Irakkonferens

Jo, Irakkonferensen som nu pågår i Stockholm. Hoppas man nu tar tillfället i akt och börjar involvera kvinnorna. Ge kvinnorna några miljader (hur många miljarders miljarder har redan pumpats in...)som de kan förfoga över så ska ni få se på handling. De skulle satsa på stöd till kvinnor så att de vågar gå ut, satsa på utbildning, och jobb. Ge olika stridande grupper löfte om insatser mot fred. De som strider måste se att de tjänar på freden, att de kan vinna något. Deras familjer ska få något i utbyte. Och mest av allt vill människor ha utbildning så att de kan få jobb som ger en inkomst. Kanske någon form av vapenamnesti behövs. Försök att fasa ut vapen och fasa in kunskap. ÖVerbrygga förtroendeklyftor...För kvinnor är det viktigaste utbildning, jobb, deltagande i besluten i landet-makt och inlfytande. Trygghet och säkerhet genom ett grundmurat rättssystem. Får man stopp på bomber med civil uppbyggnad? Ja inte alltid rätta svaret, men nu behövs det mer dubbelkommando än någonsin för att vända utvecklingen rätt.

Så ta in kvinnorna nu i fredsprocessen på allvar. Carl Bildt-ta upp frågan med Condolezza!

---{}---

Hänt sen sist

Oj, vad det hinner hända en massa på den dryga vecka som gått sedan jag bloggade sist...

21 maj åkte jag och min pol.sakkunniga Erik till Jönköping. Jag skulle tala på Elmiamässan som hade tema Arbetsmiljö. Inför ca 450 skyddsombud skulle jag tala om regeringens tankeram om arbetsmiljö. Det krävs en del förberedelse och jag hade skrivit ett tal utifrån inläsning av regeringens DS samt artiklar. Sedan har jag själv lång erfarenhet av att arbeta med arbetsmiljöfrågor. Det var 20 min tal och 20 minuters frågestund. Eftersom LO arrangerat så var det ganska tuff stämning men jag kände mig trygg i mina egna kunskaper på området. Så det blev en heldag. Tåget gick 8.20 och jag kom hem med tåget vid 21.40.

22 maj den stora dagen D för oss i arbetsmarknadsutskottet. Vårens viktigaste debatt- Diskrimineringsförslaget från regeringen debatterades och även Nyamko Sabuni skulle delta som ansvarigt statstråd. Först hade vi utskott på fm men från ca 12-18.30 hade vi debatt i kammaren. Det mest märkliga är hur sossar kan gå upp i talarstolen och weinar om hur dåligt det är att vi inte vill ha utökning av diskrimineringområden för äldre och funktionshindrade. Men de hade ju inga egna förslag på det! Hur har man mage och stå och mörka i talarstolen och låtsas som det regnar...och få folk som lyssnar att dom minsann vill detta....

23 maj arbetade jag med admin arbete men hade också en träff med Aleksander , ordf i FN förbundet  och riksdagsledamot som jag känner. Vi träffade en kvinna från FN som ska arbeta med FNs 60 årsfirande och om frivillorganisationers roll inom FN systemet. Hur utvecklar vi det civila samhället och även kopplat till bistånd och utveckling? Jag fick ge mina erfarenheter av att arbeta med frivlligorg och med kvinnors engagemang i desamma.

24 maj var en kul avkopplande dag med kompisgänget här i Bromma. Maken som fyllt 50 fick en dag på stan och jag var även medbjuden. Rundan började kl 13 på dagen och slutade kl 02.00 på natten. Vi hade rundan Kungsträdgården- rosévin, Medelhavsmuseet med visning av kinesiskt porslin, vandring till Stadsmissionens fik i Gamla stan. När vi fikade dök Harald Norbeli upp och han vandrade med oss genom Gamla Stan och bort på söders höjder och avlutade turen vid Hammarby sjöstad och restaurang Thaibåten. Där åt vi god Thaimat. Sedan fortsatte turen upp i gamla skatteskrapan och den otroliga utsikten i skybar. Därefter hem till Birgitta som har lägenhet på söder numera och med en enorm utsikt. Där var det ostar, vin mm. Vilken kväll-tack till alla i gänget för en toppen heldag!

Söndag 25 maj. Mors dag! Kliver upp kl 7.30 för att hinna åka till FN förbundet. Jag ska medverka i en debatt där. Det startar 9.30. Jag är den enda som dykt upp från alliansen. Tur var väl det när de andra tre i från oppositionspartierna börjar harva om än det ena än det andra... Hur orkar dom....?Vi genomför en massa förbättringar vad gäller bland annat etnisk diskriminering. Nu vill dom ändå mer förstås. Men inga förklaringar ges om varför det ingenting blev av när dom själva regerade. Då var det mest turbulens kring diskrimineringsfrågorna...JAg tror att åhörarna, 200 aktiva FN förbundare, själva kände hur andefattiga argumenten lät från oppositionen.  Vid lunch var det slut och jag gick hem och la mig i solstolen en stund. Sönerna förberedde och fixade morsdagsmiddag. Första utegrilltillfället. Härligt...

Må 26 maj 8.40 lämnade flyget från Arlanda mot Munchen och senare Ljubljana i Slovenien. Arbetsmarknadsutskottet besökte Slovenien eftersom de är ordförande i EU just nu. Vi träffade vår motsvarighet i deras parlament, det största facket (Motsvarande LO), statssekr som arbetar på departementet och vilka nya lagförslag som är på gång utifrån arbetsmarknad, jämställdhet, familj, funktionshinder mm. Vi hann också få en fantastisk middag hemma hos ambassadören med fru. Han var också så vänlig att han kom till flygplatsen och tog farväl, vilket är ovanligt. Han tyckte vi var så trevliga och det var ju bra att vi skött oss. Vi fick också en god lunch tillsammans med deras utskott. Den lunchen var det godaste jag ätit på länge. Jag talade tyska för första gången på länge med utskottskansliets chef som inte kunde engelska. Det hackade fram, men det gick i alla fall ganska hyfsat. Sist men inte minst ska vi ju lyfta den vackra stadskärnan vid floden. Uteserveringarna med ljuslyktor i mängder utmed floden på kvällen, 25 grader varmt, fullt på alla cafeer och en trevlig stämning... Vackert beläget i gamla stan. Ja, det var njutbart! Så Ljubljana så här års kan verkligen rekommenderas. Kom hem 22 till Arlanda igårkväll. Nu sitter jag med papper på skrivbordet , "en masse", och försöker sortera, läsa tidningar och rensa lite av alla hundratals mejl som nu ligger på vänt...

Tänker alltid- skriv inte så mycket. Men jag har ändå verkligen försökt att minimera...även om det inte verkar så.

---{}---

Partikampanj

Idag var vi ute fem tjejer och kampanjade. Partiet har startat sin vårkampanj. Det finns tre tema att välja på. Info om tandvårdsreformen är en. Och visst kvinnor tjänar ju mindre än män, så det är ju bra för kvinnor med billigare tandvård. Men hur får man ut flygblad - när folk är trötta på flygbladsutdelning? Ja, vi köpte tandborstar på Claes Ohlsson (12 st för 40 kronor sa Ellen att de kostade-helt otroligt!) och så gav vi bort dessa tillsammans med kd flygblad om tandvårdsreformen som partiet drivit igenom i regeringen. 400 tandborstar gick åt på ca 40 minuter tillsammans med lika många flygblad. Give away´s är effektivt. Det i kombination med budskap är super.

---{}---

Familjedag med släkten..

Igår firades Internationella familjedagen(och Norges Nationaldag...) Själv var jag ute på Kaggeholms slott (ägs av Pingst folkhögskolor ) och hade familjedag med min släkt. Det var planerat sedan länge tillbaka. Jag hade bjudit in Joel Halldorf att berätta om sin bok, Lewis brev. Han var jätteduktig att berätta och gick på djupet om tiden då farfar åkte till USA 1941. Varför han åkte och vad som hände i USA innan han återvände. Om farmor som skulle åka över senare men där det tog en annan vändning (hon hade för övrigt enligt pappa alltid kvar sitt norska medborgarskap, vilket hon var stolt över). Det roliga var att på plats höra min pappa och hans syskon fylla i med sina minnen. Pappa berättade att när de mellanlandade i Tyskland, på väg till USA, 16 år gamla, utan farfar i sällskap(de åkte av någon anledning skilda åt), så togs dom in i förhör av tyskarna. Alla på planet väntade. Alla drog en lättnadens suck när vi kom in i planet igen, berättar pappa. Han tror att det var för att dom hette Pethrus.Och det kan kanske stämma. Min pappa och hans syskon är ju nu så pass till åren komna, att vi snart inte längre kan ställa frågor. Farfar donerade alla sina brev, och hela sitt bibliotek till Pingströrelsen. Och enligt Joel finns det ca 120 band inne på riksarkivet. Det är visst en av Sveriges mest omfattande privata brevsamlingar. Alla brev skrevs på karbon med en kopia. Därför finns så mycket bevarat.Det är så spännande med historia där man lägger ihop pusselbitar...

---{}---

Livet är inte rättvist...

Läste i Svenska Dagbladet i fredags om mitt seminarium i riksdagen om Kvinnomuseum. Inte ett ord om att jag och vårt kvinnoförbund var initiativtagare tillsammans med Dea. Istället omnämns vänsterpartisten Siv Holma som aktiv i frågan. Jag ångrar mig då att jag tänkte att jag skulle vara schyst och låta fler kvinnoförbund få stå med på inbjudan. Siv Holma(v) som ordf i kulturutskottet fick 10 av mig att säga något i frågan. Innan seminariet läste jag betänkandet från mars i år, om museer, som hon undertecknat. Betänkandet togs sedan i riksdagen.  Där skriver hon i ett särskilt yttrande att hon inte ser att det behövs ett särskilt kvinnomuseum. Sedan står hon på seminariet och säger att hon vill minsann ha ett kvinnomuseum!!! När jag senare frågar varför hon skrivit annorlunda i betänkandet då som hon gjort så vill hon inte först medge detta inför publiken. Men när jag läser högt så blir det väl ganska tydligt. Ja, men i tidningen är det hon som omnämns... Inte jag som gjort jobbet för seminariet...Min fråga är: Är livet rättvist?

Under torsdagen var jag på justiteutskottet(där jag går in som ersättare för dagen). Ordförande(sosse) kommer in som en virvelvind, tar handlingarna längst bak i salen(har han inte läst dom tänker jag!) och river av mötet. Sedan far han ut  lika snabbt. Jag blir avundsjuk på sossar som kan lämna ärendena till någon annan, de delar upp dom sinsemellan. Det som jag ensam måste göra i arbetsmarknadsutskottet kan sossar och moderater dela mellan sig på ca 6personer. Är livet rättvist?

Sedan möter jag på lunchen en moderat som, enligt en kollega, sagt i TV rutan "att vara riksdagsledamot är inget heltidsuppdrag"! Vad säger människan, tänker jag. Så jag ställer frågan direkt till henne i matsalen, stämmer det Ja, jag sa att det inte är ett 8-5 jobb och att det inte är ett vanligt jobb. Jaha,men så uppfattade nog inte tv -tittarna det hela...Ja, fortsätter hon. "Vi är så många moderater i utskottet så jag har inga debatter eller ansvarsområden..." ungefär, jag har inte heltid.. ...Men då blir jag ännu mer förvirrad, för det finns så mycket annat man kan göra än bara utskottets arbete. Studiebesök och träffa väljare, skriva artiklar, ordna seminarier och en massa annat. Jag fattar ingenting...Frågan blir igen: Är livet rättvist?

Nej, vem har sagt att det ska vara det....?

---{}---

Kvinnomuseum

Hade igår ett seminarium om att starta ett kvinnomuseum eller kvinnohistoriskt museum. Hade det tillsammans med föreningen Dea för kvinnohistoriskt museum. En kvinna från Danmark som driver ett museum där berättade hur de startade. De har en budget på ca 11 miljoner kronor. Inte så mycket om man också kanske kan få in sponsorer vid sidan av statliga medel. Jag tycker det skulle vara så otroligt spännande. Man skulle kunna göra så mycket omkring kvinnors liv. Den förra regeringen visade inget större intresse men kanske man kan övertyga denna regering...?

---{}---

Katastrofer i Kina, Burma och Indien.

Just nu kommer det ständiga flashar på min riksdagstelefon. Jag har en tjänst inlagd som gör att stora nyheter från TT går direkt in i min telefon. Och nu duggar flasharna tätt. Först att det är ett hundratal döda, sedan blir det tusen och sedan kan det sluta med hundra tusentals människor som dött i olika katastrofer. Det är så ofattbart många människor som drabbas av cyklonen, jordbävningen och nu även mänskliga händers verk som det som hänt i Indien med bomber på en marknadsplats. Just nu är det väldigt oroligt runtom i världen. Vid sidan av alla naturkatastrofer lägger vi människor till elände med vapen och krig. Miljarder och åter miljarder går till vapen runtom i världen. Vad är det vi människor håller på med. "Varför skola männskor strida"- som psalmen säger som vi sjunger i kyrkan.  Och vad var det för fel med "Peace Love and Understanding"? Vi behöver tänka mer globalt och se vad vi kan bidra med till alla dem som drabbas av våld och katastrofer.

---{}---

Besök i Norrbotten

Blev ett bra besök i Luleå /Piteå. Det är bra att inte bara vara i sin egen hemregion. Om beslut ska fattas kring Norrbotniabanan så har jag nu satt mig in i denna fråga mer. Kände att jag fick mer förståelse för de enorma investeringar som görs inom gruvnäringen i Norrbotten. Flera miljarder investeras just nu i LKAB, Boliden men även andra stora företag. Och det är viktigt för Sverige att vi ser till att denna utveckling inte hämmas. Att satsa mer på järnvägstransporter ligger väl i tiden också.

Jag fick också träffa Erik som har Downs syndrom och som är på jobb istället för på en lokal för daglig verksamhet. Han går tillsammans med en tjej och städar bussar vilket han trivdes med. Visade på vad vi kan göra mer för våra personer i LSS gruppen. Några bedömdes även kunna gå ut i en lönebidragsanställning. Denna grupp är de som står långt från arbetsmarknaden.

Norrbotten som jag besökte går annars mot strömmen. När jobben mattas av i övriga landet, så ökar man tillströmningen i Norrbotten. Kul att det går åt rätt håll.

Kvinnoprojektet i Luleå var också intressant. Espinoza. Träffade ryska kvinnor som berättade att dom har svårt att få jobb. En hade dock startat en verksamhet med kroppsvård och det gick bra. De hade lånat 40 000 från Almia och dom skulle nu flytta in i större lokaler. Så det var hoppfullt. I övrigt ansåg de andra att arbetsförmedlingen är hopplösa. En kvinna sa att varje gång hon kommer dit så får hon träffa olika personer, berätta sin historia återigen varje gång. Hon sa att det kändes meningslöst. Allting var svårt och för dom kvinnor som nu startat eget, till dem hade arb förmedlingen sagt "det går inte". Förstår inte att det ska vara så svårt att coacha personer...

Jag kanske ska stänga datorn nu. Åkte i morse kl 6.45 hemifrån. Kom hem 21. 15 och nu har jag kollat mejl och avslutat med en liten blogg så här kl 23.04...sov gott!

---{}---

Mona och jobbpolitiken

Sett på Tv programmet Agenda ikväll. Mona Sahlin berättade om sin jobbpolitik, och förslag som ska presenteras i morgon. Men är det dom NYA socialdemokraterna eller dom GAMLA socialdemokraterna vi ser tona fram. Ja, för mig framstår det som att de kopierar alliansens politik men kallar det något annat bara. Det blev väldigt tydligt när Agenda gjorde en lista och jämförde förslagen mellan alliansen och socialdemokraterna. När alliansen i början gav riktade insatser mot unga så var det att det saknades generella åtgärder. När alliansen nu delvis ökat de generella inslagen i jobbpolitiken som att alla unga omfattas av nedsättning av socialavgifter så säger Mona att vi borde RIKTA åtgärderna mot unga som har varit arbetslösa länge. Men finessen är att vi har både ock! Vi har sänkt socialavgifterna för unga generellt, men för dem som varit långtidsarbetslösa så finns också nystartsjobb, men det finns också åtgärden Jobbgaranti för unga. Så vad ska socialdemokraterna mer komma på? Yrkesutbildning. Ja, det är bra och regeringen har aviserat både lärlingsutbildningsprogram och nya satsningar på yrkesutbildningar. Det ligger på utbildningsutskottet men berör jobbpolitiken. En person intervjuas och säger att hon inte skulle få mer jobb med sänkt a-kassa.  Nja, det finns forskning som visar på det. Och för dem som tidigare låg på gränsen, när det inte lönade sig att gå från a-kassa till jobb (för dom fanns faktiskt i verkligheten) så är det väl ganska klart att incitamenten ökat. Men det talas bara om rättigheter gentemot samhällen, inga skyldigheter. Tror inte socialdemokraterna att det behövs både morot och piska. Jag tror dessvärre det-

I morgon ska den nya obligatoriska a-kassan presenteras enligt media. Men uppgifter har redan läckt ut och frågan är hur regeringen kommer hantera denna viktiga fråga. Göteborgsposten talar om 5000 kr per år för dem som inte är med i a-kassan men som nu ska med. Denna fråga kommer vara avgörande för regeringen inför valet 2010. Så kära regering,  håll huvudet kallt...när ni ska fatta beslut i frågan.

I morgon åker jag till Luleå för olika besök. Jag kommer först åka till Piteå och få information om Norrbotniabanan, sedan besöka ett arbetsmarknadsprojekt för personer med funktionshinder som kommunen har, Hotell Havsbaden i Piteå och sist ett besök hos kvinnoföreningar i Luleå. Den aktuella debatten i riksdagen om fackliga rättigheter är också i morgon, men Lennart Sacredeus kommer att ta den istället. Det hade varit spännande. Men man kan inte vara överallt.

Vilken helg förresten. Fantastiskt väder. Har varit i Skåne på 50 års fest. Den gick av stapeln på Flädie Vingård utanför Lund. Vilket fint ställe. Och vilken jättekul fest! Vi dansade till 3 på natten...Tack Måsse och Tinna!

---{}---

Domstolar eller folkdomstolar

Domar av allehanda slag kommenteras ideligen i media. Antingen är folk upprörda för för låga eller för höga straff. Eftersom jag levt i över 20 år i domstolsväsendet med domare på jobbet så vet jag hur nogranna de är att försöka följa lagen. Så att som politiker oja sig över domen är ju ganska meningslöst. Istället får vi politiker gå till oss själva. Hur ser lagen ut, som vi stiftat? Rödebyfallet, ungdomsmordet på Kungsholmen är båda enormt tragiska fall. Har domstolen dömt fel? Ja om det kan man alltid tvista. Men vi har ju ett finurligt nog ett system som gör att man kan överklaga. Och ju högre upp man kommer i rättsordningen så övertar juristerna dömandet från lekmännen. Och så ska det väl vara. Det blir mer och mer regelboken som styr. Lagens tolkning måste klargöras. Om det är något vi tycker blev fel så får vi ändra på det. Något jag ändå ser som nytt är att domarna allt oftare vågar uttala sig över olika domar i media. Det skedde igår i Rödebyfallet. Lagmannen som dömt ställde upp i nyhetssändning. Eftersom jag vet hur inställningen till att uttala sig är, bland domarna, så blev jag mycket förvånad. Det är ovanligt. Men det är nog bra att man ibland talar om hur man resonerar och talar om hur lagen ser ut. Om någon blir klokare på det? Ja,det vet jag inte. För de flesta medborgarna verkar hellre vilja ty sig till "folkdomstolarna" som gör sitt genom kvällstidningarna...där kan alla tycka till om det var rätt eller fel. Rätt eller fel?

Litauen och Lettland har skrivit under Lissabonfördraget står det i Svenska dagbladets nätbilaga. Jag som gillar EU-hur går det om något land inte skriver på?

Idag har vi tagit diskrimineringsbetänkandet i arbetsmarknadsutskottet. Det blir debatt i kammaren den 22 maj. EU har sagt att vi måste ha en lag mot åldersdiskriminering. Det får vi när detta är klart...även om flera organisationer vill gå längre än EU direktivet.

---{}---

Tiden springer iväg...

Jag fattar inte hur tiden kan gå så fort. Sitter och försöker rensa mejl eftersom jag bara springer mellan möten och då hopar sig mejlen hela tiden. Härom morgonen ringde en kvinna som ville träffa mig och tala om situationen för barn med funktionshinder. Det blev en tid fram i juni och hon undrade hur jag kunde ha så mycket att göra, när Thomas Bodström kan ha ett helt annat jobb vid sidan om. Ja, det undrar jag också hur han hinner. Men sossarna och moderaterna har ju typ sju ledamöter som kan dela på arbetet medan jag är ensam i mitt utskott (de har väl också sju gånger så många handläggare då...). Jag har två ersättare men de är ordinarie ledamöter i egna utskott och hinner inte engagera sig i mitt utskott om jag inte ber dem särskilt om hjälp för då ställer dom upp. Så är det för oss som tillhör de mindre partierna. Det är ett evigt spring och det kommer sms om att läsa den och den handlingen. Det är lite hysteriskt faktiskt. Jag vet inte hur man ska förklara faktiskt för vanliga människor...

---{}---

Arbetarnas dag 1 maj

Ja så har då har valborg och första maj gått förbi. Det första verkar mest bestå i fylla för ungdomar. För något år sedan var jag i Uppsala på valborg, men den fylla jag såg där bland unga med alkoläsk över hela stan, folk som gjorde sina behov lite här och där och en stad i bara skräp och elände gav avsmak för firandet av denna vårhelg. Dessutom så slår björken ut i blom och jag bör mest hålla mig inomhus eftersom jag blivit allergisk mot våren...

En annan baksmälla kan man få när man läser idag i tidningen om sossarnas 1 maj marscher runtom i landet. Vilka är de riktiga arbetarna? Ska man se till lön eller yrkeskategori? Det är helt ok att marschera-men på vilket sätt har vi det svårt i Sverige idag? Visst ska vi slåss för att alla ska ha ett arbete och egenförsörjning. Men på något sätt känns det som att man mer bör fokusera på de barn som inte får en trygg uppväxt eller nåt...och dom som inte kommer in i samhällsgemenskapen på olika sätt.

Denna vecka är plenifri i riksdagen, och ändå är jag stressad över allt som ska läsas och skrivas. Satt och arbetade och läste in mig inför debatten om diskriminering igår-ja det var ju arbetardag....Det tar aldrig slut det här jobbet som riksdagsledamot.  Det är som att plugga, man kan alltid göra mer. Men i morgon ska vi ha fest för maken som fyller 50 så då ska jag inte jobba i alla fall. Syrran kommer och hälsar på med sonen också ända från Skåne. Hon ska strejka på måndag eftersom hon är "syrra" i dubbel bemärkelse. Jag får väl önska henne lycka till även om jag väl inte får lägga mig i löneförhandlingar som politiker...

---{}---