FRA

Ja så blev det då ett nytt förslag till FRA som alla i alliansen kunde komma överens om. Nu är det bara resten kvar...med propskrivande, remissomgång, lagråd osv...

Förra helgen hade vi i kvinnoförbundet en helg helg med utbildning om EU. Nu börjar vi ladda inför valet, som är här snabbare än vi anar.

Budgeten från regeringen, som kom i måndags, var ganska väntad- det mesta har ju släppts i förväg. Med tanke på turbulensen i världen står sig Sverige fortfarande ganska starkt. Men visst kommer även vi känna av nedgången, det är oundvikligt.

Idag har jag varit på EU nämnd på förmiddagen. Jag bevakar sociala och arbetsmarknadsfrågor framförallt. Efter det har jag varit och gått Lidingöloppet 4 km med Maria Larsson och Margareta Wänngård för att stödja oestoporosföreningen och dess arbete med att förebygga benskörhet. Att gå är utmärkt. FÖrsta gången jag gick med stavar. Men det gick bra. Men jag är ganska slut nu, så nu ska jag avsluta arbetsveckan(ja lite papper med hem förstås...) och i morgon ska jag gå på en kompis 50 års fest i Småland. Alltså 50 årsfesterna står som spön i backen. Snart är man där själv också...

---{}---

Regeringen i halvtid mm

Svt kör intressanta morgondebatter med anledning av att regeringen nu regerat halva mandatperioden. Bra och spännande faktiskt. Och allra bäst: Motståndarna blir ganska avklädda faktiskt. För vad har oppositionen egentligen att erbjuda för alternati? Det är liksom "allians light". Alltså inget bättre än orginalet. För de vänder och vrider sig inför frågor om privata utförare, ersättningsnivåer mm. Mona är nu tydlig med att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring, säger det mer tydligt än tidigare. I morse sa hon i Tv soffan att hon inte kan lova något med ersättningsnivåer, dvs höjda, medan gruppledaren i riksdagen Österberg "skrivit det i sten"(och som programledaren sa; inte "huggit det i sten") . Mona säger nu att det finns en borte parantes också, i a-kassan. Och sedan förmögenhetsskatten...denna hemska sak som vi tagit bort (trots att vi annars ser kapital lämna landet vilket vore olyckligt) Stig Malm säger senare i Tv soffan att det inte är en viktig fråga....Ja, så kan det låta. Blåa och röda sossar blandas än så länge och man kör dubbel agenda för att hålla alla dörrar öppna. Och med vänstern, ja det vore faktiskt toppen om Ohly kom med, i gänget undrar jag om sossarna har en chans i valet 2010. Och de vet ju att de har stöd ändå av vänstern så varför bjuda in dom? En riktig rysare för s...

Sen jag skrev sist har jag hunnit med en turne till partiet i Västerbotten. Besökte Vindeln och Ultervattnet utanför Roberstfors. I Ultervattnet åt vi surströmming och prata politik. Jag älskar surströmming så det var ju toppen. Men en mamma från Gävle har jag växt upp med fisk i alla dess former. Och surströmmingsfesterna hör hösten till.

I tisdags öppnade riksdagen med pompa och ståt som vanligt. Sonen som börjat läsa statsvetenskap fick följa med för att se hur det går till. Konserten på kvällen i konserthuset var fantastisk. Sibelius fick ett uppsving i mitt hjärta.

Onsdagen hade vi utskott med EU information/överläggning med Littorin och Sabuni.

På onsdag eftermiddag talade jag på demonstration för en kvinna som sökt asyl, Karimsadeh-mer info finns på kvinnoförbundets hemsida.

Igår torsdag deltog jag för partiet i en debatt om Lissabonfördraget. Allla partiet plus Junilistan deltog i 2a kammarsalen. Det var över 180 personer där vilket får räknas som bra, förutom att det kommer sändas på Svt 24 på måndag kl 14. Vi talade om för och nackdelar med fördraget och om vad som händer nu, när Irland röstat nej. Ja, det återstår att se. Osäkert läge.

Nu ska jag snart bege mig till kvinnoförbundet och vi har styrelse och senare också en EU utbildning. Så det blir möten från 3 idag till 12 på söndag.

Tur att det är så kul med politik. Såg att Aftonbladet i somras citerade något jag sagt i intervju till tidningen Hemmets vän om att det är ett fantastiskt jobb där man lär sig något nytt varje dag- man hoppas förstås också att man gör skillnad för någon människa i världen med allt jobb...

---{}---

Sandviken

Ja så är vi då på turné med alliansgruppen i arbetsmarknadsutskottet. Vi åkte tåget från Sthlm i morse och har idag gjort besök på KFG som vunnit en stor upphandling av arbetsförmedlingen när det gäller att hitta jobb till olika grupper. Det var en intressant information och de har nu verksamhet på ett 30 tal orter runt om i landet.

Sedan träffade vi arbetsförmedlingen som sa att jobben som kommer in till arbetsförmedlingen inte minskat sedan förra året. Däremot ökar antalet som söker jobb och då framförallt i ungdomsgruppen upp till 25 år(en stor ungdomskull kommer just nu ut på arbetsmarknaden har jag läst någon annanstans) och oron är att många ungdomar inte kommer ut med fullständiga betyg eller hoppar av skolan. Sedan är det nyanlända flyktingar som behöver stöd. I stort sett verkar af ändå vara nöjda med regeringens insatser på arbetsmarknadsområdet. Man vill ha lite mer resurser, men man har nu satt "jobb" mer i fokus än kurser och utbildning. Och kurser ska i så fall vara strikt inriktat mot jobb. Men finns det jobb så ska man ju ta det, innan man får en utbildning...så resonerar af...ganska så rimligt. Varför var det inte så innan tänker man? Även starta eget bidrag ska ställas mot att det faktiskt finns ett jobb. Ja, det verkar ju också rimligt.

Därefter var det möte med kommundirektör och näringslivschef bla som drog utvecklingen i kommunen. Bostadsbrist! Ja, det hade jag inte trott. Företaget Sandvik är förstås den största arbetsgivaren och man värnar företaget förstås (6000 anställda ca)

Så besökte vi förstås också Sandvik. Vilken enorm tillväxt de har, och för ett företag som startade här i Sandviken på 1800 talet! Frågan är hur länge de kan bli kvar här med huvudkontor i globaliseringens tid.  De som repr Sandvik var mycket noga med att inte vara politiska. Men man undrade ju efteråt hur det går i en röd kommun som väl inte har så många privata alternativ i skolväg när man tar hit personer från andra länder, som ska jobba på huvudkontoret. Antar att en chef från Kina eller Indien som tar med sig familjen har svårt att tänka sig Public School för sina barn. En internationell skola är väl det enda som räknas, eller andra privata alternativ. Och var kan deras fruar få jobb om de är högutbildade, i Sandviken? Men det är en god ambition att de ska stanna kvar här...

Nu är det paus innan vi ska äta här på Högsbo Brukshotell.

---{}---

Blogg och teknik

Jag blir så irriterad när min blogg inte funkar. Jag har försökt göra inlägg men det blir bara fel och nu gör jag ett försök igen. Sen sist har det blivit höst känns det som.

Vad jag hunnit med den senaste månaden...kollar i almanackan. Vad ska man välja ut...? Guldknappen som  Damernas Värld arrangerar med några kompisar ute på Cirkus. Vi satt och sa att vi behövde styra upp det hela och fnissade. "De har inte varit söndagsskollärare dom " sa vi- som varit det en gång i tiden. Och alla tre gillar vi att "styra upp" saker och ting. De skulle inte stå så och trycka där bak.Dom ska kliva fram. Hur kan man tro att man kan dela ut skor till alla och fråga om skostorlek till alla när man går ut...Och så det ena och det andra...

Varit och lyssnat på kulturfestivalens arrangemang. Vilken bra grej! Kultur för alla ute på Gustav Adolfs torg bland annat. Forsellkväll med bra artister en kväll och Operans karameller utanför Operan en annan kväll. Allt var jättebra. 

Jag har köpt en gammal Saab för att övningsköra med sönerna(jo jag har gått handledarkurs). Bilen är 20 år gammal och är väl klimatvidrig då antar jag. Snart skriver någon journalist om vilka bilar man har... Sist kommer jag ihåg att Expressen skrev om alla ledamöter och då handlade det om att man var okunnig för att man inte hade någon bil alls...men det var innan klimatdebatten tog fart. Nu är man väl bäst utan bil...

Sedan har jag fixat med pappas hemtjänst och bytt till en privat utförare som fått bra rekommendation. De har en helt annat hantering av maten, och kontinuitet í personabemanningen. Igår var det dax för pappa att åka till sjukhuset igen. Hemtjänsten ringde. Verkar bara vara en infektion än så länge som tagit ner honom. Han var vid gott humör igårkväll i alla fall. Idag skulle syrran gå dit.

Annars politiskt hunnit med studiebesök med Maria Larsson på en verksamhet som har jourtelefon för personer med psykiska bekymmer. Planerat kvinnoförbundets verksamhet, partistyrelse, skrivit artiklar och varit på EU nämnd samt följt upp med frågor när Bildt kom tillbaka från EUs toppmöte om Georgienkrisen. Ska därför även gå på fredag på EU nämnd. Har hunnit träffa Danska riksdagsledamöter som studerat svenska sexköpslagen. Åt middag hos Danska ambassadören och lunch i riksdagen med dem och diskussion. Vår riksdagsgrupp har haft Kick off vilket var bra med en hel del spännande talare. En tränare från Kalmar FF ex. lite annorlunda varvades med Lennart Koskinen. Distriktsstyrelse om regionfrågan, lokalavdelningsmöte med partiet i Bromma. Idag har jag varit och träffat föreningen Hjärnkraft som jobbar med att föra ut information om Hjärnskadades situation. Det var föräldrar till en skadad kille och hans läkare. Vi var två riksdagsledamöter som slutit upp. Jag och en folkpartist .

Mest spännande var kanske lunchen med Georgiens utrikesminister ändå, månaden som gått. Anna Kinberg Batra som ordf i EU nämnden ville ha med några från EU nämnden till lunchen. Vi var ett 15 tal runt bordet med UD, 4 från EU nämnd och utrikesmin och hennes följe. En intressant diskussion.

Ja nu ska jag nog packa ihop för i morgon ska jag till Gävle i 2 dagr med alliansguppen i mitt utskott-arbetsmarknadsutskottet.

---{}---