50+

Jaha, nu är man det där man hört så länge: 50+. Men inte så mycket + än. Bara +3 dagar...Men det känns ok. Inte så stor förändring. Men jag är jätteglad att jag ordnade med mottagning och för familj, släkt, vänner och kollegor som kom och uppvaktade. Allt flöt på bra och det var ca 200 personer som kom i en strid ström under em/kväll. Efter att ha stått i 6 timmar var fötterna ganska ömma. Men jag njuter nu hemma av alla vackra blommor som står överallt hemma. Det är SÅÅÅ vackert. Jag älskar blommor! Många fina presenter också förstås. Pengar till kvinnoförbundets flickprojekt i Nepal, men också upplevelser av olika slag som spa, överraskningsdagar som jag nu får invänta med spänning. Fick konstglas, presentkort, böcker, musik, broderi, scarf, smycken och så kanske mest orginellt: geten Majsan. Alltså inte en get hemma utan i ett hjälpprojekt...Nyamko hade hört att det var rosa i dekorationen och kom med Rosa Champagne!

Och så CYKELN! Den jag fick av partidistrikt och kvinnoförbund. Jättehärligt inför sommaren...kom genast krav på att jag måste cykla till jobbet....

Otroligt att så månge ville komma. JÄTTESTORT TACK till alla som kom och bidrog till en minnesrik dag. Sedan tack till alla facebookare som skickat Grattis!

---{}---

Födelsedagsnirvana!

Nu går jag in i födelsedagsnirvana. I morgon smäller det...ca 175 anmälda på min födelsedagsmottagning. Fyra ministrar kommer vilket jag måste säga är helt otroligt med tanke på allt de har att stå i.

Idag var jag på NK och köpte servietter. Äntligen hade det kommit in ett parti. I helgen fanns bara en sort av vardera typ. Jag tog alla paket av Caspari Pion. En expedit kom fram och sa: oj, tar du alla paketen? I den sorten...Ja, sa jag lite skyldigt. Oj, då måste vi beställa mer...Ja, det är kanske en bra ide! Sedan in på Åhlens där jag sett ljus som passar till. Hur många har du av den sorten? 12, svarar expediten. Ok, jag tar alla! Sedan åkte jag hem. Länsat lite här och där helt enkelt.  Hoppas det blir fint!

Nu ska jag kanske gå och lägga mig. Brukar ha svårt att lägga mig före 24.00 men försöka duger. Jobbigt att inte själv vara den som har koll på hela läget. Familjen säger att dom har det...okeeeej. Vågar man tro det? Kommer det att fungera? Jag som vill lägga mig i allt kommer att ha jobbigt i morgon...

---{}---

Saab Sweden?

Ja nu är det verkligen förvirring på hög nivå om vad som egentligen kommer att hända med Saab.Alla säger olika saker och det är omöjligt att få en vettig insyn i vad som egentligen står på.  Regeringen gör nog vad dom måste göra. Men frågan är vad som blir kontentan i slutänden.  Mycket står på spel i lilla landet Sverige.

Blir det en rekonstruktion av företaget blir det kanske säljbart. Kanske kan det då lösa sig i alla fall. På något sätt verkar det mer positivt att man kastar loss Saab från GM än om inget hänt. GM måste förstås om de ska ha hedern i behåll i USA sätta sina egna först. Och USA marknaden är förstås mer intressant än lilla Sverige. Om man får tro Saab så har de en bra produkter som passar framtiden. Om det stämmer så finns det kanske en chans att Saab finns kvar även i framtiden. Tänker på när jag nyligen körde in min gamla Saab för reparation så sa jag till bilreparatören. "Ja, den startar snällt hela tiden i alla fall". Då skrattade han och sa: "Ja, men det är ju en Saab". Och har de en bra motor vilket dom hävdar så ska dom väl utveckla den. Kommer den att bli en svensk produkt? Kommer den att heta Saab Sweden framöver tro?

---{}---

Bilindustrin

Nu meddelar media att det är skarpt läge för Saab vad gäller dess framtid. Månde det gå att hitta en lösning. Denna prövning är som tsunamifrågan för Göran Persson. Här handlar det om flexibel krishantering. Och att huvudet kallt och hjärtat varmt.  Detta kan vara den viktigaste frågan denna regering hanterar före valet 2010. Klarar vi frågan om bilindustrin får alliansen bra cred inför valet 2010. Klarar vi det inte...ja då riskerar vi mycket. Vad gäller jobben så drabbas många av chockvågorna, exempelvis alla underleverantörer.  Månde regeringen vara på alerten...rekonstruktion av bilindustrin-ja. Såga dom-nej!

---{}---

Varslen fortsätter men allt är inte hopplöst

Arbetsförmedlingen kommer ständigt med nya dystra siffror om arbetsmarknadsläget. Och det är allvarligt. Förra fredagen och lördagen besökte jag Olofström i Blekinge som är hårt drabbat men även Karlshamn. Jag talade på partiets årsmöten där men på fredagen hann jag också med några besök och möten. Möte bland annat med kommunledningen om varselsituationen. 11% av arbetstillfällena har försvunnit i kommunen vilket är dramatiskt. Det fanns flera frågor om utbildningspengar, infrastrukturbehov mm som jag tog med mig hem. Framförde några synpunkter till Littorin igår på ett internt möte. Jag fick inte träffa någon på Volvo i Olofström, vilket var lite av en besvikelse. Vill de inte ha fler kontakter in i riksdag och regering och påverka tänker jag...men när jag sedan hör om hur det lilla företagarrådet i staden också fått besked om att Volvo inte ska sponsra med 25 000 kronor till det center de driver på ideelll basis men har lokal och utbildningskostnader för ca 100 000 då tycker jag det är lite småaktigt av Volvo. Är det ledningen i USA som vill dra in allt...utan att tänka på att denna verksamhet stöttar de som blivit av med jobbet på Volvo stöd att starta eget företag. Det är ideella seniorkonsulter som ger stöd för en ringa kostnad. Samtidigt delar men ut miljarder i Volvo i aktieutdelning. Jag får inte ihop det...med de 25 000 kronorna som dras in för de uppsagda...

Samtidigt finns nu flera företag som går bra. Scanbox som jag besöker i Olofström går bra. Matcantiner, värmeboxar till bla äldreboenden går bra. Intressant besök. Idag ser jag rubriken i tidningen "byggindustrin"- Rubriken på tidningen är "Vart tredje företag planerar att nyrekrytera". Man har gjort en rekryteringsenkät som visar på att trots lågkonjunkturen så säger en tredejedel av byggföretagen, byggherrarna, konsulterna och installatörerna att de har behov av nyrekrytering redan i år. Samtidigt kommer ju fler och fler 40-talister att gå i pension vilket borde ge nya arbetstillfällen. Så det kanske inte bara är mörkt! VI behöver lite optimism!

---{}---

Knutby

Man kan inte annat än bli bedrövad när man ser TV4 s nya serie om Knutby. Hur Sara manipuleras att lyda Helge Fossmo, men också blir del av en kultur som är så destruktiv. I Svt debatt fortsätter så diskussionen med Knutbyledning mfl. Och då blir man än mer bedrövad. Bedrövad över att pingströrelsen som farfar startade inte införde en rejäl utbildning , ja  och krav på en riktigt pastorsutbildning för att få verka i rörelsen. Jag är övertygad om att detta hade varit viktigt för farfar idag. Att bara ledas av anden, leder många människor fel på så sätt att de blandar ihop sina mänskliga ambitioner med det andliga. De utnyttjar sin mänskliga begåvning men till att manipulera människor. Jag har sett och hört många predikningar i mina dagar. Men detta.... Det som spelas upp i predikningarna i Stv, är i mina öron, vill jag betona, inget annat än sådan undervisning som brinner upp på några sekunder. Hur ska någon kunna bli uppbyggd av detta?  Självklart kan jag inte bedöma det på ett oberoende sätt. Det är min personliga känsla, inget annat. Men känslan efter dessa program är inte positiv...

---{}---

Hektisk vecka- trots plenifritt

Det är plenifritt. Folk undrar om man sover ut...inte precis...

I måndags morse kom taxin och hämtade kl 4.35 för resa mot Arlanda och vidare till Luxemburg och besök med 8 andra ledamöter i EU nämnden där. Luxemburg ställde upp rejält. Ambassadören sa att det var mer än vanligt. Vi träffade högsta chefen för Europeiska Investeringsbanken och Presidenten för EG domstolen. Sedan Utrikesministern för samtal om vårt kommande ordförandeskap till hösten. Många intressanta diskussioner. Vi fick inblick i EG domstolen genom att faktiskt sitta med under en förhandling som handlade om vem som äger rätten att teckna WTO avtal med Vietnam. Det var kommissionen mot rådet...ganska intressant.Vi träffade bla Pernilla Lind och Nils Wahl som jobbar som domare där nere. De gav en bra inblick i olika ärenden. Vi fick en fin middag hemma hos ambassadören. Jag och Anna Kinberg som dumt nog checkat in våra väskor på Arlanda, och som inte hann med i snabba bytet i Köpenhamn på vägen ner, fick sitta i samma kostym på kvällen som innehafts på dagen. Som tur var hade vi powerhandlat krämer kl 5.30 på Arlanda på morgonen så vi kunde lukta gott...men inte var det kul . Har man försäkringar för sånt tro? Ja, vi funderade på om vi skulle hinna shoppa några kläder inför kvällen. Men jag valde att sova en timme före middagen på kvällen. Jag satt bredvid Lars Heikensten som arbetar därnere på revisionsrätten. Vi pratade om villapriser i rådande konjunkturläge. Hur mycket kan värdet gått ner? (Vi har våra villor på samma gata i Bromma- världen är liten). Vi fick en fantastiskt god middag av ambassadören. Tack till alla trevliga reskompisar och till ambassadören som VIPade in oss på flygplatsen.

Sedan har jag hunnit träffa Teaterförbundet idag och pratat a-kassa för teateranställda bla. De är inte nöjda med nuvarande system.

Ja nu ska jag snart flyga till Blekinge. Reser i morgon bitti till Ronneby. Ska sedan besöka företag, och tala på kd lokalavd årsmöten i Olofström på fredagkväll  och på lördag em i Karlshamn. Ska sedan försöka ta mig med hyrbil till Alvesta på em för att komma hem till lördagkväll. Ja man ligger inte på soffan och käkar praliner plenifria veckor i alla fall!

---{}---