Jämställdhet, Riksbanken och vilket spännande jobb jag har!

Tiden springer iväg. Det händer så mycket när man är riksdagsledamot. Jag tycker om tempo och det har man verkligen. Jag klagar ibland på att det är för mycket jobb och det är det verkligen. Det är helt hysteriskt. Men jag får också mycket tillbaka. Varje dag något nytt. Tittar jag tillbaka på senaste veckan så kan jag ta några klipp från vardagen.

Jag har hunnit träffa Svenskt näringsliv och fått deras syn på läget i Sverige.

Jag var i Haag på jämställdhetskonferens för riksdagens räkning. Det var svenska ambassaden och den Holländska regeringen som arrangerade konferensen. Frågor om hur kvinnor kan kombinera arbetsliv och familjeliv. Ann Christin från sossarna och så jag som kristdemokrat var med på konferensen. Passade bra förresten eftersom dessa partier samarbetar i regeringen i Holland. Blir enklare när man presenterar sig jämfört med länder där det inte finns traditionella kristdemokrater. Det var flera talare från Sverige, bland annat vår statssekr hos arbetsmarknadsministern Eva Uddén Sonnegård. PÅ ambassaden var vi två gånger och minglade med talarna från konferensen. Hemresa sen fredagkväll. Tanken var att flyga 20.40 men hagelskurar fördröjde det hela. Kl halv ett på natten lyfte planet från Amsterdam...somnade kl 3.30. Upp nästa morgon för att delta i ..

Riksdagens öppna hus under lördagen. Ingen annan från partiet kunde delta i frågestund. Den leddes av talmannen Per Westerberg.  Allmänheten fick möjlighet att ställa frågor till en från varje parti, under en timmes tid. Så jag var där. Fick frågor om skridskobanor, barngruppernas storlek i förskolan, a-kassan och könsneutral äktenskapslag. Ja, det var spridda frågor...

Igår kväll var vi i utskottet på besök hos SACO. De hade bra dragningar. Anna Ekström och Gunnar Wetterberg är intressanta. De berättade om sin tilläggsförsäkring i a-kassan, om arbetsförmedlingen som de tycker behöver specialisera sig. Wetterberg sa förresten angående det ekon läget att han var mycket tveksam till momssänkning. Däremot satsningar på alla möjliga hål i vägarna...alltså infrastruktursatsningar.

Idag har vi i utskottet varit på besök på Riksbanken. Mycket bra. Duktiga och pedagogiska föreläsare på hög nivå. Och mycket trevliga. De gav ett väldigt proffsigt intryck. Bra att få information om deras roll och vikten av penningpolitiken. Är en förmån att få all denna information som vi får som riksdagsledamöter.

Ikväll har jag varit på min lokalavdelning i Bromma. Men nu måste jag läsa klart handlingarna inför morgondagens arbetsmarknadsutskott.

---{}---

Finansdebatt

Lyssnade idag lite på debatten från kammaren via TV på arbetsrum. Tyckte att vår kd repr Stefan Attefall och regeringens finansminister gjorde ett bra jobb. Socialdemokraterna lägger mer pengar på a-kassa och så lite mer på utgifter i lite av varje. Deras expansiva budget är väl mest till a-kassan som ju tar ca 7 miljarder... Men är det inte bättre med fler jobbskapande åtgärder. Regeringens paket var egentligen väldigt förutseende med expansion på ca 30 miljarder till jobbskatteavdrag som ger fler pengar att handla för, sänkt skatt för pensionärer- då kan dom också få mer att handla för, sänkta arbetsgivaravgifter så det blir billigare att anställa, sänkt bolagsskatt så att företagen stannar i Sverige, sociala avgifter och allmän löneavgift sänks för unga, så de unga kommer in på arbetsmarknaden, infrastruktursatsningar som är större än någon regering kommit med,skapar fler jobb, och så mer resurser till forskning och utbildning. Ger personer möjligheter för framtiden.

Allt detta kostar som Stefan säger 4000 kr per invånare i Sverige. OCh det är 1% av BNP. Kan det vara dåligt? Nej jag tycker regeringen har varit förutseende. Men vi måste ha balans mellan vad vi spenderar och vad vi sparar för framtiden. Det är den avvägningen som är gjord. Sedan får vi se om vi ska öka på satsningarna. Det kommer krävas att vi följer läget noggrant. Men som någon sa- det är bra att ha lite krut kvar för framtiden.

Ska vi höja taken i a-kassan också? Ja, jag vet inte om det är läge just nu? VI måste hålla i pengarna också. Annars får vi som sossarna gjorde förra gången under borgerlig regering. De ville höja nivåer i försäkringarna. Men sedan kom de till makten och då sänkte de istället. Ekonomin måste vara god för att höja. NU går vi in i en osäker tid. Så det gäller att ha en god ekonomi också....annars får vi andra problem. Ja det är inga enkla svar. Men sossarnas kritik är tunn- tomma tunnor skramlar mest.

---{}---

Förbifart Stockholm

Hörde på Sveriges Radio idag att miljöministern Andreas Carlgren och hans departement ville göra mer miljöprövningar innan man kan starta byggnation av Förbifart Stockholm. Tänker på att centerns ambitioner när det gäller bilar och miljöutsläpp...och att vi väl egentligen inte ska ha några direkt miljöutsläpp från bilar framöver. Och innan Förbifart Stockholm är färdig så har vi väl dessa bilar klara, eller? Det tar ju massor med år att bygga leden. Och det kommer gå fort att utveckla bilarna. Tänk om vi har tysta bilar och bilar som inte släpper ut koldioxid framöver. Då kommer väl hela miljöprövningen som avser buller och koldioxidutsläpp att behöva tänkas in redan nu? Hoppas nu att det inte dröjer för länge med beslut. Vi behöver leden, och alla kommuner i Stockholm har sagt ja  (ja utom Värmdö kommun, men dom brydde sig inte om frågan direkt ,sa dom efter beslutet, och berörs inte direkt). Så förhala nu inte detta längre...

Har idag varit på ledarskapsutbildningen igen. Det är spännande att träffas över alla 7 partigränserna. Idag har vi pratat om hur vi vill förändra riksdagens arbetsformer för att få en bättre miljö för alla riksdagsledamöter. Pratat och pratat, vi har olika övningar där vi har olika uppdrag. Vi har också lyssnat till några spännande ledare, som delar med sig av sina erfarenheter. En för varje utbildningstillfälle.

Mejlen störtar in på riksdagsmejlen. Om IPRED, nedladdningsfrågan och inget huvudvärksmedel alltså. Sedan är det Lissabonfördraget, äktenskapsfrågan som engagerar väldeliga. Jag kan dessvärre inte svara på alla mejl. Det är helt ogörligt. Hur ska vi göra i framtiden egentligen...

I lördags var jag över dagen till Ydre kommun, i Östergötlands skogar. Ja, en timmes bilresa från Mjölby station...in i skogarna for vi. Jag talade sedan i 50 minuter, åt lunch och så åkte jag tillbaka med Karin Starkhammar som startat en kvinnoförbundsavdelning där nere. En resa som startade 8.20 från stationen i sthlm och återkom 17.40 till stan. Lite hysteriskt är det. Men det är spännande också att komma ut och träffa medlemmar. Det var väl ett 60-70 tal personer skulle jag tro på höststämman i Östergötland. Partiets och inte kvinnoförbundets avdelning alltså. Jag pratade om arbetsmarknadsläget, varsel, Sveriges ekonomi, om EU val och Lissabonfördrag och slutligen lite om något som skulle kunna betecknas som "vart är partiet på väg ?".  När jag kom hem gick jag ut och åt med tre väninnor. En bra avslutning på arbetsveckan. Söndagen var det besök hos pappa på sjukhuset igen...

---{}---

Jämställdhet i Halal TV

Såg Halal TV häromkvällen. Vårt ungdomsförbund uttalade sig genom Ebba Busch. Man blev lite chockad när hon i TV kameran på allvar säger något i stil med att kvinnor genetiskt är bättre än män på att ta hand om barn! Hoppsan. Män/pappor göre sig icke besvär ... Dessvärre finns en och annan som tror att mammorna är bäst första tiden, sedan kan pappa komma in lite senare. Okej...kan det vara dags att bryta detta gamla invanda mönster? För för vem är dom kvar? Barns rättigheter-vad är det? Har dom rätt till att få träffa både sin mamma och sin pappa? Eller säger dom- nej, jag skulle vilja lära känna min pappa lite senare...Tjena!

Varför är det så krångligt med jämställdhetsfrågor. Varför blir dom så heta? När jag läste i DN idag(torsdag) om det ökade våldet mot afghanska kvinnor och ser vad parlamentsledamoten Sabrina SAqib säger så blir det tydligt. Över hela världen är kvinnor som kämpar för jämställdhet tufft läge. Skrattar till på citatet: - Nu, efter tre år, lyssnar männen lite mer på oss kvinnor. Men när vi tar upp kvinnofrågor blir stämningen spänd. Och när vi diskuterar kvinnors och barns rättigheter svarar de konservativa manliga ledamöterna att det strider mot islam och sharia(muslims lag). Fortfarande går många kvinnor med burka. De är rädda för våld och våldtäkter och försöker skydda sig på detta sätt.

Läget är inget vidare på jämställdhetsfronten i världen...

---{}---

Varsel och a-kassa

Debatten om det ökade antalet varsel gick väl hyfsat för min egen del. Men jag tycker att vi i alliansen klarade det riktigt bra. För vad har andra laget att ge? De kör samma gamla visa om a-kassan, men inget om hur de ska få fram nya jobb. De försöker intala folk att det nu är borgarna som sett till att folk inte får 80 procent av lönen i a-kassa, i alla inkomstlägen längre. Men så var det ju inte under deras tid heller. Nu har de myntat 80-80  modellen att 80 procent ska få ut 80 procent. Men varför ska inte 100 procent få ut 100 procent? Jo, någonstans går det en gräns. Och kostnaden är stor för att höja taket. Och sossarna har ett förslag för nästa års budget, vänstern ett annat och miljöpartiet ett tredje förslag. Mp tak på ca 20 000 kronor i månaden, vänstern på 25 000 kronor och sossarna på 30 000 kronor om jag inte minns fel. Nivån kommer sedan att styra vilken lönenivå man sedan är beredd att sänka sig till för att få ett nytt jobb. Visst, man bör diskutera vilka tak vi ska ha om vi nu ska kalla det en försäkring. Men nu måste vi kraftsamla och lägga resurser på att få fram fler jobb. I media så säger nu sossarna att Volvoarbetarna SKA bli arbetslösa och de SKA ha a-kassa. Blir ju helt sjukt resonemang.

I budgeten för 2009 så har vi lagt 4,5 miljarder till arbetsförmedlingens verksamhet. 27 miljarder till utbetalningar av a-kassa. Vi har 6 miljarder för arbetsmarknadsåtgärder. Sedan har vi mer utbildningspengar i utbildningsutskottets budget .Kostnaderna för lönebidrag och Samhalls verksamhet budgeteras till 14 miljarder. Sedan har vi på vårt utskott flera andra utgifter för Arbetsmiljöverk(588 miljoner) , Arbetsdomstolen(26 miljoner) osv Sammanlagt har vi en budget på ca 56 miljarder för 2009.  Inga småsummor precis i sammanhanget. I debatten låter det på vänsteroppositionen som att vi inga pengar satsar på detta område. Dom är duktiga på retoriken i alla fall, det kan man inget säga om...

Fortfarande igår så sas på ett seminarium att det största hindret för expansion i företagen idag är brist på arbetskraft. Först därefter kommer brist på efterfrågan på deras varor. Det är intressant. I TV säger många att de nu börjar se av pensionsavgångar. Så detta kommer också att lösa en del. Det behövs eftersom vi har en stor ungdomskull som nu kommit ut på arbetsmarknaden. Ingen vet hur det kommer att bli framöver. Men vi bör inte som socialdemokraterna, spä på med elände. Snart vågar ingen handla utan bara spara, ingen vågar anställa. Alla väntar på alla. Och ett sådant  dödläge vore förödande. Vi måste våga tro på framtiden och agera i förebyggande syfte. Varslade brukar få nya jobb hörde jag på radion häromdagen, när Trygghetsrådet intervjuades. Inom 4 månader brukar dessa ha jobb, men de som inte idag kommit in på arbetsmarknaden, de långtidsarbetslösa, det är dom som halkar längre bak i kön. Där ligger vår stora utmaning.

Idag har jag varit ute på somaliska kvinnoföreningen i Tensta. De har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Vi var väl 8 kvinnoförbundare och dom var nog ett 20 tal kvinnor. Jag skulle prata arbetsmarknad. De hade massor med frågor. De tyckte inte att arbetsförmedlingen hjälpte dom tillräckligt. Det kom sedan upp många andra frågor som -en kvinna som ville ha hjälp i hur man startar eget inom hemtjänst för somalier. En annan hade med sin Fortumfaktura som hon undrade över. Hur många frågor som helst. Vi måste få dit någon som kan förklara dessa elfakturor.  Även för mig...

---{}---

Emily med barn får stanna

Fallet Emily som flytt till Sverige för att hennes flickor ska slippa könsstympas har enligt tidningen Dagen idag, fått besked om att de får stanna i Sverige. Låter fantastiskt att de slipper fortsatt oro. Jag och min kollega Rosita Runegrund har tidigare tagit upp fallet i riksdagen och nu är det klart. Vi slogs för att ett direktiv som EU tagit ska implementeras fullt ut i Sverige- Det ger ökade chanser att få stanna för anledningar som detta. Det finns flera liknande fall som behöver få ett besked. Kanske kan detta fall bli vägledande. Enligt EU direktivet  bör fall som detta kunna få uppehållstillstånd.

Ser i tidningen Dagen också att min kusin Terese är med i någon TV serie som sänds i TV8. Om man bara hann se allt man vill se. Tur att det mesta går att se i efterhand på nätet.

Nu måste jag förbereda mina två debatter som jag ska ha i kammaren i morgon. ´Det är en om de ökade varslen, som socialdemokraterna begärt. Sedan har vi några betänkanden som vi ska debattera. De TV sänds för allmänheten på SVT.

---{}---

Hänt i Veckan

Tiden rusar...Pappa har ramlat hemma igen. Hade låst badrumsdörren när han gick på toa på natten(fattar inte varför han låst men gick väl på rutin), så hemtjänstens nattpatrull fick bryta upp dörren. Så där ligger nu en nedriven list i hallen. Jaha, vem fixar det? Något nytt att ta i. Efter tandläkarbesöket nyligen fick jag veta att jag borde ringa biståndshandläggaren på kommunen för att höra om ett särskilt tandvårdsstöd. Det beviljades. Det ska nu lämnas till tandläkare för att reducera kostnaden för tandvården.

I måndags besökte jag Gnarp och Bergsjö. Polisen var kul. Deras berättelse om hur det funkar på landet var ganska roande. De hade distans till sig själva får man säga. En heldag och hem igen på kvällen.

Tisdag morgon gick flyget 6.50 till Bryssel. Innan vi lyfter lyssnar jag av ett telefonmedd. Då är det hemtjänsten som meddelar att pappa skickats in till akuten. Han hade ramlat och slagit sig och man ville kolla upp honom. Han är fortfarande inne fast på Bromma geriatriken. Han börjar repa sig något men är väldigt svag. Men humorn har han kvar. Han var så nöjd att jag och brorsan kom med tårta och firade honom på Fars Dag. Jag hade bett personalen att klä honom i vanliga kläder som jag tagit med. Och, ja de hade de gjort. Han var så fin så. Annars sitter dom i mjukisbyxor och vita långa rockar. Hur kul är det för gamla som alltid velat hålla sig fina?

Mötet i Bryssel och EPP var intressant. Vi tog ett papper om biståndsfrågor, där jag fick in skrivningar om särskilda satsningar på kvinnor. Sedan tog vi ett paper om finanskrisen och om att ha mer regler inom finanssektorn och att vi ska arbeta för gemensamma överenskommelser inom EU men också inom IMF för att hitta stabilare system. Vi lever i en globaliserad värld, nu är tid att se till att vi har regelverk som passar denna nya tid.

Sen har jag hunnit med valvaka på Prime- pr företaget i onsdagsmorse. Många unga moderater där som det verkade...men pratade med Anna Kinberg och Sofia Arkelsten som jag gillar.  Sedan var det möte på stadshuset där jag fick bra info om stockholms stads goda ekonomi. Det verkade mycket stabilt. De är ratade trippel A. Sedan har det varit möten, artikelskrivande, ledare till vår medlemstidning i kvinnoförbundet mm mm som ska skrivas. Det är hela tiden nya grejer som ska skrivas. Nu är det debatter i veckan här som måste förberedas.

Idag har jag hunnit med ett telefonmöte på fm och ledarskapsutbildning på em och distriktsstyrelsens verkställande utskott på kvällen. Men vi slutade ganska tidigt och då gick jag och vattnade pappas blommor som jag insåg behövde en dust.

Något trevligt i övrigt.... Ja, var på en 50 års fest i fredagskväll , såg på Bondfilm med vänner i lördagskväll. Bondfilmen var bra, men man saknar nog ändå lite humor.Det där lilla extra från förr- glimten i ögat. Det har blivit råare våld. Gentlemannen är tydligen inte så inne. Var det inte Carolina Gynning som i någon kvällstidning häromveckan sa att hon ville bli Bondbrud. Gillade denna machotyp som Daniel Craig spelar och betonade att hon inte gillar mesar till killar. Ja, annars finns ju programmet Bond(e)-söker fru!

---{}---

Tvångsäktenskap och barnäktenskap

Idag går jämställdhets- och integrationsminister Sabuni ut och berättar att folkpartiet vill stoppa tvångsäktenskap. Tidigare har centern varit ute i frågan. Kristdemokraterna tog på rikstinget 2007 ett beslut i frågan om tvångs- och barnäktenskap på förslag från kvinnoförbundet. Så vi välkomnar förstås detta. Barn under 18 år ska få vara barn och inte kunna övertalas att ingå äktenskap. De undantag som länsstyrelsen kunnat ge har inte varit så många vad jag förstått, men det är ändå inte okey. När det gäller tvångsäktenskap som kan handla om vuxna kvinnor också, så är det en synnerligen svår uppgift att utreda, när tvång förekommit. Men vi måste ändå göra vad vi kan för att markera och hitta de fall som finns.  Kvinnoförbundet presenterade i januari 2006 en rapport om hedersrelaterat våld där dessa förslag liksom många andra förslag finns med. Gå gärna in på kvinnoförbundets hemsida och kolla www.kvinnor.kristdemokraterna.se

---{}---

Jobben kommer från norr!

Ja, nu har vi omvända världen. Jobben kommer nu i Norra Sverige och de försvinner alltmer i södra delarna. Vad är det som händer? I dagens tidningar kan vi läsa att jobbförmedlare från Norr kommer till Stockholm för att rekrytera. Det saknas nämligen arbetskraft inom framförallt gruvnäringen i norr. Och det stämmer med det jag fick höra på mitt studiebesök på arbetsförmedlingen i Bersjö, Nordanstigs kommun i måndags. De ser inga överhängande problem, i alla fall inte än. Kanske behöver folk pendla mer än tidigare och det uppmuntrar man nu. Det finns jobb och tänk på att det kan vara så här ett tag innan jobben kanske kommer tillbaka till din hemtrakt. När jag för ett tag sedan besökte Luleå och fick höra om Norrbotniabanan så tog de fram just detta att det är så många jobb i gruvnäringen att vi behöver Norrbottniabanan snarast. Den kan ge mer jobb till södra delarna av Sverige och så visade de jobbflöden ner i hela Sverige. Mycket intressant, och nu får man det ju lite bekräftat faktiskt. Att gruvnäringen åter är en viktig inkomstkälla för Sverige. Tänker på när man visar runt i riksdagen och visar på tavlorna i taket i bankhallen. De två tavlor som visar vad Sverige byggt sin välfärd på gruvnäringen i Norr och jordbruket i Söder. Om jordbruket i söder kan få en renässans är väl svårt att tro, men kanske om vi ska ha mer närodlat i framtiden. Så, ja varför inte....

---{}---

Obama takes it all!

Wow, vilket tal! Lyssnade nyss på Obamas tal från idag, när valresultatet var klart. Han är en gudabenådad talare- like a son of a preacherboy. And the winner takes it all. Han vann verkligen det amerikanska folkets hjärta. I talet gjorde han också det som är nödvändigt, nämligen, vände sig även till sina motståndare. Han ska vara även deras president, de som röstat på Mc Cain. Många företagere som känner sig osäkra på Obamas skattepolitik. Han tog också i talet med folkets eget ansvar för om det ska bli någon förändring. Medan han kommer att ta ansvar för att gjuta mod och hopp inför de utmaningar som ligger framför.

Nu återstår förstås vanlig vardag med många svåra utmaningar som krigen, ekonomin, välfärdsfrågorna mm. Obama är förstås ett oprövat kort på många sätt. Men hans ledarstil är ny och fräsch. Han verkar vara inställd på att särintressen inte kommer få lika stort utrymme som tidigare. Han ska vara resultatinriktad och med en bredare blick och med en ny ton. I sitt tal fick han med alla grupper som kan vara diskriminerade, han vill även vara deras president. Och USA har de facto valt en president som har lett svarta grupper till valurnorna. Som fått alla på benen att delta i demokratins viktigaste instrument, nämligen själva röstandet.

Mc Cain, en man jag beundrat när han vågat höja sin röst om Guatanamobaser och annat. Lyssnade på honom 2005 om jag inte minns fel, när jag var i USA. Tänkte, vilken stark kille att våga gå emot sin egen president och slåss för mänskliga rättigheter. Han var tuff. Mc Cain valde Palin som vice presidentkandidat., en alltför ny person i ett sammanhang som dessa. Hon skulle tilltala kärnväljarna, var det tänkt. Men som den avhoppade strategen till Mc Cains valkampanj sa, "dessa grupper krymper". Och det var alltså helt fel drag. Mc Cain hade dåliga rådgivare. Förmodligen hade han själv gjort en bättre kampanj med sin egen magkänsla.

Själv hoppas jag att Obama ska tag i ekonomin vilket påverkar Sverige, som exporterar mycket till USA. Jag hoppas han kan lösa problemen i Mellanöstern och skapa fred mellan Israel och Palestina. En surdeg som är dags att baka ut.  Få till en dialog med arabstaterna och lämna den gamla modellen med dubbelmoral i frågan om stater med olja, satsa på förnybar energi och förbättra sjukförsäkringen och sist men inte minst ökad dialog med Europa.

Det är bara att gratulera till en valkampanj som varit helt otrolig. Att han orkat! Vi blir trötta efter en månads valrörelse. Han har väl hållt på i ca 2 år. Hur orkar dom!? Det, om något, visar på att Obama är en seg kille. En sån där man ser springa maraton utan att blinka. Den segheten kommer behövas. Ja så nu kan man väl bara på amerikanskt vis säga: God Bless you Obama and America!

---{}---