Sommaren är kort

Sommaren är kort och vi är inne i augusti. Jag har försökt vara ledig nu. Men det är ganska svårt. För att ändå göra det lättare måste man åka utomlands tycker jag. Så jag ringde på en annons i DN om lägenhet i Nice. Jo, 10 dagar för 5000 spänn på självaste Promenaide de Anglais. Alltså precis vid havet. Det var toppen. Sol varje dag... vad kan man mer begära. Sol, mat, lite utflykter och så några böcker. Provence är en favorit ju mer man är där. Det är så vackert när man tar sig upp i bergen strax ovanför Nice. Mougin, Peillon, Eze var några ställen vi besökte och där vi åt god mat.

Nu har jag läst ut Göran Perssons bok: Min väg, mina val. Och därför kan jag förstå var Mona Sahlin fått sitt klimatutspel ifrån. För GP berättar hur han startar ett arbete med att fasa ut oljan till 2020. I boken står att utredningen är på remiss nu. Jag vet inte vart det ligger nu. Men det kan ju vara intressant att följa. För visst går mycket om man bara vill.

Läste också Katerina Janouchs bok, Sommarbarn. Efter att ha läst hennes tidigare bok Anhörig (som ju är fruktansvärt tragisk...)så var detta en helt annat bok. En framförallt mer skönlitterär bok, som ger en finstämd och spännande skildring av hennes uppväxt och flykten från det ockuperade Tjeckoslovakien.

Jag har också hunnit med maria Svelands bok, Bitterfittan, som är så omdiskuterad just nu. Är hon för eller emot familjen? Men vem kan göra det så enkelt. Alla vet vi att vi behöver vår familj. Alla barn vill ha föräldrar. Och de flesta vuxna vill ha en nära kärleksfull relation med en annan person. Men ingenting är enkelt. Tvåsamhet är inte enkelt, att få barn är inte enkelt. Och det visar ju allsköns litteratur i världen att det är ett evigt diskussionsämne. Men jag uppfattar inte att Sveland vill säga nej, vare sig till sin man eller sitt barn i boken. Hon står ändå upp för familjen, med alla dess brister. Men hon visar på de motstridiga känslor som kommer att tvåsamhet och av moderskapet. Varför blir man en annan person när man får barn...Vad är det som drar oss så starkt till att ge barnet all vår uppmärksamhet. Och hur får vi jämställda relationer när det är kvinnan som föder fram barnet och ammar det osv...Men vem har sagt att livet ska vara enkelt? Äh, låt diskussionen om familjen pågå. Men ingen kan få mig att tro att vi inte kommer ha familjer i framtiden....

---{}---