Trick or treat

Ja så här i halloweentider när barn står i dörren och ropar "Trick or Treat" så kommer jag osökt att tänka på vänstersidans försök till samarbete. Man kastar sig efter något godis för att inte drabbas av någon hemskhet... Men vad ska väljarna välja?  Finns det något att välja på? Jag tror att socialdemokraterna målat in sig i värsta hörnet genom att ens börja diskutera ett nära samarbete med mp och v. Kan verkligen socialdemokratiska väljare se framför sig vänsterpartiet i regeringsställning....? Jag tvivlar. Och miljöpartiet är som ett rött skynke för vissa socialdemokrater med friår, grundtrygghet och radikal miljöpolitik som inte tilltalar LO precis. Jag tror inte det går att kopiera alliansen på den kanten helt enkelt. Själv föredrar jag orginalet. Risken för socialdemokraterna är att deras egna väljare kommer tycka detsamma.

I morgon är det Alla Helgona- då är det dags att gå till gravarna. Mammas och syrrans gravar brukar vi alltid gå till denna dag förstås och sätta ljus och lägga en liten krans. Tar med pappa förstås också. Ska sedan försöka varva ner och vila (en liten artikel ska jag skriva till Europaportalen men annars...) I nästa vecka är det s.k. plenifri vecka. Då ska jag ut på resa med studiebesök till Gnarp en dag och en annan dag åka till Bryssel och delta på en EPP Working group om ekonomifrågor bland annat.

Trevlig helg!

---{}---

Religiösa friskolor

Var på en maratondebatt ikväll. Mellan 16-20 debatterade vi religiösa friskolor i ABF huset på Sveavägen. Det var Sara Mohammed (från Glöm aldrig Pela Fadime) som tillsammans med Christer Sturmark(från Humanisterna) bjudit in till debatt med alla riksdagspartier. Ja, det var en speciell debatt. Eftersom inbjudarna är emot religion överhuvudtaget så var de ju ganska låsta i sina uppfattningar. Det var svepande generaliseringar och religionsrasism på hög nivå. Till slut var det några muslimer i publiken som reagerade på arrangörernas förenklingar. Det var också uppenbart att de inte heller såg positivt på friskolor överhuvudtaget. Så vad skulle vi egentligen debattera...

Georgiens president som jag var med och mötte idag,drog sin story om vad som hänt och händer i Georgien. Jag vet inte om jag blev klokare. De vill bli mer omslutna av EU. Men de har en bit kvar innan dess antar jag.

---{}---

EU kommissionärer 2009- kvinnor söker

Tidningen City har idag(onsdag) en artikel om behovet av kvinnliga EU-kommissionärer. Fler kvinnor behövs. Nästa år väljs en ny kommission. En lång lista med kvinnliga politiker raddas upp  i artikeln, som tänkbara efterträdare till Margot Wallström som ska sluta. I kd är det flera namn varav mitt är ett. Ja det är trevligt. Men det krävs nog att man har ministererfarenhet. Vi har Inger Davidson och Maria Larsson. De vore bra båda två.

I morgon torsdag ska jag vara med på en träff Georgiens statschef Saakasvhili. Vi är ledamöter från EU nämnd och Utrikesutskott fått möjligheten. Jag hoppas frågan om civila samhällets insatser kan komma upp. En fråga som jag tagit upp med Bildt i EU nämnden vid några tillfällen.

Jag ska också hinna med att vara med i debatt 4-8 i morgon em/kväll om religiösa friskolor. Det är Pela Fadimeorganisationen som håller i den. Jag kommer nog vara en balanserare i sammanhanget...Det är ca 1/2  till 1 procent av alla elever som går i en konfessionell friskola.

---{}---

Släkten

Släkten är stor. Jag har väl sådär ett 40 tal kusiner. Men även närmaste familjen är stor. Vi var ett 20 tal här hemma i lördags när vi firade yngsta sonens 18 års dag (fastän han fyllt 19  i år eftersom vi inte kunde ha de förra året pga av renovering) och då var vi bara närmaste familjen med syskon och familjer och så. Och gamla pappa var med. Han orkar inte prata så mycket men är glad bara att få vara med. Undersökningar visar att familjen är viktigast för äldre. Och det märks så väl på honom. Annars är det mycket som händer kring honom nu. Blir äldre och äldre. Kontakten med hemtjänsten blir allt tätare. Titti som jobbar på det privata hemtjänstföretaget Äldreliv funkar bra att samtala med. Jag var med pappa till tandläkaren igår, hon tar honom till doktorn i morgon. Det är otroligt vad grejer det är ändå som ska funka. Hemtjänst som ringer om alla möjliga saker.Jag ringer diistriktssköterska för mediciner eller nåt, och så sjukgymnaster som ska ordna ny spisplatta med timer, så biståndsbedömaren för att få nya beslut av olika slag, besök på stadsdelsnämnd för ny färdtjänst och så jagar vi värden i huset-var är nya nyckeln till källaren, dagvården ringer-"jo, vi har skickat honom till sjukvården ", hemtjänsten som ringde förra lördagen-"det finns inga matlådor kvar-vi vet inte var de är? Vad gör vi?" osv, osv. Ja, det är något hela tiden. JA man har ju hört om denna period, nu är vi där. Pappa själv är hur tacksam som helst för all hjälp. Det känns bra att hjälpa...

---{}---

Lite av varje

Ikväll har jag varit med arbetsmarknadsutskottet på a-kassornas samordningsorganisation, SO. Egentligen är det en märklig institution. Det är ingen myndighet utan dom är organiserade som en frivilligorganisation ungefär med ordförande och stämmor. Sedan sköter de utbetalningar av a-kassa och fattar beslut som är jätteviktiga. Jag tror dom sa att det var 33 a-kassor med. Alla dessa har allt från en halv miljon som akademikernas a-kassa till fiskarnas a-kassa på 750 medlemmar. De stora har många medlemmar och mycket intäkter, medan de små har få medlemmar men högre utbetalningar. Medlemsavgifterna variera, men staten skjuter till 61% för att finansiera utbetalningarna i alla kassor. Ordförande i denna samordningsorganisation, som a-kassorna MÅSTE vara med i enligt lag(!) var från Metall. Och ni får ursäkta, alla var jättetrevliga. Men inte var det en oberoende myndighet precis vi mötte ikväll. Snarare kändes det som en avdelning till socialdemokraterna. Vi förstod att ALLT var bättre förr, om man säger så.

I torsdags var jag tillbaka på TCO på ett seminarium om jobben och ekonomin. TCO´s ekonomen hade värsta domedagspredikan. Det kunde bli ett U i konjunkturen, men det kunde också bli ett V. Eller också blir det ett L vilket väl mer eller mindre betydde att vi var döda under en lång tid, ja eller i alla fall stora problem. Min egen lilla hemmasnickrade teori är att i informationsåldern kan vi få snabba växlingar i ekonomin pga globalisering och informationssamhället där vi lätt får information världen över. Men det går också snabbare att justera problemen eftersom vi snabbt kan agera. Men frågan är varför inte mekanismer snabbt börjar funka för att motverka problem. Problemen med Subprime har vi kännt till länge, men vi har bara suttit och inväntat problemen här i Sverige och Europa ex. Går det att förebygga på något sätt? Hur som helst så var TCO lösningen på alla problem en hög a-kassa! Och det skulle till redan nu...Om vi har en lång tid med svag köpkraft genom många arbetslösa kan det vara nödvändigt.Men det konstiga är att i brinnande högkonjunktur som det nu varit så har svaret från TCO och sossar att vi ska ha en hög a-kassa. Risken är bara att vi glömmer fokusera och satsar skatepengarna på att skapafler arbetstillfällen...

I fredags var jag på partiets partifullmäktige. Där togs budgeten. Själv blir jag lika irriterad varje sådan tillställning i partiet. Kvinnoförbundet tilldelas alltid minst pengar av de assoc förbunden vilket jag tycker är kränkande. Vi fick 200 000 kr för nästa år, seniorförbundet 400 000 och ungdomsförbundet 1,6 miljoner kronor. Helt sjukt. Jag tror grabbarna är rädda för att vi i kvinnoförbundet ska bli för starka. Stackars män, som ska vara så rädda för starka kvinnor. Lite tragiskt faktiskt. Och så kommer alltid någon man upp i talarstolen och säger ungefär: Nu ska vi väl inte bråka- och då blir jag ännu mer provocerad. Vadå, ska vi tåla vad som helst. Nej jag har mina medlemmar att slåss för. Sedan vet jag all män som aktivt jobbar för att kvinnoförbundet ska läggas ner. De blir ju inte så trovärdiga i talarstolen när dom försöker hitta anledningar till varför kvinnoförbundet ska ha så lite. Ja, men ni får ju statliga pengar. Ja, men ungdomsförbundet får ju ännu mer. Så vadå? Och innan vi fick dessa statliga medel så var det någon annan anledning. Det är en särbehandling som är märklig. Nä, vi kvinnor kommer alltid jobba i motvind om vi vill jobba med jämställdhetsfrågor. Varför kan vi inte bara hålla på med gulliga saker???

---{}---

TCO kontra LO- vem bryr sig?

Ja då menar jag inte vem som bryr sig om dom... Utan jag menar bryr dom sig om oss som politiker? Jag har nyss kommit hem från ett möte på TCO. TCO bjuder in alla partier i riksdagen till information och ikväll var det Kristdemokraternas tur. Vi bjöds på fyra olika miniseminarier utifrån intressanta områden som Laval och framtiden, Ekonomin och jobben, Utbildningen i framtiden samt Hur förnyar vi facken. Vi hann välja två evar om 30 minuter. Sedan åt vi och diskuterade tillsammans. Sture Nordh med medarbetare är duktiga på att få gästerna att känna sig välkomna och man kan inte annat än att säga att dom är proffsiga. När jag, Stefan Attefall och Inger Davidson gick därifrån så konstaterade vi att det är ju märkligt att inte LO bjuder in partigrupperna. Och det är så varje år. TCO och SACO (som vi ska till snart med utskottet) bjuder in riksdagsledamöter i olika konstellationer men inte LO. Synd om deras medlemmar. För vi politiker får aldrig någon direkt information som kan vara bra att ha för vårt arbete i riksdagen.  LO har ju ganska mycket stålar så det är ju inte problemet. Kanske har dom inte förstått att det finns en annan regering. Om inte sossarna kommer till makten nästa val kanske dom fattar. Man bör väl tala med alla politiker oavsett parti, för alla riksdagsledamöter kan påverka på olika sätt. TCO och SACO talar med alla 7 partier. Det hedrar dem! Vi väntar på inbjudan från LO. Jag har nyligen blivit utnämnd till ordförande i partiets "Fackligt Sociala råd" så jag skulle gärna höra vad LO tycker i olika frågor. I will wait and see....

---{}---

Kärnkraft

Angående Forsmark och kärnkraft så sa man på nyheterna igår att Kd och Fp vill bygga och bygga nya kärnkraftsreaktorer. Men det finns ännu inga beslut på i vårt parti. Det måste vi diskutera. I partiets principprogram står i alla fall "Den svenska kärnkraften ska fasas ut ur energisystemet i takt med att den ersätts med förnybar energi". Själv tycker jag inte man kan ha idiotstopp men man kan heller inte säga att vi behöver inget annat än kärnkraft, för då försvinner incitamenten för att utveckla förnyelsebara energislag. Det är inte omöjligt att man inom kärnkraften kan hitta nya metoder som minskar riskerna i hanteringen, och det ska vi förstås vara öppna för. Vi har också fördelar av att faktiskt ha kunskap om kärnteknik i vårt land. Men som ett framtidsinriktat parti bör vi ge järnet när det gäller att utveckla alla alternativ. Det finns massor att göra på energieffektiviseringar också. Staten bör hitta vägar att ge incitament så att ideerna blommar inte sluts.

---{}---

Forsmark

Besöket med kvinnoförbundets styrelse på kärnkraftverket Forsmark var intressant. På våra riksting brukar det finnas utställare från kärnkraftsindustrin och de hade lockat Bitten i styrelsen att komma ut till Forsmark för att titta. Och vi beslöt att det nog var en bra ide allteftersom tiden gick. I tider då klimatfrågan ökat har också trycket på att se på kärnkraften som ett alternativ ökat. Jag som är en gammal linje 3 person har fortfarande svårt med att vi får ett avfall som det tar 100 000 år att ta hand om...även om jag inser fördelarna med kärnkraft också. Hur som helst så hade vi en jätteduktig guide som tog oss runt. Vi söktes igenom rejält innan vi fick komma in. Vi gick igenom metalldetektorer men även en maskin som blåste på oss och som var bombsökande...Två personer fick sökare för att upptäcka ev strålning på sig osv. Slutförvaringsfrågan var också uppe och vi förstod hur bra bergrunden var just i Forsmark...Kvar står dock frågan om vad som händer om något händer så att säga. Som jag förstod så är man aldrig längre än 90 minuter från en härdsmälta...Ja, detta är inga enkla saker. Å ena sidan och å andra sidan...

Var på dubbel 50 årsfest i helgen. Det var verkligen kul för där träffade jag en massa gamla bekanta från uppväxttiden. Blev värsta nostalgitrippen. Men alltså 30-35 år har gått. Och det var som att alla hade sminkats äldre, för jag tänkte på dem som unga, men de såg ju äldre ut...hur knäppt som helst.

Idag har jag varit på en ledarskapsutbildning där två från varje parti deltar. Talmannen är initiativtagare och han var själv med. Kursen leds av Anders Risling som är en kompetent ledarskapskonsult. Har gått i kurs för Ulla Risling för så där 10 år sedan i hur man jobbar i konsultrollen. Nu är det inte konsult- utan ledarskapsfokus. Ska bli spännande med 4 måndagseftermiddagar...

---{}---

Partiledardebatter och lägg ett bud på Volvo

Denna vecka har det varit partiledardebatt i riksdagen men också debatter i Svt. Agendas utfrågning i söndagskväll var bra. Visar på alliansen som har fokus på jobben. Oppositionen talar bara om a-kassa. Visst ska vi ha en bra a-kassa men de varslade på Volvo PV i Västsverige vill väl ha jobb hellre än a-kassa. Vi måste veta var vi  har vårt fokus. Det är bra att regeringen tar varslen på allvar. Näringsminister och arbetsmarknadsminister har varit därnere och resurser har avsatts till arbetsförmedlingen. Men jag antar att Volvo har omställningsavtal som ger mer än att gå till arb förmedlingen.

Metalls ordförande Löfven sa i DN häromdagen att staten borde gå in med lånegaranti till Volvo-Ford. Ja men vill vi ge det till ett amerikanskt företag? Ford har inte gjort allt de borde i strukturomvandling. Nu drabbar det vårt Volvo. Regeringen lägger nu pengar till arbetsförmedlingen. De lägger också pengar på forskning och utveckling. Därutöver utbildningssatsningar.  Flera miljarder. Ett lite kontroversiellt förslag kanske vore att lägga pengar lite mer proaktivt som gynnar Sverige, nämligen genom att lägga ett bud på Volvo PV och så satsa stenhårt på att få fram nya moderna klimatsmarta bilar....kanske lite pengar från försäljningen av Vin och Sprit kan komma till användning här? Miljarder som vi förhoppningsvis kan få tillbaka när vi senare säljer företaget igen. Ja, jag vet- Jag är ingen expert på sånt här. Men man kan ju alltid spåna ideer...

Nu ska jag lägga mig snart. Ska i morgon besöka Forsmarks kärnkraftverk. Det är med kvinnoförbundets styrelse. Vi ska lära oss mer om slutförvaring och annat och så har vi bett om ett kvinnoperspektiv om det går...

---{}---