Märklig jobbcoachning

Idag slår Aftonbladet upp en stor artikel om en jobbcoach, sponsrad av Arbetsförmedlingen, som erbjudit hypnos som hjälp att få nytt jobb. Ja det är klart om man ska tro det som står, så blir man förvånad. För det är väl inte riktigt så vi tänkte oss det hela när vi lade pengar i budgeten för jobbcoacher. Nu ska sägas att Arbetsförmedlingen har tagit tag i frågan, och avser att inte förlänga avtalet med flera av de tidigare kontrakterade jobbcoacherna.

Ska man titta på frågan överlag så kan man ju säga att erfarenheten visar att det är bra med individuell jobbcoachning. Det har under alla år Trygghetsrådet/stiftelsens verksamhet för uppsagda visat. Många behöver stöd att hitta rätt. Och många undrar då om det då finns några jobb att söka. Ja, det lär göras en miljon rekryteringar varje år. Så det är klart att det gäller att ligga i och söka rätt jobb. Och för den svenska ekonomin är det viktigt att arbetsgivare och arbetssökande hittar varandra så snabbt som möjligt. Men helst skulle jag nu vilja ha ett system med en s.k. jobbpeng , ungefär som man har i Australien. Man får då först gå in i en kvalitetssäkringsprocess, innan man får bli en utförare av jobbcoachningstjänster av olika slag.

A-kassan är en annan fråga som diskuteras nu. Det är ju hemskt att folk får vänta i månadsvis för att få ut sin a-kasseersättning. Som Littorin dock säger, så styr vi inte över kassornas verksamhet. De är inte statliga även om det är staten som står för det mesta av fiolerna i utbetalningarna(ca 65 % om jag minns rätt). Vi har bara en övervakningsmyndighet, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IFA. Men dom har inga maktmedel att agera med. Kassorna säger att det är många nya regler att tolka...ovh blanketterna är svåra att göra. Men det verkar inte som man moderniserat sin handläggning heller enligt vissa. Ja, jag vet inte om det verkligen stämmer. Vissa kassor funkar ju utan problem. SÅ- ja, detta lär vi få återkomma till.

---{}---

Graviditetspeng

Idag skriver media om regeringens utredare Anna Hedborgs förslag om att kvinnor, 30 dagar före förlossning, ska kunna ta ut en graviditetspenning. Många kvinnor har olika problem under graviditeten. Detta problem uppmärksammades i media redan 2001 och jag skrev då en riksdagsfråga till dåvarande statsrådet Ingela Thalén. Här kan du läsa den. Som jag minns det var det så här att :man kan få havandeskapspenning om man inte klarar av sitt jobb fram till två veckor före beräknad förlossning . De sista två veckorna går det dock av någon anledning inte att vara vare sig sjukskriven eller ha havandeskapspenning. Flera kassor ansåg att man enligt lagen, inte är sjuk som gravid. Så de sista två veckorna fanns det vissa läkare som inte vill sjukskriva och i andra fall var det kassan som sa, att det inte går att vara sjukskriven sista två veckorna. Så dessa två veckor var som ett moment 22. Om man ändå är sjuk och behöver vara hemma,måste i dagsläget alltså börja ta av sina föräldrapenningsdagar. Det är klart att många kvinnor tycker det känns konstigt, att de kanske har foglossning och inte kan gå och så ska de ta ut föräldrapenning, som ju ska vara tid för att vara ihop med sitt barn. Nej det blir ju fel. Så en graviditetspeng är helt rätt. I valet 2002 hade jag en presskonferens i frågan och kd gick fram med förslaget. Nu verkar det kunna bli verklighet. BRA!

---{}---

Möten, möten, möten och en intervju

Blev idag intervjuad av Euronews om Lissabonfördraget. Ett TV bolag som sänder till över 160 miljoner mottagare i massor med länder enligt Wikipedia. Tror det var över 20 språk som det sänds på. Kommer att sändas om någon vecka.

Idag har jag också mött UD ang en talmansresa som jag ska åka med på till Serbien och Montenegro. De vill ju bli kandidatland. Vi är fyra ledamöter vid sidan av vice talman som åker.

Har idag också mött civilekonomerna i egenskap av ordf i kristdemokraternas fackligt sociala råd. Jag försöker hinna träffa lite olika fack för att höra vad som är aktuellt.

Har också med andra Stockholms ledamöter träffat Eon, elbolaget idag. VDn i Sverige berättade om utvecklingen på energimarknaden och vad de såg i framtiden. Intressant och bra.

Hann med en votering och sedan att faktiskt gå till gymmet igen. Nu var det länge sedan. Men gymmet i Marocko gav mersmak. Jag kom igång igen-hoppas jag!

Har ätit mat med familjen, sedan var det dax att ha valberedingsmöte via telefon med kvinnoförbundets valberedning.

Nu ska jag skriva en fråga inför morgondagens frågestund tror jag....sedan god natt....

---{}---

Megaparty i Marocko

Har varit på semester i Marocko under riksdagens plenifria veckan. En kompis som har resebyrån Lime Travel hade fixat en bra pris på ett hotell som skulle invigas samma vecka, så det var lite inkörningsproblem men åndå. Introduktionspriset var verkligen bra och vi var tre familjer som installerade oss på Resort Mazagin söder om Casablanca. Marocko är ju inte ett okomplicerat land med sin Västsahara problematik, men samtidigt verkar ingen riktigt veta hur man ska lösa frågan. Såg att inte ens sossekongressen ville gå så långt att man ville utropa ett självständigt Västsahara. Nu kommer jag i alla fall mer att vilja följa frågan efter att ha varit där. Såg idag i DN att Hillary Clinton fått tala med den Marockanska kungen om sitt uttalande om Israels bosättningar . Ekot rapporterar att en svensk diplomat blivit utvisad från Marocko idag. Helt plötsligt ser man ett land och kan följa det på ett annat sätt när man varit där.

Hur som helst ägs hotellet av Sol Kerzner. En magnat i hotellvärlden - som jag lärt mig nu. När vi kom ner visade det sig att det skulle vara stor invigning under lördagen. Hela veckan riggades för detta. Det var tusentals rosor och lyktor mm som sattes upp bla. Det var vi tre familjer och så 1400 inbjudna gäster varav flera kändisar influgna från USA, England, Frankrike mm. När jag stod i gymmet en dag och pratade med den personliga tränaren Lotfi, kom plötsligt Naomi Campell in. En kille ville sedan ta min gymmaskin. Det visade sig enligt Lotfi, min tränare, vara en känd boxare. Ja så där höll det på. Kungens bror skulle visst komma också, men han var nog bara i något vip rum i så fall. Allt sändes visst live via internet också. Kvällens invigning var ett megaparty med gratis mat och dryck, show vid poolen och ett enormt fyrverkeri som ett amerikanst företag riggat. Ja ett sådant party kommer man nog inte på nån mer gång. Solen, havet, värmen. Ja, det var vad som behövdes nu.

Nu är det åter full fart på arbetet i riksdagen.

---{}---