nästan varje kväll och när jag är ledig vill jag träffa familjen. Men snart är barnen utflugna och då kanske man kan gå mer...men det ger mig lite koll på vad som händer vilket känns bra ändå på nåt sätt) Jag hälsade i alla fall på på PO Enquist, såg Vallgren som skrev en av mina favoritböcker som väl hette Den stora vidunderliga kärleken eller nåt sånt. Fantastiskt bra! Nu närmar sig snart julen då man kan gotta sig i böcker igen. Just nu ligger det fyra brevid sängen, som jag läser lite hur som helst i. Den amerikanska flickan, Strindbergs Tjänstekvinnans son, Anders Carlbergs bok om unga som behöver vuxna och en bok jag fick i fredags kväll på besök i Västerorts tre lokalavd Kvinnliga pionjärer verksamma i Sverige av en Ullman. TÄnk om alla de sidor jag läser politiska handlingar lades på böcker istället. Det skulle bli många sidor. Men nu konkurrerar de med varandra. Och om man skulle läst på universitetet så hade man haft många poäng med de hundra tusentals sidor politiska handlingar jag läst sedan 1982... men så är man tydligen funtad att man väljer som man gör. Och det är ju ett val man gjort och som ingen annan gjort åt en.

---{}---

Att börja skolan tidigare...

Har på riksdagen fått en rapport från IFAU- Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Titeln är: Är det bättre att börja skolan tidigare? Författare Peter Fredriksson och Björn Öckert. Eftersom jag själv var 6 år när jag började skolan(mamma sa att jag gärna ville börja skolan och att jag tyckte att lekis var för lite aktivitet. Även om jag kommer ihåg att jag tyckte om att snickra med killarna på lekis och att fröknarna tyckte jag var ganska bra på det, så ville jag ha mer utmaning) så tänkte jag se i rapporten vad som kanske var bra för mig.Jag kommer ihåg att en barnläkare undersökte mig(träffade henne senare i vuxen ålder i Abrahamsbergskyrkan och hon kom ihåg det) om skolmognad eller nåt så var det väl inte så svårt att få börja tidigare antar jag. Jag älskade skolan hela tiden sen. Minns inte att jag någonsin tyckte det var trist att gå i skolan, även om vissa lärare var tråkiga. Men som helhet.  I rapporten står att "enligt enkel nationalekonomiska teori bör barn egentligen börja i skolan så tidigt som möjligt." Det låter ju alldeles utmärkt. Att min mamma var så klok! Det står att man har längre tid att producera varor och tjänster(har jag det som offentlig anställd...), produktionsbortfallet blire mindre om man börjar skolan tidigt eftersom produktiviteten ökar med ålder. Längre arbteslivserfarenhet ger också högre produktivitet. Vidare" sett över hela livscykeln får de som börjar skolan senare något lägre inkomster". Ja, låter ju rimligt. Sammantaget ger inte rapporten något entydigt svar på om det är bra eller dåligt att börja tidigare. Jag tror att om man som jag är född tidigt på året så är det helt ok att börja "ett" år tidigare. För min del innebar det att jag hade ganska låga betyg i början men fick högre betyg senare. Så kanske man kompenserar senare i utbildningssteget. Jag har inte märkt något negativt för min del, men viktigast var det kanske för mamma som togs ur skolan av morfar när mormor dog. Trots att fröken kom hem och vädjade till morfar att mamma hade studiebegåvning och borde fortsätta så var han som arbetare i Gävle mer inriktad på att hon skulle vara hemma och ta hand om honom och de andra syskonen. Så mammas devis var alltid till oss tjejer (fyra systrar) att vi skulle plugga. Så stödet hemifrån är ovärderligt förstås oavsett om man börjar vid 6 eller 7 års ålder.

---{}---