Fruktansvärt i Österrike

Läste i tidningen om det fruktansvärda som hänt i Österrike. Hur kan människor vara inlåsta i åratal i ett hus utan att någon märker något? Man hittar inga vettiga ord för det som verkar hänt med en dotter som fått föda sin pappas barn...Allt verkar ofattbart. Ondskan verkar inte ha några gränser....

---{}---

"Med en rejäl frukost föds det fler pojkar"

"Med en rejäl frukost föds det fler pojkar". Ja så står det på DNs förstasida idag och det är inte ett första aprilskämt. Jag förstår nu varför jag har två söner. Tack DN!

Har idag lyssnat på Lenita Freidenvall på ett frukostmöte om genusperspektiv på Grundlagen. MEn ser också att hon är citerad i tidningen DN för en ny bok som hon och en till skrivit. "KVotering är inte alltid nödvändigt och aldrig tillräckligt". Det tycker jag sammanfattar det hela bra. Man måste ställa diagnos på landet som ska använda det, säger hon vidare. Ungefär så resonerade också jag när jag talade för ungdomar från östländer nyligen.

Chelsea Clinton  är inne på sitt hundrasextonde valmöte-rapporterar DN vidare. Intressant... Ska se om sönerna kan ta några valmöten framöver???!!!

Mari-Ann Krantz, ordf för fackförbundet Unionen slutar vid 60 års ålder enligt DN. "I höst vill jag kunna vara en bra farmor som hjälper till med att hämta på dagis" Säger hon till tidningen. Ok...är det pay-back time för barnen, eller Simply Guilt! Förstår inte varför vi kvinnor alltid har skuld för alla vi inte hinner med. Känner männen så???

---{}---

Alternativa arbetsförmedlingar

Idag har jag varit i debatt med minister Littorin. Tycker att vi borde gå lite fortare fram när det gäller alternativa aktörer på arbetsförmedlingssidan. Men Littorin är lite försiktig. När man ser vad alternativ aktörer kan göra, som jag gjort på mina studiebesök de senaste veckorna så tycker jag vi måste snabba på. När man tittar på Australien, Holland,England och Norge så finns det idéer att ta efter även om man inte vill ta allt. En gemensam ingång, och ett klassificeringssystem som ger vägledning om vilket stöd den arbetssökande behöver. Ja och så ge den enskilde medborgaren ökad makt att välja bland fler än arbetsförmedlingen...det behövs.

Idag har vi haft många möten med alliansen. Först möte med utskottsallians och pensionärs och ungdomsorg som vill att vi ska gå vidare i antidiskrimineringsarbetet. Ingen ålders diskriminering någonstans...oj, det kräver nog lite tänk!

Så hade vi stor alliansgrupp (alla allianspartiers ledamöter) i första kammarsalen i eftermiddags med mingel efteråt. Alla partiledarna har humor och det blev en ganska uppsluppen stämning. Vi har det kul ihop.

---{}---

Vård av gamla föräldrar

Nu har moderatkvinnorna kommit med nytt förslag om att man vid sidan av vård av barn-vab ska kunna ta ut vård av gammal förälder- vaf.  Jag kommenterar det i Svenska dagbladet i helgen. JAg är ju själv inne i den perioden att jag följer pappa till tandläkare och till handläggare för färdtjänsten mm. Och det är svårt för många att hinna med. JAg har mött kvinnor på mitt tidigare jobb som velat gå ner i arbetstid för att få tid med att besöka och hjälpa sina föräldrar. Och det är bra i och för sig. Men så tänker jag på att kvinnor får ta ett stort ansvar och att vi kanske ska se till att få mer jämställdhet först. Så att kvinnorna inte först ska vara dom som mest vabbar och sedan mest vaffar och vad händer då? Arbetsgivarnas perspektiv kanske man också ska ta in. En liten småföretagare kanske inte blir lycklig precis över att fler produktionsdagar försvinner. För han/hon kan inte ta in en vikarie för en dag...Nej, vad kostar detta egentligen samhällsekonomiskt? Och vad kommer det att kosta kvinnorna- för det blir väl flest kvinnor som tar ut detta antar jag. JAg hoppas att jag har fel- men statistiken talar tyvärr sitt tydliga språk....

Har idag varit ute på ytterligare studiebesök. Jag och min pol sak Erik har idag varit ute hela dagen med Samhall. Besökt Kungsholms gymnasium där man står för tillagning av maten, sedan på Ikea Barkaby där man sköter städ och sist på Garnisonen där man bemannar åt Sodexxo i restaurangen. Träffade Birgitta Heijer som är chef i Sthlm och flera andra medarbetare. Det var jätteintressant att se så många olika möjligheter för de som anses stå längst från den reguljära arbetsmarknaden. Att IKEA som stor aktör tar på sig ett samhällsansvar och verkligen ser fördelar med att ha Samhall i arbete på sina affärer bådar gott.

Vi avslutade med ett besök på Iris bemanning också. En liten aktör som bemannar företag med personer som har funktionshinder som synskada eller rörelsehinder. De hade rekryterat en tjej från ett av de större bemanningsföretagen som leder verksamheten. De hyr ut utan någon subvention under sex månader minst och hoppas sedan på att det privata företaget tar över personen vilket oftast fungerar.

---{}---

Varför ska flickor och kvinnor behöva vara rädda?

Läser på Aftonbladets nätsida om Engla fallet. Och allt som hänt kring den man som nu är häktad. Och allt som inte gjorts för att förebygga att så många flickor, kvinnor blev utsatta. Unga flickor har sökts upp, våldtäkter, blottande osv Vad är det som gör att det fått fortgå. Jo, vi vill inte tro att det är så hemskt som det är. Vi lever i det som kallas "immunitetsillusionen", nämligen att det inte ska hända oss. Och så fanns det ändå så många signaler om denna man, som gör att alla klockor borde ringa hos polisen och rättsväsendet i övrigt. De som trots allt ringde polisen, och som kände honom blev inte trodda. Och man ska inte tro på allt som sägs. Men nu måste det nog till något som gör att sexbrottslingar följs upp på ett helt annat sätt än idag. Straffen ska bli hårdare, men de bör också tvingas in i behandling för att stävja ytterligare brott men också så att någon får mer kunskap om dessa män, kanske en psykolog som personen kan vända sig till istället för att gå ut och göra övergrepp och mörda. Vi måste också se till att tidigt fånga upp dem som blir mobbade i skolan, som drar sig undan, så att inte utanförskapet gör att de blir som killen i Finland som sköt åtta skolkamrater, att de vill ta hämd på alla i sin omgivning. Förmodligen var även mannen i Englafallet också mobbad som liten. Vi vet inget om mannens bakgrund eller vad han varit med om, men vi bör i vårt samhälle kunna göra mer. Psykiatrin men också rättsväsendet måste få mer kunskap och resurser så att de kan sätta in åtgärder. Så straff -visst, men bättre vore att se till att förebygga. Kanske så kallad "kemisk kastrering" faktiskt också måste prövas i dessa särskilda fall.

Sedan läser jag om den 8-åriga flickan i Jemen som nu fått skilsmässa! Hon lyckades fly från maken som köpt henne från sin pappa. Hon ville inte göra det som mannen ville...hon ville leka med nallar. Alltså-hur kan detta pågå på 2000-talet. Känns som att medeltiden är kvar på sina håll. Varför ska småflickor finnas till för männens behag. Det är ju helt sjukt!

Sedan har vi kvinnan från Kambodja som fått pris för att hon arbetar med att stoppa människohandel och att barn säljs som sexslavar. Hon har räddat tusentals barn redan. En man sa på tv häromdagen att han, när han var i Kambodja, blev erbjuden en tjej som var så där i 10 års åldern. Vad är det för sjuka män som vill ha småtjejer? Vi behöver fler män i kampen mot det här. Låt oss enas i kampen för flickors/kvinnors rätt till sin egen kropp!!!

---{}---

Aktuellt i politiken

Regeringen har kommit med vårproppen. Sossarna är förstås inte nöjda. I tidningen idag säger Östros att socialbidragstagandet ökar. Men enligt socialstyrelsen så går kostnaderna för socialbidrag ner, trots att vi tagit emot många flyktingar de senaste åren. Man kan som sossarna gör vrida siffrorna så att det ser dåligt ut. Man hittar kommuner där socialbidragen går upp och man läser statistik lite hur som helst kring ungdomsarbetslöshet och får till det att den ökar dramatiskt osv. Men det är tydligt att ekonomin går på väldigt bra, att vi ökar sysselsättningen och vi får fler som lämnar det vi kallar utanförskap. Och både unga och personer med invandrarbakgrund kommer nu in på arbetsmarknaden med bra fart. Den grupp vi inte klarar lika bra är personer med funktionshinder. Och där bör vi öka ambitionen. Men svaret på vad sossarna vill göra konkret för att få fler i arbete vet jag inte. De talade väldigt varmt för mer pengar till pensionärerna. Det är ju bra i sig, men ger det mer jobb?

Moderatkvinnorna har föreslagit att man ska ta bort taket i föräldraförsäkringen. Kostar 1,3 miljarder. Men som jag minns en tidigare utredning så är det inte det stora problemet. De män som har höga inkomster är ofta gifta/Sambo med högavlönade kvinnor och då tar de ut ett mer jämt uttag. Problemet är i de lägre inkomstklasserna. Och dessa når du inte med takhöjning.

Kristina Axen Olin avgår från sina uppdrag. Tydligen får hon inte ihop sitt liv. Det är synd för hon var en slagkraftig kvinna. Och vi behöver så väl alla kvinnliga förebilder vi kan få i politiken inom alla partier.

Aktuellt har haft inslag om obligatorisk a-kassa. Ser på aktuellts hemsida att de tror att förslaget beror på att så många lämnar a-kassan. Men det talade men om i alliansen redan långt innan de gick ur.Nu får vi se vart det landar. Men det känns inte som att allt är klart  i denna fråga.

---{}---

Kvinnoförbundets årskonferens i Mellerud

Nu har det gått lång tid igen sen jag skrev, men det har varit full fart. Jag har bland annat varit på kvinnoförbundets årskonferens i helgen och det är alltid inspirerande. Vi hade olika workshops men också förhandlingar och tal. Jag talade om behovet av fler kvinnor i politiken bland annat och vikten av att kvinnor organiserar sig. Göran Hägglund besökte för första gången Kvinnoförbundets årskonferens. Det var bra att kvinnorna fick möjlighet att ställa frågor om både regering och parti. Förutom en massa bra seminarier så försökte vi koppla av på kvällarna. Eftersom vi var på Kroppefjälls Spa anläggning så hade vi badtunna utomhus som en möjlig aktivitet kvällstid. Det var härligt. Varmt bad som vedeldades. Det var så varmt att jag gick ner i sjön två gånger. Så då har man haft sitt första dopp för året...maten var också jättebra. Allt sådant gör en konferens mer uppskattad. Mer rapport finns på vår hemsida men det blir också reportage i partitidningen på fredag.

---{}---

Hänt sen sist...

Nu har jag inte bloggat på ganska länge. Sist skulle jag iväg till Aschbergs program Insider. Han var schyst. Gav alla lika möjlighet att prata.

Sen har jag varit på en massa studiebesök. Syftet är att se olika verksamheter som jobbar för att de som vi brukar säga "står längst från arbetsmarknaden" ska kunna komma tillbaka i en arbetsgemenskap. Jag har varit på Bastakollektivet som hjälper drogmissbrukare tillbaka i jobb, på företag som jobbar med det som många betecknar som "hopplösa fall" som AS3, Starck och Partner. Blatteförmedlingen var intressant, även om jag nog hade fler frågor efter än innan. Jag ska också till Samhall även om jag varit där förut. Det är spännande att vara ute och höra om alla möjliga olika verksamheter som pågår. Man blir besviken trots allt när man hör hur vår arbetsförmedling och försäkringskassa inte alltid gör ett bra jobb. När Bastakollektivet i Nykvarn berättar om ett projekt de också driver för Irakiska flyktingar blir man fundersam. En från Irak utbildad elektriker kom till deras utbildning i träteknik. Projektledaren frågade om personen hade någon utbildning. Jo, elektriker. Men det är ju konstigt att arbförmedlingen tycker du ska gå denna kurs. Har du visat några betyg på arbetsförmedlingen?, frågar hon. Jo, men de sa att de var värdelösa... Sedan mejlar projektledaren en elektrikerorganisation och inom några minuter så återommer de eftersom det är enorm brist på elektriker och han fick en start till praktik och är idag en stolt elektriker som de nu hjälper att starta eget. Från en ihopkrupen arbetslös till stolt elektriker, vilket påverkat hela familjen. Varför blir systemen människornas fångar?

Och det leder till den eller de som lägger inlägg på min blogg. Vi i alliansen vill att vi tittar på systemen.Kanske hittar inte alliansen rätt i alla delar alla gånger,men vi måste våga ifrågasätta gamla invanda mönster. i 65 år har socialdemokrater bestämt hur systemen ska se ut. Tror att det är bra med att ifrågasätta och förnya. Alltför många människor ställs idag ofrivilligt utanför. VI måste snabbare fånga upp människors behov och ge snabbt stöd. Sedan tror vi att det finns en och annan som också behöver stagas upp med regler också. Men det är inte huvudidén. Men när en av våra kontakter ovan berättar om en ung pojke som tyckte det var jobbigt att gå till deras verksamhet 3 timmar om dagen, så försökte de säga : Men hur ska du orka ta ett jobb då?- på heltid som här var fallet. Vissa ungdomar behöver hjälp att bygga upp en struktur på dagen, få coachning i vad de är bra på. Så att de kan få en framtid. MEn "låt gå "mentalitet är inget vidare. Att bli sedd är det viktigaste-för den man är. Och oavsett om man har ett handikapp eller inte.

Jag har också sen sist hunnit med att besöka Arbetsdomstolen med mitt utskott i riksdagen. Vi var också med en stund på förhandling. Det var en tvist om strejkrätten. Hade man varslat som man skulle eller inte? Svar kommer om några veckor.

Ja det har varit så många möte så det är helt otroligt med Unionen om jämställdhetslagstiftning, med TUnisiens charge Dáffair, Träff med alla som sitter på Mälardalsbänkar i riksdagen. Hur ska vi jobba i en gemensam region i framtiden.  Partistyrelse och igår kväll en tur ut till Upplands Väsby där alliansens kvinnor samlat till möte. Jag och Birgitta Ohlsson från riksdagen var där.

Tibetfrågan är het-var med och talade på demonstrationen förra måndagen. Det är jättebra att det markeras mot Kina när det gäller mänskliga rättigheter. Det är sunt att det inte bara går omvärlden förbi. Det är bra att vi alla tar chansen och säger ifrån. Sedan kan man alltid fundera på hur man bäst förändrar Kina mot ökad frihet och demokrati. Isolering har sin tid men samtal har också sin tid. VIktigast att vi aldrig glömmer de som är utsatta. Jag hoppas Reinfeldt tar diskussionen med de kinesiska ledarna om de personer som Amnesty begärt.

---{}---