Rapport om Livspussel

Idag släppte vi vår nya rapport från Kvinnoförbundet om Livspusslet för kvinnor och hur kvinnor ska kunna förena familj och arbetsliv så att de inte stressar ihjäl sig, inte halkar efter löne- eller karriärmässigt mm. Vi har 24 förslag som finns på vår hemsida. www.kvinnor.kristdemokraterna.se

Framförallt är det ett förslag om barndagar som vi hoppas kan få gehör i regeringen. Det skulle göra en hel del för kvinnor som idag jobbar deltid och de får därför mindre lön. Papporna börjar då jobba mer för att kompensera detta inkomstbortfall och förbättrar då sin löneutveckling och möjlighet att göra karriär, medan kvinnan halkar efter. Så konserverar vi ett system som missgynnar kvinnor. Med vårt förslag om max en dag /vecka med föräldrapenning till vardera pappan resp mamman gör att de kan gå ner i arbetstid fram tills barnet är 3 år. Man behöver inte ta ut en hel dag per vecka utan kan ta ut 1-8 timmar per vecka. Men när barnet är 3 år fryser de 100 dagar man fått evar inne. För ensamstående föräldrar, oftast en kvinna, så innebär det att de äntligen har en reell chans att kunna gå ner i arbetstid för att få mer tid med sina barn eftersom de har inkomst genom föräldrapenning den dag de stannar hemma. Ensamstående med ensam vårdnad får 200 dagar. Det räcker alltså till max 2 dagar i veckan under ca 2 år om man vill. Vi tror det påverkar hälsan hos alla med minskad sjukfrånvaro, färre vab-dagar för sjuka barn mm. Om detta införs tar vi bort garantidagarna som har en låg nivå.

Nu kommer säkert återigen diskussionen om att vi "kvoterat" dagar i föräldraförsäkringen. Jag tycker den diskussionen är ganska larvig då det är ett erbjudande till båda föräldrarna från samhället. Vill man inte ha det så tackar man nej till erbjudandet. Punkt slut. Det finns inga tvång att ta ut någonting!

För övrigt så står det i föräldraledighetsdirektivet som jag letat upp från EU att föräldraförsäkringen är en individuell rättighet och ska inte kunna överlåtas. Detta har parterna i EU skrivit under redan 1996. Det är motsvarigheten till Svenskt Näringsliv, Sveriges kommuner och landsting och europafacket. Så jag tycker vi ska sluta prata kvotering, det är bara trams. Enligt lagen är föräldraförsäkringen redan uppdelad. Men sen kan man överlåta dagar till den ena parten. Men varför ska man kunna överlåta egentligen, framförallt  när barnet är över 1 år...jag förstår inte det. Men nu får man väl hela konservativa maffian emot sig...

---{}---

Regionfrågan- bidde en tumme...???

Jag har försökt skumma igenom DN debattartikeln idag om regeringens syn på regionfrågan. Lät som att tre partier vunnit i regionfrågan. Men allt verkar fortsätta som vanligt tycker jag. De som jobbar som regioner får fortsätta att göra det-ja, på permanent basis, men alla andra får lite så där lagom små möjligheter. Och inget finns beslut om beskattningsnivåer eller dylikt. Jag vet inte om man ska tycka det man beslutat är bra eller dåligt. För man vet liksom inte riktigt vart det kommer landa ändå. Själv tycker jag det finns både för- och nackdelar om man går vidare med beskattningsnivåer. Samarbete i regioner är ju nödvändigt, men samverkansformerna är nog inte så självklara...

Igår grattade vi Göran Hägglund. Han fyllde 50 år. Fin mottagning på Rosenbad me goda snittar. Jag sa till honom att det är ju typiskt att män alltid ska komma först.... Och då menade jag att jag själv fyller 50 snart...varför jag kommer efter. Men å andra sidan är jag ju yngre förstås..det är ju positivt. Nä, nu måste jag nog börja få iväg mina egna inbjudningskort snart...

---{}---

Helgen är slut...

Helgerna går så fruktansvärt fort. Jag har i alla fall varit och hälsa på lilla Pappa på hans nya äldreboende Nockebyhöjden. Det är så fint och personalen är så mysig. På förra stället kunde de bara tvätta kläder i 60 grader. Jag sa då att det var ganska svårt med en gammal mans byxor,varpå de sa att många hade joggingbyxor! Min pappa har då aldrig ägt ett par joggingbyxor,och det skulle vara nästan förnedrande att sätta på honom såna. Och skjortorna tvättades och hängdes in ostrukna. På det nya stället tvättas kläder i alla grader och man stryker skjortorna. Det var så självklart så enligt personalen. Vilken lyx! Han har så bra omsorg. Alla får verkligen personlig omsorg och matsituationen är trevlig och personalen är med de äldre och pratar med dom. Vill man äta där så kan man säga till och betala så får man äta med pappa. Personalen sa att dom tyckte pappa var så trevlig och det känns ju kul. Hans kontaktperson sa att damerna redan har börjat fråga efter "den nya mannen". Pappa själv ser oförstående ut när jag frågar om det finns några trevliga damer på stället...Pappa har levt själv nu sedan mamma gick bort -95. Jag tror han trivs med att ha kommit in i en boendegemenskap.

Igår kväll var jag med son och hans gudmor på Bio. Vi såg filmen "Dom ofrivilliga". Knepig film tänker man först, men när vi sedan åt ute efter så tyckte vi att den hade mycket att säga om vardagen. Vi tolkade det som att det handlade om olika offer. Personer som var utsatta på olika sätt, någon som fick ta skulden för någon annan, att inte våga säga ifrån med rädsla för att hamna utanför, om relationer av olika slag. Ja, den hade faktiskt ganska mycket att säga, filmad på väldigt speciellt sätt där ansikten inte alltid är viktigaste utan dom finns i halvbild eller inte allt, och därför blir det sagda ordet mer framträdande.

Idag har vi haft förbundsstyrelse på fm med kvinnoförbundet. Vi justerar det sista på en rapport om Livspussel. Det finns bara hur mycket som helst som man kan ta med. Det går nästan inte att avgränsa sig.

Vid femtiden kom ett par kompisar över med sina två söner. Det var det för ovanlighetens skull jag som fixade maten med en trerätters. Oftast maken som gör maten. Äldsta sonen var hemma också. Han har nu bott hemifrån i ett år, och det är så kul när han kommer förbi. Nu har vi diskat upp. Nu måste jag sova för i morgon bitti ska jag ta tåget till Göteborg för alliansbesök på Volvo, arb förmedl mm.

---{}---

Barack Obama installerad

Enormt att se från installationen av USAs 44e president i tisdagskväll. Han får en tuff utmaning med ekonomi och jobbkris, krig, sjukreformer mm. Hans tal var väl avvägt. Själv hoppas jag på en president som ska vara bättre på utrikespolitik än föregångaren och som leder världen mot ökad säkerhet och trygghet. USA spelar en stor roll i världspolitiken, det går inte att förneka.

I riksdagen hade vi idag ,i vårt utskott , statssekreterare Jöran Hägglund från centern som berättade om hur samordnarnas arbete fortlöper ute i landet med anledning av de ökade varslen. Han gjorde en bra dragning och svarade bra på frågor efter. Exakt vad som sades får man väl inte blogga om antar jag eftersom mötena inte är offentliga.

Ikväll har jag varit på Kurdgala. Jag har representerat partiet på galan som ägde rum på Södra Teatern. Med i salen fanns Birgitta Ohlson, Fredrik Malm, Maria wetterstrand, Lars Ohly bla. En centerkvinna, som tidigare varit riksdagsledamot fick ett av priserna för sitt arbete med att stödja verksamhet bland kurder i Turkiet via en förening. Det blev lite väl långt program...

Nu måste jag försöka förbereda min interpellationsdebatt för i morgon bitti. Jag ska debattera med Leijonborg om varför vi inte i lärarutbildningen får in ämnet sex- och samlevnad. Det behövs bättre kunskaper. Bara ett fåtal lärare har kunskap på området.

Vi får se hur det går. I morgon kväll måste jag också vara borta, då är det en extra stämma i partidistriktet om eu-valplan bla. Sedan längtar jag till helgen. Inga möten i denna helg. Då blir det besök hos pappa, bio med sonen och hans gudmor, middag med våra vänner Dahlins på söndag. Snart får jag njuta av helgen. Nästa helg är det kommundagar i Örebro så då går en helgdag liksom helgen därpå då jag ska till Olofström och Karlshamn för att tala om krisen i fordonsindustrin. Det är på inbjudan av det lokala partiet. De är nu årsmötestider så då får man fara runt lite. Men borta bra men hemma bäst.

---{}---

Äldreomsorgen och vården

Idag har vi flyttat över pappas alla grejer från Mälarbackens vård- och omsorgsboende till Nockebyhöjden. Det sistnämnda är en privat stiftelse som driver, men det är via kommunen vi fått platsen och det är ungefär samma kostnad. Det är ett bra system med valfrihet i äldreomsorgen i Stockholm. MAn kan ställa sig på kö till tre ställen. När man fått ett så kan man ändå stå i kö till ett annat som man hellre velat ha. För oss är Nockebyhöjdens äldreboende närmare och dessutom verkar det jättefint och personligt. Det var inget större fel på Mälarbacken i Blackeberg, men kändes kanske ändå lite mer "Kommunalt".

Pappa har nu åkt ut och in hela hösten på vårdställen. Nu hoppas jag att han ska bli mer bofast och trivas. Vi har idag burit och baxat och försökt hitta bra placering av möbler i ett rum som väl är 20-25 kvm. Inte så lätt, men fint blev det. Tavlor och små lampor i fönstren. Och så alla kort på barn och barnbarn förstås. Jag hoppas vi slipper åka till akutmottagningar och geriatriken något mer. För det är inget vidare. Det är något som fortfarande saknas i vården... Det verkar inte effektivt. Ingen vet vad den andra gör. Men det är ju också för att vården är opersonlig. Människan är fortfarande en del av ett löpande band i vården som ska "hanteras" på något sätt. Och då missar man också att göra rätt diagnos. Men hur gör man den mer personlig. Vi får se om Nockebyhöjden och stiftelsen har något svar.

---{}---

Konsten att leva med politiken

Idag har vi haft partifullmäktige. Kändes riktigt skönt att ha hoppat av från hela soppan kring den där EU listan som skulle tas. Det blev oväntat ett stort stöd för partistyrelse och nomineringskommittens förslag. Det är tuffa tag i politiken och Lennart Sacredeus blev inte invald på listan. Det är inte lätt det här med politiken. Jag tror inte det finns någon inom politiken som aldrig blivit besviken, som aldrig upplevt sig orättvist behandlad osv. Om inte dagligen så veckovis pratar man med någon som blivit förbigången, som velat ha ett uppdrag eller som blivit missförstådd för ett förslag osv. Inför denna tillställning idag, sprangs det i korridorer, telefoner gick varma och man smed planer. Jag kände att jag inte behövde lägga energi på detta. Vi i kvinnoförbundet skulle fokusera på en jämställd lista och på att det skulle finnas kvinnor högt upp på listan, och gärna kvinnoförbundare. Jag tror att det var mer än 16 kvinnor och några män som är med i kvinnoförbundet och som står på listan. Det är ganska otroligt. Adina som vi rekryterade till kvinnoförbundet för något år sedan fick en 8e plats före Alf Svensson. Så det var bra läge för kvinnorna.

Direkt efter partifullmäktige gick jag bort till partikansliet. Vi fortsatte med förbundsstyrelse för kvinnoförbundet. Vi ska fortsätta i morgon fm. Alltid lika kul att träffa kvinnorna i förbundet med all deras energi. 

Ikväll, när jag kom hem, kunde jag inte låta bli att kolla webbtv från riksdagskammaren idag.Såg nämligen på TT att Littorin lämnat kammaren när Luciano Astudillio började med ett personligt påhopp. Littorin lämnade helt enkelt kammarsalen mitt i interpellationedebatten. Och visst, så får kanske inte en minister göra. Men jag kan förstå honom också. Hur mycket ska man tåla. För tydligen finns det också en massa påhopp på Littorin på Astudillios blogg. Riktiga lågvattenmärken enligt Littorin. JA, även en minister måste väl få ha känslor, eller?

Ja, det är ingen dans på rosor att hålla på med politik. Man kan få sig en rallarsving ibland, och man kan få slag under bältet och man kan bli riktigt illa behandlad emellan varven. Och ändå fortsätter alla vi politiker år ut och år in... vad är vi för kufar? Jo, det är ju så otroligt spännande och kul. Och så många spännande människor. Ja, det överväger helt enkelt. Så Littorin och Lennart Sacredeus-det är bara att gå vidare!

---{}---

Varselvågen fortsätter som en tsunami...

Varslen fortsätter att välla in som en tsunamivåg som inte går att stoppa. Det är inget roligt år som ligger framför. Nu gäller det att alla de åtgärder regeringen satt in verkligen får effekt. Glädjande idag att läsa i DN att "målare jublar över rot-avdraget". Jobben rullar in enligt målarföretagen.  Det är bara en av regeringens åtgärder. De stora "snabbprojekten" inom infrastrukturen som att åtgärda kälskador, bygga vägar som redan är färdigprojekterade osv kommer kanske också kunna svälja en del av de uppsagda. Under förra året, fortfarande under sommaren, rådde arbetskraftsbrist enligt företagarna, nu är det nya tider. Nu är det trots allt viktigt att de som söker arbetskraft och de som är arbetssökande så snabbt som möjligt möts. Allt för att ekonomin ska snurra på.

Läste idag att personer med långt ringfinger i förhållande till pekfinger tjänar bättre än kolleger med kort ringfinger. Det gäller alltså aktiehandlare och det är DN som har hittat en vetenskaplig studie...Kan man verkligen kalla det vetenskap...det låter konstigt...Kanske borde jag själv satsa på denna verksamhet då jag har bra mycket längre ringfinger än pekfinger...men gäller detta kvinnor...? Det talas bara om män i artikeln...

---{}---

DN debatt om LAS

Näringslivsforskaren Magnus Henreksons debattinlägg på DN debatt i söndags är intressant. Henrekson menar att Las - lagen om anställningsskydd är överspelad. Och till viss del kan jag hålla med. Men finns det några enkla alternativ?

Visst är det som han säger så att fack och arbetsgivare gör upp om andra turordningsregler med den dispositiva lag som finns,dvs man kan förhandla bort Lasregeln. Som han skriver så gör man det i ca 95% av fallen. Och säger man upp någon felaktigt så kan man bara som arbetsgivare låta saken ha sin gång och så tar man smällen av att man får stå för max 2 årslöner i Arbetsdomstolen. Jag vet inte om jag får ihop vad Henrekson menar. Las funkar inte, men vi behöver trygghetssystem. Så tror jag han menar. Och visst vill människor känna trygghet i anställningen, det tror jag vi alla gör. Samtidigt behöver vi en flexibel arbetsmarknad. Det visar det ökade antalet bemanningsföretag, där man hyr in den personal man behöver för tillfället. De som hyrs in har i alla fall ofta någon anställningstrygghet i bemanningsföretaget. Henrekson levererar inga svar på vad som ska komma istället för Las. Och det beror nog på att det inte finns några enkla svar. En arbetsgrupp inom kd föreslog på ett riksting att man skulle få ta med sig sin las tid, men det kan ju också skapa problem för dem som varit länge på ett arbete som kan känna sig förbigångna av en ny person(finns i och för sig inom staten). Henrekson vill att det ska startas en "konstruktiv diskussion om hur trygghet för den enskilde ska kunna uppnås på dagens dynamiska och hårt konkurrensutsatta arbetsmarknad". Ja, lösningar behövs. Men som sagt det finns inga enkla sådana.

---{}---

Gaza och den galna konflikten

Situationen i Gaza är fruktansvärd. Kan ingen göra något för att få ett slut på eländet? jag mår illa av att se barn skjutas till döds i meningslöst skjutande. Vad kan FN göra- eller EU för den delen. Förmodligen är det väl till syvende och sist ändå USA som måste agera. förstås.. Kan Obama göra något? Man känner sig tveksam... med tanke på att ingen president tidigare lyckats särskilt väl. Men man får väl aldrig sluta hoppas. Under början av 90 talet reste jag med Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU)en hel del i regionen. Vi träffade folk i Knesset, bland annat Moshe Dayans dotter. Och jag och Alexander Gabelic numera riksdagsledamot för (s)träffade Arafat en mörk natt i Tunis. Det fanns ett hopp i regionen. Och vi sa att man måste ta alla chanser till fred. Och vi fick ungdomar från båda sidor att mötas i Stockholm för att börja tänka annorlunda. Och många försöker idag också gå över gränserna och se varandras positiva sidor. Det finns modiga människor som försöker brygga över konflikter. Men när jag förra hösten besökte området blev jag verkligen ledsen för att det nu verkar som alla har accepterat galenskapen- det är som en overklig värld på något sätt. Israelerna har övertaget- de bestämmer vad alla får eller inte får göra bland palestinierna. Det är israelerna som står svaret skyldig till stora delar i alla fall. Jag försvarar inte Hamas eller deras galna raketskjutningar, men det är som tidningarna skriver en bråkdel av förluster på den israeliska sidan jämfört med den palestinska. Och visst stöttas Hamas av Iran. Men deras stöd ökar bara för varje dag som konflikten pågår. Och om man stänger in människor i en bur, vilket Gaza varit så agerar dom därefter. Nnär jag var i Israel på 90 talet sa en israelisk tjänsteman som var amerikan-en sån där cowboys om reser ner och ska fixa grejer!, han sa att man ju kunde ge palestinierna Gaza för det var ju inte så mycket värt. Han sa till och med "Give them the toilet!" Ja och så blev det. Palestinerna fick Gaza men sedan...ja de kan inte föra in och ut varor som de behöver. de kan inte åka in och ut för att arbeta som de behöver. Man kan inte tro att människor kan acceptera vad som helst och bara sitta still. Inte skulle vi väl själva göra så? Nej, allt vad i viljen...Vi måste agera med kraft. FN,EU, USA- do something! Och ni ska se att vi går en fredligare värld till mötes. Som jag sa idag på ett möte. EU startades med tanke att om vi samverkar och gör oss beroende av varandra så kan vi hålla ihop. En rättvis fred för palestinier och en säkerhet för israeler. Det är självklárt. Det israeliska folkets historia visar att vi måste vara vaksamma. Men när jag såg TV programmet i julas om Cordelia Edvardsson så förstår man att den som känt av förtrycket, förödmjukelsen ser den när den uppenbarar sig. Men den kan också vändas mot andra. Som man sa när jag reste i området på 90- talet. Palestierna är "offrens offer". Israelerna använder ibland metoder som de själva mött i förtyck i andra länder. Det är inte särskilt bra terapi. Då är man fortfarande traumatiserad. Nej, de måste få hjälp att tro att de ska få stöd. Men vi kommer att få stå till svars för att inte ha agerat till stöd för de palestinier som dagligen förödmjukas genom att deras hem demoleras, barn sätts i häkten och förvar, barn får inte gå till skolan, kvinnor och män får stå timmavis i köer för att gå till sina jobb osv osv. Nu måste det bli slut med detta. Nu måste vi börja en ny era med mänskliga rättigheter och skydd för båda sidor som ledord.

---{}---

Okej back to front...

Nä, nu måste jag skriva igen. Mitt riksdagsår slutade med vinterkräksjukan. Det var en dag då jag skulle debattera i riksdagen. Men det gick bara inte. Jag som i princip aldrig är magsjuk drabbades. I och för sig inte konstigt då hela familjen fick det... men det var ingen bra dag. Vår huvuddebatt i arbetsmarknadsutskottet...och ingen kunde rycka in heller även om jag hade ett tal som kunde lästs upp till protokollet. Men jag fick sjukskriva mig helt enkelt. Men det gick ju över ganska fort. Sedan har jag försökt ta det ganska lugnt. En riksdagsledamot måste ta ansvar för sin hälsa och vila också. Vi har ju en härlig julafton. Vi var 17 hemma hos oss och vi såg Kalle, spelade spel osv. allt som vanligt. Pappa som nu fått ett äldreboend ville också vara med minsann. Han älskar familjeträffar! Och det ska vara MYCKET mat...hans aptit är det inget fel på. Jag är nöjd att få vara med familjen och sedan är vi med goda vänner på nyårsafton. Så lite middagar och så har hunnits med. SLäkt och vänner-ni är så viktiga och betydelsefulla! Tack för att ni finns!

Politiken har jag följt med tidningar, mejl, och läst lite dokument och rapporter om både arbetsmarknad och vår kommande rapport inom kvinnoförbundet om livspusslet. Den stora frågan där kommer väl handla om: Hur helig är familjen, när man vill ha in jämsställdhet i familjen. Står familj och barnens bästa mot jämställdhet. Jag tror precis tvärtom...

Vi skriver nu den 10 januari- lördag em. Jag på tåget mellan Malmö och Stockholm. Toppen med internet på SJ.Jag har varit på en liten turné. Igår morse flög jag till Trollhättan. Där besökte jag Volvo Aero. Det var på initiativ av en man i vårt fackligt sociala nätverk. Han tycker det är skrutt om vi inte fortsätter stödja Arianeprojektet. Ett rymdforskningsprojekt som vi har med andra Europeiska länder. Regeringen har tydligen sagt att man inte ska stödja detta längre...men om vi inte gör det så kommer vi att mista kompentens till ett annat EU land. Volvo Aero gör munstycken och annat som man är specialister på för raketer. Dessa raketer används sedan för sattellitövervakning. Det är för miljöövervakning men även för telecomindustrin mm. Vem har tillgång till rymden. ja det var en fråga vi diskuterade. EU vill inte vara beroende av USA för vad som får skjutas upp eller inte. Alltså måste vi ha ett rymdprogram själva i EU. Och tillgången till rymden sköts tydligen av ett FN organ som ser till alla de hundratal satteliter eller föremål som cirkulerar i rymden. Egentligen ganska intressant....Hur som helst så ligger det väl något i att Sverige bör vara med i detta för att ha insyn och inflytande. Vi som har en stor telecomindustri. Eller? Ja, jag tycker det verkar vettigt. VI behöver också spetskompetens som kan kommersiliseras. Vad jag förstår så kostar det bara något kring 11 miljoner Euro för Sverige. Det är nålpengar i vår EU budget...så tänker jag i alla fall.

Sedan for jag igår kväll mot Malmö- och har idag varit med och talat på en Knutsfest som kvinnoförbundet arrangerar. Temat var Europa och jämställdheten. Jag var förvånad att ett 30 tal personer kom trots den tuffa rubriken, och att ca hälften var män! Jag drog vårt partis EU program med ett jämställdhetsperspektiv på varje område. Jag drog vad som är aktuellt inom EU. Jag har fördelen att sitta i EU nämnden och se vilka frågor som är aktuella. EU är ett superviktigt och intressant samarbete.

---{}---